sursa foto: www.everydayhealth.com

Simptomele hormonale ale cancerului pancreatic

Cancerul pancreatic este boala cu una dintre cele mai mici rate de supraviețuire. Această afecțiune distruge capacitatea de secreție a hormonilor, cu consecințe grave asupra sănătății.

În general, cancerul este o boală ce poate afecta orice tip de celule din corp. Cancerul pancreatic apare atunci când celulele pancreasului încep să se înmulțească necontrolat. Acesta afectează atât femeile, cât și bărbații și poate apărea la orice vârstă.

Pancreasul este un organ de formă alungită, poziționat în spatele stomacului, ce îndeplinește mai multe funcții importante pentru organism. Acesta este alcătuit din două tipuri de celule distincte:

Celule endocrine. Acestea produc hormoni care sunt eliberați direct în sânge. În mod normal, celulele endocrine secretă insulină și glucagon, hormoni ce reglează cantitatea de glucoză din sânge.

Celule exocrine. Acestea sintetizează enzimele ce ajung către duoden prin mici canale. Enzimele secretate contribuie la digestia anumitor nutrienți, precum lipidele (grăsimile).

Care sunt tipurile de cancer pancreatic?

În general, există două tipuri de cancer pancreatic, în funcție de tipul celulelor care sunt afectate:

Cancer pancreatic exocrin: Aceasta este forma cea mai des întâlnită. În majoritatea cazurilor, se dezvoltă în celulele ce produc enzime digestive

Tumori neuroendocrine pancreatice (benigne sau maligne): Acestea afectează celulele insulelor pancreatice, ce produc hormoni. Prin urmare, celulele bolnave sunt eliberate direct în sânge.

Care sunt primele simptome hormonale ale cancerului pancreatic?

Unii oameni nu prezintă niciun simptom al cancerului pancreatic. În plus, simptomele pot varia în funcție de tipul de cancer pancreatic ce afectează pacientul. Astfel, se face următoarea distincție:

Cancerul pancreatic exocrin

– Oboseală, lipsă de energie sau stare generală de slăbiciune
– Greață și vomă
– Lipsa poftei de mâncare. Acest lucru duce, de obicei, la pierdere neintenționată în greutate
– Creșterea dimensiunii vezicii biliare și/sau a ficatului
– Disconfort abdominal ce se poate extinde către zonele învecinate (spre exemplu, către spate)
– Icter sau colorarea în galben a pielii. Acest lucru se întâmplă deoarece cancerul blochează ductul biliar comun, iar bilirubina se acumulează. Bilirubina este un pigment produs de ficat, ce ajunge în mod normal în duoden prin intermediul ductului. Alte simptome conexe sunt urina închisă la culoare și schimbarea caracteristicilor materiilor fecale (schimbare de culoare și textură).

Simptome hormonale ale cancerului pancreatic exocrin

– Schimbări în textura țesutului gras al bolnavului. Acest lucru este provocat de eliberarea incorectă a enzimelor pancreatice
–  Diabet: În acest caz, celulele exocrine distrug celulele ce sintetizează insulina. Prin urmare, nivelul de glucoză din sânge crește și apar simptomele caracteristice diabetului
–  Modificări ușoare ale nivelului de zahăr în sânge.

Tumori neuroendocrine pancreatice (benigne sau maligne)

În funcție de tipul de celule afectate de cancer, pot apărea următoarele probleme de sănătate:

– Gastrinom: Aceasta boală se manifestă la nivelul celulelor ce produc gastrină și duce la creșterea nivelului acesteia. În mod normal, această substanță ajută la sintetizarea unei cantități mai mari de acid la nivel gastric. Afecțiunea este cunoscută și ca sindromul Zollinger-Ellison
– Insulinom: Acesta afectează celulele ce produc insulină și care încep să se dividă în mod haotic. Insulinomul cauzează hipoglicemie (nivel scăzut de zahăr în sânge)
– Glucagonom: Este un tip rar de tumoare, ce apare în celulele ce produc în mod normal glucagon. Acesta provoacă hiperglicemie (nivel ridicat de zahăr în sânge)
– Somatostatinom: Somatostatina ajută, de obicei, la reglarea nivelurilor altor hormoni. Tumoarea poate altera nivelul acestei substanțe.
– PPoma: Este asociat cu secreția excesivă de polipeptide pancreatice (PP), ce reglează în condiții normale activitatea pancreasului
– VIPoma: Afectează celulele ce sintetizează în mod normal peptida intestinală vasoactivă (VIP). Cel mai comun simptom ce poate apărea este diareea.

 

Citește și 5 BOLI CARE UCID FĂRĂ SIMPTOME. PARTEA III- CANCERUL PANCREATIC

Te-ar putea interesa și Cum funcționează organismul uman? Bioritmul natural al organelor interne

 

SURSA: cancer.net

sursa foto: www.everydayhealth.com

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

SEMNAL DE ALARMĂ| Boala care va face peste 150 de milioane de victime în lume până în anul 2050

Peste 153 de milioane de oameni vor suferi de demență până în anul 2050, arată …

EXPERIMENT| Coca-Cola şi sucul de mere, testate pozitiv la Covid-19

Un deputat austriac a realizat un test antigen rapid pe o băutură răcoritoare, chiar în …

sursa foto: alba24.ro

Premieră modială| Un american a primit o inimă de porc modificată genetic

Un bărbat din SUA a devenit prima persoană din lume care a primit un transplant …

STUDIU| SARS-Cov-2 îşi pierde 90% din puterea de infectare în doar câteva minute în aer

Virusul care provoacă Covid-19 devine inactiv în aer în proporţie de 90% după 5 minute …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.