Schimbarea orei, un stres în plus pentru organismul nostru. Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă şi cât de greu de adaptăm schimbării

Am trecut la ora de iarnă, dar organismul nostru are nevoie de cel puţin două săptămâni să se adapteze noilor schimbări. Iar cei mai afectaţi de aceste modificări sunt copiii şi vârstnicii. Deşi aparent ne-am odihnit mai mult cu o oră, în realitate lucrurile nu stau chiar aşa, iar statisticile făcute de-a lungul anilor pe marginea acestui subiect dovedesc efectul negativ pe care aceste schimbări le au asupra organismului.

Citeşte şi: Scăderile drastice de temperatură, șoc uriaș pentru organism. Ce boli se pot agrava

Care sunt pericolele schimbării orei

1. Creşte numărul atacurilor de cord

Un studiu realizat în urmă cu 7 ani de cercetătorii din Alabama a arătat că numărul cazurilor de infarct miocardic a crescut de două ori după trecerea de la ora de vară la ora de iarnă. Explicaţia a fost că schimbarea orei a schimbat şi ritmului circadian care a fost ca un mic șoc pentru sistemul imunitar. Iar cei mai afectaţi de aceste probleme au fost, paradoxal, tinerii pentru că sunt persoane active care trebuie să-şi adapteze programul după noua oră.

Citeşte şi: Studiu: Somnul poate scădea riscul de infarct miocardic

2. Creşte riscul de depresie

„Depresia de iarnă” asta a scos la iveală un studiu făcut în 2014 în Anglia de The Weather Channel și YouGov. Concret, una din trei persoane este afectate de tulburare afectivă sezonieră pentru că se trezesşte pe intuneric şi trebuie să plece la muncă, tot pe întuneric. Cele mai predispuse să sufere de „depresia de iarnă” sunt femeile, un procent de 70-80% mai mare decât bărbaţii, iar cel mai des problema apare în jurul vârstei de 30 de ani. Un alt studiu făcut în Danemarca a scos la iveală şi un risc crescut de a dezvolta depresie din cauza perioadei de întuneric prelungită comtinată, de cele mai multe ori, cu frigul şi ploaia.

Citeşte şi:DEPRESIA LA BARBATI, MAI PROFUNDA SI GRAVA DECAT LA FEMEI

3. Se intensifică durerile de cap

Durerile de cap de tip cluster, catalogate drept una dintre cele mai dureroase afecțiuni cunoscute se acutizează la schimbările meteorlogice şi de sezon. De aceea, schimbarea orei poate afecta persoanele care suferă de celafee de tip cluster.

Citeşte şi:Ce înseamnă când simți că „îți explodează” capul

4. Creşte riscul de accidente rutiere

Cercetările recent au demonstrat că schimbarea orei duce şi la o creştere semnificativă a numărului accidentelor rutiere. O analiză a poliţiei britanice arată că, în ultimii 6 ani, în cele două săptămâni de după schimbarea orei au loc cu aproape 300 de accidente rutiere mai mult decât într-o perioadă normală a anului. Iar trei sferturi dintre coliziuni apar după-amiaza pentru că se întunecă mai devreme.

Citeşte şi:STUDIU: ALCOOLUL ŞI FUMATUL NE STRICĂ SOMNUL. PÂNĂ LA CE ORĂ POT FI CONSUMATE PENTRU UN SOMN ODIHNITOR

România a schimbat pentru prima dată ora în 1932. Din 1943, practica schimbării orei a fost suspendată, fiind reintrodusă din 1979. Scopul acestei modificări anuale de oră este acela de a ne folosi cât mai mult de lumina naturală a Soarelui. Totuşi, Parlamentul European a decis ca din 2021 această schimbare a orei să se oprească. Până atunci statele membre ale Uniunii Europene trebuie să decidă dacă vor să rămână la ora de iarnă sau la ora de vară.

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă infecție …

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre care …

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită acum …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *