Parosmia

Parosmia,printre simptomele de lungă durată ale Covid-19. Cum se manifestă și cum se poate trata

Pierderea mirosului este unul din cele mai cunoscute simptome al infectării cu noul coronavirus, însă mai mulți dintre cei care au avut Covid o perioadă îndelungată au început să se plângă de mirosuri neplăcute, asemănătoare mirosului de pește, de „ars” sau de sulf.

Parosmia” reprezintă o tulburare olfactivă care constă în percepția falsă a unui miros.

Dacă aveți parosmie, este posibil să experimentați o pierdere a intensității parfumului, ceea ce înseamnă că nu puteți detecta întreaga gamă a parfumurilor din jurul vostru. Uneori parosmia face ca lucrurile pe care le întâlnești în fiecare zi să pară că au un miros puternic, dezagreabil.

Citește și Amețelile. Ce boli se pot ascunde în spatele acestui simptom

Oamenii experimentează o gamă largă de parosmie dintr-o serie de motive diferite. În cele mai grave cazuri, parosmia vă poate face să vă simțiți bolnav fizic atunci când creierul detectează mirosuri puternice și neplăcute.

SARS-CoV-2 are o afinitate pentru nervii care controlează mirosul

Descriindu-l ca fiind un „virus neurotrop”, prof. Kumar, președintele Departamentului de ORL din UK, (ENT UK) a explicat: 

„Acest virus are o afinitate pentru nervii din cap și, în special, pentru nervul care controlează simțul mirosului. Dar, probabil, afectează și alți nervi și afectează, credem noi, neurotransmițătorii – mecanismele care trimit mesaje către creier.

Unii oameni raportează halucinații, tulburări de somn, modificări ale auzului. Nu știm mecanisme exacte, dar încercăm să găsim modalități de a ajuta pacienții să se refacă”.

Citește și Tehnica ArNm ar putea fi folosită în tratamentul sclerozei multiple

Simptomele parosmiei

Majoritatea cazurilor de parosmie devin evidente după ce vă recuperați de la o infecție. Severitatea simptomelor variază de la caz la caz.

Dacă aveți parosmie, principalul dvs. simptom ar fi să simțiți un miros urât persistent, mai ales atunci când mâncarea este în jur. De asemenea, este posibil să aveți dificultăți în recunoașterea sau observarea unor parfumuri din mediul dvs., ca urmare a deteriorării neuronilor olfactivi.

Mirosurile pe care le considerați plăcute pot deveni acum copleșitoare și insuportabile. Dacă încercați să mâncați alimente care vă miros urât, este posibil să vă simțiți greață sau rău în timp ce mâncați.

Citește și Diferențele dintre vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna

Cum se tratează?

Specialiștii au venit cu recomandări pentru cei afectați de parosmie: pacienții trebuie să înceapă „antrenamentul mirosului”, care implică adulmecarea uleiurilor de trandafir, lămâie, cuișoare și eucalipt în fiecare zi, timp de aproximativ 20 de secunde, pentru a-și recăpăta încet mirosul.

Fotografie de nunta

Despre Medical Tv

Ai putea fi interesat și de

Sănătatea mintală, una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă omenirea în pandemie

Odată cu începerea campaniilor de vaccinare anti-covid la nivel global, lumea pare să vadă luminița …

Cum funcționează cele mai avansate vaccinuri împotriva coronavirusului

Niciodată până acum în istoria medicinei nu au fost implicate atâtea resurse pentru dezvoltarea unui …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *