sursa foto: pixabay.com

Testele de fertilitate: cine, cum şi când trebuie să le facă? Partea I – analizele de bază

Infertilitatea afectează tot mai multe cupluri din România. În momentul în care sarcina întârzie să apară, după aproximativ un an de încercări, ar putea fi timpul pentru un test de fertilitate.

Potrivit statisticilor, doar 20% dintre cuplurile care au raporturi sexule neprotejate vor concepe un copil într-o lună, iar 85% dintre cupluri vor concepe natural după un an de încercări.

Cu toate acestea, dacă femeia are peste 35 de ani, specialiștii recomandă ca evaluarea pentru infertilitate să înceapă după doar 6 luni de raporturi sexuale neprotejate, astfel încât femeia să urmeze un tratament de specialitate cât mai curând.

De asemenea, dacă femeia are cicluri menstruale neregulate (care sugerează absența ovulației) sau ea și partenerul au o cauză cunoscută de infertilitate (de exemplu, ovare polichistice sau vasectomie), investigațiile trebuie realizate după primele încercări nereușite de obținere a sarcinii.

Există o serie de condiții medicale care au un impact negativ asupra capacității femeii de a concepe

Printre cele mai întâlnite se numără problemele ovulatorii, mai exact, lipsa eliberării ovocitului de către ovar sau eliberarea unui ovocit anormal.

Pe lângă acestea se remarcă și o serie de tulburările hormonale care constituie impedimente în maturizarea ovocitelor. Acestea determină implicit absența ovulației și, mai departe, dificultăți de concepție.

Balanța hormonală poate fi dezechilibrată din cauza stresului, a variațiilor mari de greutate într-un timp scurt, de eforturile fizice extreme, de dereglări ale glandei tiroide, de consumul de alcool și droguri.

Cazurile cele mai rare de infertilitate sunt provocate de anomaliile la nivelul ovarelor, trompelor sau uterului. O altă cauză poate fi dezvoltarea de anticorpi împotriva spermelor sau ovulelor.

Testele pentru determinarea fertilităţii se efectuează pentru a afla cauzele pentru care un cuplu nu reuşeşte să conceapă

Testele de fertilitate ar trebui să releve dacă problema se află la nivelul sistemului reproducător masculin, al celui feminin sau al ambelor. Se pot face o varietate de teste, de la examenul fizic, la analiza spermogramă, teste de sânge până la histerosalpingografie.

Decizia de a face un test de fertilitate se poate lua dacă:
– există o problemă fizică, precum absenţa ejaculării sau a ovulaţiei, ori tulburări de menstruaţie;
– în istoricul medical există sarcini pierdute în mod repetat sau boala inflamatorie pelvină;
– vârsta femeii este de peste 30 de ani, iar cuplul încearcă deja de mai bine de 6 luni să conceapă;
– vârsta femeii este între 20 şi 30 de ani, iar cuplul încearcă să conceapă de un an sau mai mult.

Etape de testare a fertilităţii

Există mai multe etape de testare a fertilităţii. Printre primele teste vor fi cele obişnuite pentru ambii parteneri, de sânge, de urină, analiza istoricului medical şi examenul fizic.

Teste comune pentru femei şi bărbaţi. Primii paşi

Anamneza
Ambii parteneri vor fi suspuşi anamnezei. În timpul efectuării anamnezei, medicul va pune întrebări legate de comportamentul sexual (inclusiv metodele contraceptive folosite), eventuala existenţă a unor boli cu transmitere sexuală, medicaţia utilizată şi consumul de cofeină, tutun, alcool sau droguri ilegale. Va întreba şi despre evoluţia în timp a ciclului menstrual.

În cazul în care se suspectează o boală cu transmitere sexuală, pot fi efectuate teste suplimentare.

Examenul fizic
Amândoi partenerii vor fi supuşi acestei examinări. Examenul fizic complet este efectuat de medic, în vederea determinării stării generale de sănătate, precum şi a detectării eventualelor cauze evidente de infertilitate.

Examenul fizic la femeie se efectuează într-un cabinet medical şi include examinarea pelvină şi testul Papanicolau.
Examenul fizic la bărbat se efectuează într-un cabinet medical şi presupune şi examinarea testiculelor.

Analiza hormonului luteinizant (LH) şi progesteronului la femei
Analizele pot fi efectuate pe parcursul ciclului menstrual, pentru a detecta prezenţa sau absenţa ovulaţiei. Pentru detectarea producerii ovulaţiei sunt disponibile teste pentru determinarea LH-ului urinar, care se pot efectua la domiciliu.

Uneori se monitorizează temperatura bazală a corpului împreună cu determinarea valorilor hormonului luteinizant, pentru a detecta momentul producerii ovulaţiei.

Analiza hormonului luteinizant (LH) la bărbaţi
Hormonul luteinizant poate fi măsurat şi la bărbaţi, pentru a vedea dacă problema sa de infertilitate este produsă de o afecţiune a glandei pituitare (hipofiza). Se urmăresc nivelul de FSH, testosteron, LH, estradiol şi prolactină.

Oscilaţiile nivelului de testosteron pot fi o cauză de infertilitate. De asemenea, prezenţa unor cantităţi mari de estrogen afectează virilitatea. Lipsa spermatozoizilor şi insuficienţa testiculară pot fi depistate printr-un nivel crescut de FSH.

Teste de sânge sau urină
Şi aceste teste vor fi făcute ambilor parteneri. Mai multe teste de sânge sau urină pot fi efectuate, în funcţie de cauza suspectată ce stă la baza producerii infertilităţii.

Testarea tiroidei
Pentru detectarea problemelor hormonale tiroidiene, care pot împiedica apariţia ovulaţiei, se pot efectua teste pentru evaluarea funcţiei tiroidiene.

Teste de fertilitate la bărbat

Dacă infertilitatea nu este produsă dintr-o cauză evidentă, relevată de testele de mai sus, primul care trebuie supus unui test de fertilitate este bărbatul. Asta deoarece, în cazul lui, lucrurile sunt mult mai simple decât în cazul femeii.

Analiza spermei
Spermograma măsoară volumul spermei, numărul de spermatozoizi, forma acestora (procentul de spermatozoizi care par a fi normali din punct de vedere al formei), motilitatea spermatozoizilor (măsurată de asemenea în procente) şi numărul de leucocite prezente în spermă.

Test pentru determinarea nivelului de testosteron
La bărbaţi se mai poate efectua un test pentru determinarea nivelului de testosteron. Scopul este acela de a afla dacă problema de infertilitate este cauzată de o afecţiune la nivelul testiculelor sau la nivelul glandei hipofize.

Un nivel mic al testosteronului plasmatic poate fi cauza numărului mic de spermatozoizi.

Dacă testele indică faptul că partenerul este infertil, medicul va decide care este tratamentul pe care trebuie să îl urmeze. Dacă partenerul este fertil şi calitatea spermei este corespunzătoare, atunci femeia va fi supusă mai multor teste.

Cele mai frecvente cauze ale infertilităţii masculine
Cele mai frecvente cauze de infertilitate la bărbaţi sunt determinate de stilul de viață. Mai exact, de orice cauză care crește temperatura bazală (băi lungi fierbinți, saună, statul pe scaun timp îndelungat), anumite medicamente, consumul de alcoolul, drogurile, tutunul și steroizii anabolizanți.
Nu sunt excluse nici dezechilibrele hormonale, afecțiunile imunologice, infecțiile, bolile venerice, disfuncțiile sexuale, traumatismele testiculare sau anomaliile genetice.

Teste de fertilitate la femei

Uneori se va monitoriza temperatura bazală a corpului la femeie, împreună cu determinarea valorilor hormonului luteinizant, pentru a detecta momentul producerii ovulaţiei.

Prolactina, hormon produs de glanda hipofiză, poate fi măsurată în cazul în care femeia prezintă tulburări de menstruaţie sau alte probleme, care pot afecta ovulaţia.

Determinarea ocazională a hormonului stimulator folicular (FSH) poate fi utilizată pentru evaluarea rezervei ovariene a pacientei (numărul de foliculi din care se dezvoltă şi se elimină în fiecare lună câte un ovul). Totuşi, mulţi medici pun la îndoială relevanţa determinării FSH-ului pentru evaluarea infertilităţii.

Testul postcoital
Testul postcoital analizează mucusul cervical după un contact sexual pentru a determina dacă spermatozoizii sunt vii şi capabili de o motilitate normală prin mucus. Acest test trebuie efectuat cu o zi înainte sau chiar în ziua ovulaţiei.

Doctorii contestă însă relevanţa testului postcoital, pe motiv că nu este un bun indicator al fertilităţii.

Monitorizarea la domiciliu
Pentru a detecta momentul producerii ovulaţiei sunt disponibile teste pentru determinarea LH-ului urinar la domiciliu. Uneori se monitorizează temperatura bazală a corpului, o dată cu determinarea nivelului hormonului luteinizant, pentru a detecta momentul ovulaţiei.

Histerosalpingografia
O histerosalpingografie este o investigaţie radiologică, cu ajutorul căreia se vizualizează părţile interne ale uterului, trompele uterine şi părţile înconjurătoare.

Radiografiile pot evidenţia diferite afecţiuni sau conformaţie anormală la nivelul uterului sau vaginului, ori un obstacol, care poate împiedica grefarea ovulului la nivelul peretelui uterin.

Un obstacol local, de asemenea, poate împiedica întâlnirea spermatozoizilor cu ovulul în vederea fecundării acestuia.
De asemenea, salpingografia poate detecta anomaliile de perete uterin care pot împiedica implantarea ovulului pe peretele uterin.

Colposcopia
Colposcopia reprezintă un examen complementar (investigaţie imagistică suplimentară) a vulvei, vaginului şi colului uterin. Aceasta permite, pe lângă vizualizarea acestora, prelevarea de ţesut biopsic, în cazul în care sunt identificate leziuni ale epiteliului colului uterin sau ale endocolului. Mostrele de ţesut vor fi examinate cu ajutorul unui microscop.

Colposcopia este indicată în cazul în care frotiul citovaginal (testul Papanicolau, testul PAP, examen citologic vaginal) indică prezenţa unor leziuni ce necesită investigaţii suplimentare. De asemenea, este necesară în cazul în care rezultatele testului PAP sunt incerte.

 

 

SURSA: webmd.com

sursa foto: pixabay.com

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

sursa: skynews

Premieră medicală. Primul medicament pentru tratarea COVID-19 acasă, aprobat în UK

Primul medicament conceput pentru a trata formele simptomatice de COVID-19 a fost aprobat de autoritatea …

Klaus Iohannis a anunțat noile restricții pentru români: Masca redevine obligatorie

Klaus Iohannis a anunțat noile restricții care vor intra în vigoare de luni. Astfel, masca …

Incendiu uriaş la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: 9 morţi şi peste 110 pacienţi evacuaţi

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la secția ATI cu pacienţi COVID …

Studiu MedLife: Rata de pozitivare s-a triplat față de luna august. Majoritatea celor infectați revin din concediu

Rata de pozitivare s-a triplat față de luna august, arată testele efectuate în cele cinci …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *