sursa foto: pixabay.com

Testele de fertilitate: cine, cum şi când trebuie să le facă? Partea a II-a – investigaţii suplimentare

Testele de fertilitate pentru femei sunt mult mai numeroase, iar rezultatele lor pot indica foarte precis cauzele infertilităţii.

Din noua generaţie de analize medicale pentru infertilitate fac parte şi următoarele teste medicale:

Laparoscopia
Pentru acest test, medicii realizează o incizie în partea de jos a abdomenului. Introduc prin aceasta un instrument denumit laparoscop, cu ajutorul căruia examinează eventualele leziuni sau cicatrici de pe ovare, trompe şi uter. Acestea pot deveni, în anumite situaţii, cauze ale infertilităţii la femei.

Endometrioza poate fi şi ea depistată cu ajutorul laparoscopului.

Biopsia endometrială
Biopsia endometrială presupune prelevarea unei mostre. Această biopsie este efectuată în cabinetul medicului, unde este prelevată o mostră din ţesutul care căptuşeşte uterul. Intervenţia presupune îndepărtarea unei mici porţiuni din endometru, determinarea receptivităţii faţă de un posibil embrion şi a corelaţiei cu testele hormonale ale femeii.

Analizele hormonale
Testele sau analizele hormonale sunt recomandate pentru măsurarea nivelului hormonilor tiroidieni şi pituliari. Numărul acestora ar trebui să fie în creştere în perioada cea mai fertilă, datorită ovulaţiei.

Pe lângă aceştia, testele hormonale pot măsura şi rezerva ovariană; astfel de analize se realizează de regulă în perioada incipientă a menstruaţiei şi pot să determine atât longevitatea ovulelor, cât şi potenţa lor de a se reproduce.

Ecografiile pelvine
Uneori, cauza infertilităţii la femei poate fi o afecţiune uterină sau sănătatea precară a trompelor falopiene. Ecografiile pelvine îi ajută pe medici să caute semne ale unor astfel de afecţiuni, respectiv să îşi dea seama dacă motivul infertilităţii are o astfel de origine.

Analizele genetice
Analizele genetice se referă la testarea structurii ADN-ului. Acestea pot dezvălui anumite malformaţii sau defecte ereditare, care pot sta la baza infertilităţii.

Testele postcoitale
TPC sau testul postcoital se realizează în perioada cea mai fertilă a femeilor, în intervalul dintre ziua a 12-a şi a 15-a a ciclului menstrual. Acesta trebuie făcut la scurt timp după contactul sexual. De regulă, medicii recomandă realizarea testului în cel mult 2-4 ore după contactul intim.

Testul presupune prelevarea unei mostre din mucusul cervical şi analizarea spermatozoizilor existenţi pe acesta. Analiza determină spermatozoizii morţi şi pe cei imobili şi densitatea lor în mucus. În cazul în care aceasta este crescută, medicul va face investigaţii suplimentare, pentru a determina cauza problemei, care poate fi adesea legată de prezenţa anticorpilor.

Una dintre aceste investigaţii suplimentare este chiar analiza privind anticorpii de Chlamydia.

Analizele pentru anticorpii de Chlamydia
Micro-organismul ce poartă numele Chlamydia se transmite pe cale sexuală şi poate inhiba trompele falopiene prin efectele sale nocive. Acesta nu poate fi întotdeauna depistat prin analize precum histerosalpingografia. Aşa că testul suplimentar de detectare a anticorpilor la Chlamydia poate confirma sau infirma cu mai multă precizie existenţa sa, respectiv defectele trompelor falopiene pe care acesta le poate cauza.

Un test pozitiv de Chlamydia poate fi şi cauza infertilităţii, însă această neregulă poate fi tratată cu uşurinţă şi într-un timp destul de scurt cu medicamentaţia potrivită.

Biopsia endometrială
Biopsia endometrială presupune prelevarea unei mostre din endometru. Acesta este ţesutul care căptuşeşte uterul, iar uneori poate să nu fie receptiv la apariţia unui embrion. Acest lucru poate fi determinat cu ajutorul biopsiei.

O astfel de cauză a infertilităţii are la bază tot hormonii. Aşadar, biopsia va fi întotdeauna asociată cu analizele hormonale pentru identificarea cauzei reale a problemei.

Teste suplimentare

În cazul în care histerosalpingografia, laparoscopia sau biopsia endometrială nu evidenţiază o cauză clară a infertilităţii sau dacă tratamentul infertilităţii a eşuat, unul sau mai multe dintre testele următoare sunt uneori efectuate:

Ecografia
Ecografia la bărbaţi utilizează unde acustice pentru a forma o imagine a structurilor din interiorul corpului. Poate fi efectuată pentru a vedea dacă o anumită afecţiune la nivel testicular împiedică formarea şi eliberarea normală a spermei.

Ecografia la femei poate fi efectuată pentru detectarea tumorilor fibroide (fibroame) la nivel uterin sau a chisturilor ovariene.

Teste pentru detectarea anticorpilor plasmatici
Se fac atât la femei, cât şi la bărbaţi. Aceste teste se pot face pentru detectarea anticorpilor antispermatici în sânge, spermă sau secreţii vaginale. Unii medici contestă relevanţa testelor de detectare a anticorpilor pentru determinarea cauzelor infertilităţii.

Histeroscopia
Reprezintă examinarea mucoasei uterine folosind o cameră video minusculă inserată prin vagin şi colul uterin până la nivelul uterului (endometru). Histeroscopia este utilă pentru diagnosticul afecţiunilor endometriale.

Poate fi de asemenea utilizată pentru îndepărtarea excrescenţelor anormale sau pentru prelevarea mostrelor de ţesut (biopsie).

Cariotipul (analiza cromozomială) sau testul genetic
Ambii parteneri sunt supuşi analizei cromozomiale. Cariotipul este o analiză de sânge, care examinează structura materialului genetic (cromozomii) de la nivel celular, pentru detectarea eventualelor anomalii.

Unele anomalii genetice interferează cu procesele necesare concepţiei. Testele genetice se pot efectua în scopul determinării cauzelor infertilităţii.

Biopsia testiculară
Rareori, se poate efectua o biopsie testiculară, pentru a evalua producţia de spermă de la nivel testicular.

 

 

SURSA: webmd.com

sursa foto: pixabay.com

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

sursa: skynews

Premieră medicală. Primul medicament pentru tratarea COVID-19 acasă, aprobat în UK

Primul medicament conceput pentru a trata formele simptomatice de COVID-19 a fost aprobat de autoritatea …

Klaus Iohannis a anunțat noile restricții pentru români: Masca redevine obligatorie

Klaus Iohannis a anunțat noile restricții care vor intra în vigoare de luni. Astfel, masca …

Incendiu uriaş la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: 9 morţi şi peste 110 pacienţi evacuaţi

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la secția ATI cu pacienţi COVID …

Studiu MedLife: Rata de pozitivare s-a triplat față de luna august. Majoritatea celor infectați revin din concediu

Rata de pozitivare s-a triplat față de luna august, arată testele efectuate în cele cinci …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *