OMS recomandă amânarea celei de-a doua doze a vaccinului anti Covid doar în situaţii excepţionale

Consilieri ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) consideră justificabilă – în cazuri excepţionale – amânarea cu aproximativ două săptămâni a administrării celei de-a doua doze de vaccin produs de BioNTech şi Pfizer împotriva noului coronavirus.

În mod ideal, cele două doze necesare pentru protecţia prin vaccinare ar trebui administrate la 21 – 28 de zile distanţă, a declarat marţi la Geneva Alejandro Cravioto, preşedintele Grupului Strategic de Experţi Consultanţi în Imunizare (SAGE), care oferă consultanţă OMS în domeniul vaccinării.

Am deliberat şi am stabilit următoarea recomandare: două doze din acest vaccin (Pfizer) la interval de 21-28 zile„, a spus în informarea de presă Alejandro Cravioto.

Dacă aceasta reprezintă o opţiune pentru state depinde şi de momentul în care acestea primesc noile doze de vaccin şi de cantităţi.

Grupul a declarat că ţările ar trebui să aibă libertate de manevră pentru spaţierea peste şase săptămâni a celor două doze, astfel încât mai multe persoane cu risc ridicat de boala să poată beneficia de acestea.

SAGE a formulat o prevedere pentru ţările aflate în circumstanţele excepţionale ale constrângerilor privind aprovizionarea cu vaccin (Pfizer) de a întârzia administrarea celei de-a doua doze cu câteva săptămâni în vederea maximizării numărului de persoane care beneficiază de o primă doză„, a declarat Cravioto.

Cred că trebuie să fim puţin mai deschişi la aceste tipuri de decizii pe care statele trebuie să le ia în conformitate cu propriile situaţii epidemiologice„, a adăugat el.

Citește și Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat vaccinul împotriva Covid produs de Moderna

Consiliul consultativ emite doar recomandări. Autorităţile sunt libere să aplice propriile linii directoare.

Autorităţile britanice au recomandat un interval şi mai mare, de până la 12 săptămâni între cele două doze, având în vedere numărul mare de infecţii şi dificultăţile întâmpinate în livrarea vaccinului, a amintit directorul executiv al SAGE, Joachim Hombach.

Recunoaştem în totalitate că ţările se pot confrunta cu necesitatea de a fi chiar mai flexibile în ceea ce priveşte administrarea celui de-a doua doze. Însă, este important de notat că există foarte puţine… date empirice din studiile care stau la baza acestui tip de recomandare„, a adăugat Hombach.

Până în prezent există prea puţine informaţii pentru a oferi recomandări clare pentru vaccinarea femeilor însărcinate şi a celor care alăptează, a declarat de asemenea consiliul consultativ, potrivit DPA. Riscurile individuale trebuie luate în calcul. Dacă femeile aparţin unei categorii deosebit de vulnerabile – de exemplu, îngrijitori din sistemul sanitar – vaccinarea poate fi recomandabilă.

Pfizer avertizment cu privire la amânarea celei de-a doua doze de vaccin

Săptămâna trecută, Marea Britanie a decis să amâne rapelul vaccinului anti-covid. Asta ca să vaccineze din prima tranşă, un număr dublu de cetăţeni. Cum îngrijorarea cu privire la noua tulpină mai infecţioasă creşte, Germania şi Danemarca iau în calcul planul Marii Britanii de a întârzia administrarea unei a doua doze de vaccin Covid-19.

În ambele ţări, se analizează amânarea celei de-a doua doze până la 2,3 luni. Totuşi, cei de la BioNTech şi Pfizer au avertizat că nu există dovezi că vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de acestea va continua să ofere protecţie împotriva coronavirusului dacă a doua doză va fi administrată mai târziu decât în testele clinice.

 „Siguranţa şi eficacitatea vaccinului nu au fost evaluate în diferite intervale de administrare a dozelor întrucât majoritatea participanţilor la teste au primit a doua doză în cadrul intervalului specificat în studiu.Nu există date care să demonstreze că protecţia după prima doză este susţinută după 21 de zile”, au spus companiile într-un comunicat.

Peste 85 de milioane de oameni au fost infectaţi cu noul coronavirus la nivel mondial şi în jur de 1,85 milioane au decedat, potrivit unui bilanţ al Reuters.

sursă agerpres

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

STUDIU. Șase vaccinuri diferite împotriva Covid-19 sunt sigure și eficiente atunci când sunt utilizate ca a treia doza

Studiul de fază 2, publicat joi în revista medicală The Lancet, a analizat siguranța și …

Primele 2 cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate în România

Varianta Omicron a ajuns în România. Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu …

Primul studiu de secvenţiere pentru Omicron în 19 oraşe din România. Ce au descoperit cercetătorii

A fost realizat primul studiu pe bază de secvenţiere pentru varianţa Omicron în România, iar …

OMS avertizează: Persoanele care au trecut prin COVID, se pot reinfecta cu varianta Omicron

Riscul de reinfectare pentru persoanele care au trecut deja peste alte variante de Covid-19 crește …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *