Bulimia nervoasă, boala neîncrederii în sine. Simptome şi tratament

Bulimia este o afecţiune care face parte din categoria tulburărilor alimentare caracterizată de un consum alimentar necontrolat. Cu alte cuvinte, persoana care suferă de bulimie începe să mănânce, periodic şi necontrolat, o cantitate mare de alimente într-o perioadă scurtă de timp, pentru ca mai apoi să-şi provoace vărsături, să facă exerciţii fizice până la epuizare, să consume laxative şi diuretice ori alte medicamente în scopul unei eliminări forţate a alimentelor.

Citeşte şi: CE ESTE ANOREXIA. CAUZE, SIMPTOME ŞI TRATAMENT

Aceste două episoade poartă denumirea de sindromul „binge and purge”, adică îndopare şi golire. Pentru că aceste episoade de alimentare excesivă au loc pe fond nervos, medicii numesc afecţiunea bulimie nervoasă.

Care sunt simptomele bulimiei nervoase

Specialiştii spun că se poate vorbi de bulimie doar în cazul în care episoade repetitive de mâncat compulsiv se repetă de cel puţin de 2 ori pe săptămână în decurs de 3 luni, iar cele mai multe dintre simptome sunt provocate de vărsăturile dese:

  • eroziuni ale smalţului dentar (mai ales al incisivilor frontali şi laterali)
  •  mărirea în volum a glandelor salivare
  • cardiomiopatie (provocată de folosirea pe termen lung a medicamentelor care induc senzaţia de vomă)

Persoanele afectate de bulimie sunt obsedate de propriul aspect fizic şi nu au respect de sine, au remuşcări şi sentimente de vinovăţie. De asemenea, pacienţii cu bulimie nervoasă sunt mai predispuşi abuzului de droguri, la comportamente impulsive şi depresie şi chiar fură alimente din magazine.

Citeşte şi: Suferi de irascibilitate, anxietate sau depresie? Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să ţii problemele sub control

Cauzele apariţiei bulimiei nervoase

Bulimia nervoasa este o boală specifică mai mult femeilor ori adolescentelor cu vârste între 16 şi 18 ani. Persoanele care suferă de bulimie sunt preocupate excesiv de propria greutate şi formă a corpului.  Vorbim aşadar despre trei tipuri de cauze:

  • biologice ( este vorba despre o activitate redusă a noradrenalinei şi serotoninei. Majoritatea pacientelor sunt depresive, iar în familie există cazuri de obezitate ori depresie.)
  •  sociale  ( provocate de p+resiunea socială de a şi  “ slabă” sau cu o siluetă perfectă.)
  • psihologice (pacientele cu bulimie suferă de depresie sau anxietate, care uneori pot fi combinate cu un consum excesiv de alcool şi droguri.)

Citeşte şi: Kilograme în plus? Iată care sunt obiceiurile vinovate care vă ţin departe de silueta la care visaţi

Metode de tratament

Pentru că vorbim de o boală care devine, în cele mai multe dintre cazuri, o boală cronică, spitalizarea este necesară. Pot apărea complicaţii de ordin somatic sau există risc de suicid, ambele pot pune viaţa pacientului în pericol. Tratamentul constă în corectarea problemelor provocate de folosirea în exces a laxativelor care produc diverse dezechilibre în organism precum şi administrarea de antidepresive. Statisticile arată că recuperarea în urma unui tratament de este 60%, dar riscul de recidivă în primii 5 ani apare la jumătate dintre cazuri.

Citește și Grăsimea supărătoare de pe abdomen – 8 metode de a o elimina

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

Vaccinul Moderna mai eficient împotriva variantei Delta. Ce protecția oferă acestea

Un studiu realizat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA arată că …

Voucherele pentru vaccinați vor fi distribuite din octombrie. De unde se pot ridica

Românii care s-au vaccinat anti-COVID-19 începând cu 31 august vor primi voucherele în valoare de …

Superimunitate dezvoltată de unii pacienți care s-au vindecat de Covid-19.

Unele persoane dezvoltă un „sistem imunitar extrauman” după ce s-au vindecat de COVID-19. Această imunitate …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *