Boala Basedow-Graves este o afecţiune autoimună a sistemului endocrin care afectează glanda tiroidă. Boala Graves cunoscută şi sub denumirea de guşă exoftalmică este considerată cea mai comună cauză a hipertiroidismului şi aparea mai ales la femei. Denumirea de „guşă exoftalmică” vine de la o caracteristică a bolii şi anume proeminenţa globilor oculari numită în termeni medicali, exoftalmie.
Citeşte şi: Guta – o boală extrem de dureroasă. Cauze, simptome, tratament și alimente contraindicate
Care sunt simptomele bolii Graves
Boala Graves este o afecţiune relativ frecvent întâlnită şi apare mai ales după vârsta de 40 de ani, adică în decadele 3 şi 4 de viaţă, iar principalele simptome sunt:
- scădere în greutate asociată cu un apetit crescut
- intoleranţa la caldură şi transpiraţii abundente
- slăbiciune şi dureri de cap
- diaree şi vărsături
- aritmii cardiace şi puls accelerat
- tremuratul mâinilor
- mărirea guşei din cauza creşterii în volum a glandei tiroide
- dereglări ale ciclului menstrual ori disfuncţii erectile sau pierderea libidoului
Citește și Atenţie, bărbaţi! Grupa de sânge ce vă face mai predispuşi la impotenţă
La 30% dintre pacienţii care suferă de boala Graves se confruntă şi cu oftalmopatia Graves, adică efectul de „ochi bulbucaţi” provocată de o afectare a muşchilor şi ţesuturilor din jurul ochilor. Apar, astfel simptome precum senzaţia de nisip în ochi, pleoape umflate sau retrase, presiune sau durere la nivelul ochilor, sensibilitate la lumină, vedere dublă sau chiar pierderea vederii.
Citeşte şi: Strabismul, boala de ochi ce are cauze necunoscute. Cum se manifestă și cum o tratăm
De asemenea, această afecţiune afectează chiar şi pielea şi provoacă dermopatia Graves care este semnalată prin înroşirea şi îngroşarea pielii de la nivelul picioarelor.
Cauzele boalii Basedow-Graves
Cercetătorii nu au reuşit deocamdată să afle care sunt cauzele exacte care ar putea duce la declanşarea acestei afecţiuni dar au câteva bănuieli. În primul rând, pentru că vorbim despre o boală autoimună, ar putea fi vorba despre un antigen drept factor declanşator, dar mai au pe listă şi alte cauze, precum:
- predispoziţia genetică (anumite gene care pot creşte riscul apariţiei bolii Basedow-Graves ori a tiroiditei Hashimoto )
- factorii de mediu (stres, fumat, infecţii)
- anumite infecţii ( Yersinia enterocolitică, virusul herpes simplex, rubeola congenitală, virusul hepatitei B, virusul hepatitei C)
- microchimerismul fetal intratiroidian ( adică o circulaţie a celulelor fetale care ajung la mama şi care conţin antigen tiroidian-anticorp antitiroidian)
Citeşte şi: CE BOLI LĂSĂM “MOŞTENIRE” COPIILOR NOŞTRI. TOP CELE MAI FRECVENTE AFECŢIUNI GENETICE EREDITARE
Metode de tratament
După stabilirea diagnosticului medicul curant va stabili ce tip de tratament se aplică afecţiunii: medical, chirurgical şi cu radioiod. tratamentul medical presupune limitarea cantităţii de hormoni tiroidieni produşi de glandă. În timp ce tratamentul chirurgical presupune îndepărtarea unei părţi din glanda tiroidă ceea ce va presupune o medicaţie care să regleze iodul în organism.
Citește și Primul pas spre bolile glandei tiroide: Cum ştii că ai prea mult sau prea puţin iod în organism