Noua tulpină de coronavirus a fost descoperită la Matei Balș

Noua tulpină de COVID-19 a fost confirmată în România, la o femeie, din județul Giurgiu, care nu a călătorit în străinătate. În prezent, se face anchetă epidemiologică pentru a se vedea cu cine a intrat femeia în contact, mai ales că noua tulpină este mai contagioasă ca cea iniţială.

Noua tulpină din Marea Britanie a fost confirmată în laborator la o femeie din Giurgiu care a ajuns la camera de gardă a Institutului Matei Balș duminică. Au fost recoltate probe care au fost analizate, iar astăzi a fost confirmată infectarea cu această tulpină.

Femeia are simptome ușoare și nu este internată în spital. Acum se face o anchetă epidemiologică, pentru că femeia nu a fost în străinătate și nu a călătorit în Marea Britanie. DSP încearcă să afle cu cine a intrat în contact femeia și de la cine s-ar fi putut infecta.

Dacă informațiile pe care ni le-a furnizat pacienta sunt adevărate, înseamnă că virusul circulă deja în România. Și e mult mai contagios. Ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri”, a declarat, pentru B1 TV, Dr. Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt al Institutului Matei Balș.

Citește și Vaccinul Pfizer-BioNTech, eficient împotriva noii tulpini de coronavirus

Anchetă epidemiologică, în curs

În week-endul trecut, un bărbat internat la Institutul Matei Balş din Capitală şi infectat cu coronavirus era suspect că ar fi infectat cu noua tulpină a Sars CoV-2.

Virusul a fost descoperit la un bărbat întors recent în ţară din Marea Britanie şi care avea simptome de COVID-19.

Până în prezent, analiza noii tulpini în cazul acestui pacient nu a fost confirmată.

Citește și Noua variantă de Covid-19 este mult mai transmisibilă decât versiunea anterioară a virusului. Poate crește numărul R cu până la 0.7

De ce provoacă îngrijorare această nouă variantă de coronavirus?

  • Înlocuiește rapid alte versiuni ale virusului
  • Are mutații care afectează o parte a importantă a virusului
  • Unele dintre aceste mutații pot crește capacitatea virusului de a infecta celulele

Cât de repede se răspândește?

A fost detectat pentru prima dată în septembrie. În noiembrie, aproximativ un sfert din cazurile noile cazuri de infectare din Londra erau noua variantă. Aceasta a atins aproape două treimi din cazuri la jumătatea lunii decembrie.

Boris Johnson a declarant că noua varianta poate fi cu până la 70% mai transmisibilă. El a spus că acest lucru poate crește numărul R – ceea ce indică dacă o epidemie crește sau se micșorează – cu 0,4.

Face infecția mai mortală?

Aceasta este una dintre cele mai importante întrebări la care oamenii de știință lucrează. Semnele timpurii arată că boala cauzată de noile variante de virus nu este mai gravă, dar sunt necesare mai multe date pentru a fi siguri.

Cu toate acestea, doar creșterea transmisiei ar fi suficientă pentru a provoca probleme spitalelor.

Dacă noua variantă înseamnă că mai mulți oameni sunt infectați mai repede, acest lucru ar duce la rândul său la mai mulți oameni care au nevoie de tratament spitalicesc.

Vor trebui actualizate vaccinurile?

Este puțin probabil ca vaccinurile să trebuiască modificate imediat. În timp ce ambele variante noi conțin mutații multiple în proteina spike, majoritatea oamenilor răspund la un vaccin producând o gamă largă de anticorpi care dezactivează virusul prin distrugerea multor părți ale acestuia.

Așadar, chiar dacă unii anticorpi generați de vaccin s-ar putea să nu funcționeze la fel de bine împotriva virusului, este puțin probabil ca alții să fie afectați. În general, vaccinul poate fi mai puțin eficient, dar impactul ar putea fi minim.

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Primele 2 cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate în România

Varianta Omicron a ajuns în România. Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu …

Primul studiu de secvenţiere pentru Omicron în 19 oraşe din România. Ce au descoperit cercetătorii

A fost realizat primul studiu pe bază de secvenţiere pentru varianţa Omicron în România, iar …

Simptomele infectării cu Omicron. Ce spune medicul care a depistat primul pacient

Medic sud-african care a diagnosticat primul pacient infectat cu Omicron a declarat că: Simptomele noii …

OMS avertizează: Persoanele care au trecut prin COVID, se pot reinfecta cu varianta Omicron

Riscul de reinfectare pentru persoanele care au trecut deja peste alte variante de Covid-19 crește …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *