Vaccinul monodoză, Johnson&Johnson, este foarte eficient împotriva formelor grave ale COVID-19

Agenţia americană pentru medicamente (FDA) a confirmat eficacitatea vaccinului într-o singură doză împotriva COVID-19 produs de Johnson&Johnson, în documente făcute publice cu două zile înainte de o reuniune a comitetului său consultativ care va analiza autorizarea sa de urgenţă în SUA.

Eficacitatea vaccinului a fost de 85,9% împotriva formelor grave ale COVID-19 din SUA şi a fost de asemenea eficient împotriva formelor grave în proporţie de 81,7% în Africa de Sud şi 87,6% în Brazilia, unde există tulpini locale larg răspândite.

FDA a studiat independent rezultatele testelor clinice efectuate pe circa 40.000 de persoane în mai multe ţări.

Citește și De ce întârzierea vaccinării poate duce la apariţia altor variante de coronavirus

Analizele susţin un profil de securitate favorabil fără îngrijorări specifice de securitate identificate care ar putea împiedica emiterea unei autorizaţii pentru utilizare de urgenţă„, a scris agenţia. Această aprobare ar putea fi acordată încă de la sfârşitul acestei săptămâni în SUA.

În toate regiunile în care s-au efectuat testele clinice, eficacitatea vaccinului la 28 de zile după vaccinare a fost de 85,4% împotriva formelor severe ale maladiei.

Citește și Eficacitatea vaccinului anti-Covid-19 testată și pe copii. Studiu cu 300 de voluntari

În ceea ce priveşte formele moderate ale COVID-19, eficacitatea a fost de 66,1%.

Aceste date le confirmă pe cele comunicate anterior de compania farmaceutică, notează AFP.

Johnson&Johnson s-a angajat să transporte 100 de milioane de doze în SUA înainte de sfârşitul lunii iunie.

Acest vaccin este aşteptat în mod special întrucât prezintă două avantaje care nu sunt deloc de neglijat în materie de logistică: nu necesită decât o singură doză şi poate fi stocat la temperatura frigiderului, ceea ce va facilita considerabil distribuţia.

Cum funcționează vaccinul de la Johnson?

Vaccinul împotriva noului coronavirus produs de Johnson este un vaccin vector recombinant . Folosește o versiune modificată genetic a adenovirusului 26, care poate provoca răceala comună, dar modificarea genetică a dezactivat-o. De asemenea, oferă instrucțiuni genetice pentru a face o bucată de proteină spike.

Acesta este un vaccin care a fost testat anterior pe piață. Vectorul adenovirus 26 a fost utilizat pentru fabricarea vaccinului împotriva Ebola al companiei, care a obținut autorizația de introducere pe piață de la Comisia Europeană în iulie.

Studiile preliminare ale vaccinului experimental împotriva coronavirusului Johnson & Johnson arată că a generat un răspuns imun la aproape toți voluntarii, cu efecte secundare minime, după o singură doză.

Datele studiului de fază 1-2 publicate în New England Journal of Medicine, arată că vaccinul a generat un răspuns de anticorpi la voluntarii cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, precum și la un al doilea lot de voluntari de 65 de ani și peste. Efectele secundare au fost minime.

Opt milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson, în România

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că României i-ar reveni opt milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson, iar acestea ar putea fi utilizate în centrele mobile care merg în localităţi izolate sau fără acces la un centru de vaccinare. Gheorghiţă a precizat că avantajul acestui vaccin este că se administrează o singură doză.

Citește și Cum funcționează cele mai avansate vaccinuri împotriva coronavirusului

 “Este un contract deja încheiat de Comisia Europeană, compania Johnson & Johnson a depus deja documentaţia în vederea obţinerii autorizării de punere pe piaţă de la Agenţia Europeană a Medicamentului. Noi ne aşteptăm ca la jumătatea lunii martie să se acorde aceasta autorizare de punere pe piaţă. Conform contractului încheiat cu Comisia Europeană ar trebui ca din al doilea trimestru al acestui an să fie livrate, conform contractelor, dozele de vaccin.

Nu pot să vă dau, pentru că nu avem aceste date legate de modalitatea şi tranşeele care vor fi alocate către fiecare ţară, însă pot să vă spun faptul că Comisia a încheiat contract pentru aproximativ 200 de milioane de doze ceea ce înseamnă că României i-ar veni un număr de circa 8 milioane de doze”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Este recomandat pentru toate categoriile de vârstă.

Fiind un vaccin tot pe bază de vectori viral, de adenovirusul uman 26, are avantajul administrării unei singure doze de vaccin. Datele de eficacitate au fost validate la toate categoriile de vârstă, deci ar putea să fie, de pildă, o opţiune foarte bună pentru aceste centre mobile care merg în localităţile care sunt izolate sau care nu au acces la un centru de vaccinare, tocmai pentru că va uşura dacă vreţi activitatea de vaccinare prin faptul că nu mai trebuie să te întorci pentru doza de rapel.

Citește și VESTEA MOMENTULUI: S-a descoperit leacul pentru COVID-19

Ne va permite accelerarea campanie de vaccinare chiar şi pentru aceste situaţii care sunt particulare. Poate să reprezinte o opţiune foarte bună chiar şi pentru persoanele care sunt aflate în izolare sau nedeplasabile de la domiciliu”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Primele 2 cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate în România

Varianta Omicron a ajuns în România. Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu …

Primul studiu de secvenţiere pentru Omicron în 19 oraşe din România. Ce au descoperit cercetătorii

A fost realizat primul studiu pe bază de secvenţiere pentru varianţa Omicron în România, iar …

Simptomele infectării cu Omicron. Ce spune medicul care a depistat primul pacient

Medic sud-african care a diagnosticat primul pacient infectat cu Omicron a declarat că: Simptomele noii …

OMS avertizează: Persoanele care au trecut prin COVID, se pot reinfecta cu varianta Omicron

Riscul de reinfectare pentru persoanele care au trecut deja peste alte variante de Covid-19 crește …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *