De ce întârzierea vaccinării poate duce la apariţia altor variante de coronavirus

Virusul Sars-Cov-2 continuă să se răspândească rapid în multe părți ale lumii, chiar dacă o parte a populației a dobândit un anumit grad de imunitate ca urmare a infectării sau vaccinării. Întârzierea vaccinării ar putea duce la apariţia altor variante de coronavirus. Oamenii de ştiinţă spun că lumea a atins un punct precar în pandemia Covid-19, în care s-a creat un mediu propice pentru apariţia mai multor noi variante de coronavirus

Dacă toată lumea are imunitate, atunci virusul nu se poate adapta”, a spus Emma Hodcroft, specialist în epidemiologie moleculară a Universităţii din Berna.

Noile variante de coronavirus ar putea reduce, de asemenea, eficacitatea vaccinurilor şi tratamentelor Covid-19 şi ar putea duce la reinfecţii în rândul persoanelor care s-au recuperat deja după Covid-19, potrivit The Wall Street Journal.

Oamenii de ştiinţă spun că soluţia minimizării acestor probleme constă în distanţarea socială şi alte măsuri de reducere a contagiunii, precum şi în intensificarea eforturilor de vaccinare, care sunt încetinite.

Citește și OMS: Imunitatea colectivă nu va fi atinsă în 2021, în ciuda vaccinurilor anti-Covid

Când un virus infectează pe cineva, acesta creează multe variante ale sale. De fiecare dată când se întâmplă, erorile pot fi introduse în codul său genetic. Unele dintre aceste erori sau mutaţii nu au niciun efect asupra comportamentului virusului. Altele, cum ar fi unele dintre cele văzute în variantele îngrijorătoare apărute în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia, pot spori capacitatea virusului de a rezista în faţa apărării noastre imune.

Cercetările efectuate de Dr. Lessells şi colegii săi au arătat că varianta B.1.351 s-a răspândit iniţial cel mai rapid în provincia sud-africană Eastern Cape, unde mulţi rezidenţi au contractat deja virusul şi s-au recuperat. El şi colegii săi au arătat, de asemenea, într-o serie de experimente de laborator că anticorpii de la indivizii infectaţi anterior au fost mai puţin eficienţi împotriva B.1.351 decât variantele anterioare ale coronavirusului.

Unii cercetători spun că numărul mare de mutaţii observate în varianta B.1.351, mai multe de 20, sugerează că mutaţiile au apărut la un singur pacient înainte de a se răspândi la alţii.

Citește și Cât de periculoase sunt noile mutații Covid-19

La nivel mondial, SARS-CoV-2 a infectat peste 110 milioane de oameni şi a ucis peste 2,4 milioane.

OMS acuză țările dezvoltate că urmăresc să monopolizeze dozele de vaccin

Dozele de vaccin anti-COVID nu sunt suficiente pentru toată lumea, iar țările bogate încearcă să se bage în față. O spune limpede Tedros Adhanom, directorul OMS.

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății a evitat să pronunțe numele vreunui stat. Dar a spus răspicat că țările dezvoltate urmăresc să monopolizeze dozele de vaccin. Asta subminează distribuția echitabilă a serului, pentru că în țările sărace fie ajunge prea puțin, fie nu ajunge deloc.

Țările bogate încheie contracte individuale cu firmele producătoare. Practic, ocolesc mecanismul creat la nivelul OMS care urmărește distribuția vaccinului în toate colțurile lumii. Covax implică și un mecanism de finanțare, care să permită unui număr de 92 de economii cu venituri mici și medii să aibă acces a vaccin.

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Somnul te poate ajuta să slăbeşti. Iată cum

În timpul somnului, sistemul imunitar produce citokine (imunohormoni) și anticorpi care luptă împotriva infecțiilor și …

Se ridică restricţiile! Anunţul momentului făcut de ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunţat că este posibil ca, începând cu luna martie, să …

REVOLUŢIONAR | Persoanele paralizate ar putea merge din nou

O descoperire științifică revoluţionară le-ar putea permite persoanelor paralizate să meargă din nou. Cercetătorii au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.