Utilizarea cannabisului în scop medical ar putea deveni legală în România

Senatului a adoptat tacit, marți, proiectul de lege ce prevede reglementarea folosirii canabisului și derivatelor acestuia în scopuri medicale. Documentul prevede înființarea unei agenții care să autorizeze creșterea și vânzarea canabisului și a medicamentelor din plantă în farmacii. Astfel, Ministerul Sănătății, prin Agenția Națională privind Canabisul, achiziționează toată producția internă de plante de canabis, substanțe și preparate ce conțin canabis și asigură distribuirea acestora către persoanele juridice autorizate.

Plantele de canabis, preparatele şi substanţele ce conțin canabis ar putea fi utilizate în scop medical numai pe baza prescripţiilor medicale.

Citește și BENEFICIILE ULEIULUI DE CÂNEPĂ

Prescrierea plantelor de canabis, substanţelor şi preparatelor ce conțin canabis ar urma să se facă „în baza unor formulare speciale, securizate, sau în condici de prescripţii medicale ori condici de aparat, destinate exclusiv prescrierii acestora, în cadrul unităţilor sanitare umane sau veterinare”. Totodată, prescripţia medicală pentru plantele de canabis, substanțele și preparatele ce conțin canabis „poate fi emisă, pentru tratamentul în ambulatoriu, de medicii specialiști sau, după caz, medici veterinari, în scop medical, oricărui pacient în legătură cu care medicul specialist consideră necesar preparatul respectiv ca tratament„, mai arată proiectul.

Proiectul legislativ reglementează regimul juridic privind cultivarea, producerea, fabricarea, depozitarea, comerţul, distribuţia, transportul, deţinerea, oferirea, transmiterea, intermedierea, achiziţionarea, utilizarea şi tranzitul pe teritoriul naţional, în scop medical, ale plantelor de canabis și ale substanțelor preparate pe baza acestor plante, scrie Mediafax.

Citește și Studiu: Folosirea analgezicelor pe termen lung poate cauza somnolență, letargie și chiar moartea

Ministerul Agriculturii urmează să stabilească, prin ordin, condiţiile de cultivare a plantei de canabis şi criteriile privind calitatea culturilor.

Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Citește și Epilepsia, boala cronică ce afectează peste 50 de milioane de oameni. Cum se manifestă și cum ținem sub control această tulburare neurologică

Unde este cannabisul legal

Potrivit RFI, Uruguay este prima ţară din lume care a legalizat consumul de canabis şi în scopuri medicale şi recreaţional, în anul 2013. De asemenea, în țări precum Cehia, Italia, Germania, Croaţia, Macedonia şi Polonia, consumul de marijuana în scopuri medicinale este legal. Iar Africa va deveni probabil unul dintre cei mai importanţi producători de canabis în scop medicinal la nivel mondial, scrie Agerpres.

Boli care pot fi tratate cu ajutorul canabisului

Sindromul de stres post-traumatic

Persoanele care suferă de stres post-traumatic pot beneficia de efectele unui medicament pe bază de cannabis. Acest tratament favorizează încetarea sau reducerea intensității coșmarurilor pe care le au acești pacienți.

Citește și Stilul de viață, răspunzător pentru bolile pe care le ai. Virozele și răcelile, favorizate de oboseală și stres

Cancer

La persoanele diagnosticate cu cancer și cele cu SIDA, terapia cu cannabis poate fi utilizată cel mai frecvent. În SUA sunt două medicamente pe bază de canabis aprobate pentru a trata anorexia, greața, vărsăturile. Mai nou, cercetările au arătat că tratamentul cu cannabis ar putea ataca direct celulele canceroase. Canabinoizii inhibă dezvoltarea celulelor canceroase și chiar induc moartea acestora, fără a afecta celulele sănătoase din jur.

Citește și Studiu: alimentele care “hrănesc” celulele canceroase

Scleroza multiplă

Cannabisul poate oferi ajutor pentru mai multe simptome ale sclerozei multiple. Astfel, pacienții cu scleroză multiplă întâmpină mari probleme din cauza spasticității: articulații rigide, contracții musculare involuntare, tulburări de echilibru. Studiile pe animale, dar și cele clinice au arătat că administrarea unui extract din canabis permite reducerea numărului și severității episoadelor spastice.

Citește și Oboseala și slăbirea vederii, primele simptome ale sclerozei multiple. Cum recunoști la timp boala cu o mie de fețe

Epilepsia

Canabisul este utilizat, ca plantă medicinală, în tratamentul epilepsiei. Canabisul și canabinoidele pot avea efecte terapeutice în ameliorarea simptomelor epilepsiei, astmului, cancerului și bolii Alzheimer. Mai multe state membre ale Uniunii Europene au legalizat utilizarea în scopuri medicale a unor tipuri de canabis sau canabinoizi. Altele au în vedere modificări ale legislației în acest scop.

Citește și Primul medicament pe bază de canabidiol, recomandat spre aprobare în UE pentru tratarea epilepsiei severe

Uleilul de cannabis

Uleiul de canabis, datorită proprietăților sale naturale anti-inflamatorii și analgezice, ajută la dilatarea căilor respiratorii și poate fi un remediu natural pentru milioanele de oameni care suferă de astm la nivel mondial.

Totodată, uleiul de canabis conține antioxidanți care pot avea un efect benefic în tratarea afecțiunilor cardiovasculare și poate ajuta la controlul reacțiilor emoționale în cazul stresului, traumelor și anxietății. Acest ulei ajută în tratamentul artitei, ameliorează simptomele acestei boli, reduce inflamațiile și calmează durerile. Totodată, îmbunătățeste calitatea somnului, combate insomnia și tulburările de somn. Acest produs poate fi utilizat de pacienții, care, din cauza simptomelor, nu reușesc să adoarmă.

Consumul de cannabis este o infracțiune și se pedepsește conform legii

Abuzul este definit drept „consumul de canabis, de medicamente, substanțe și preparate ce conțin canabis în afara unei prescripții medicale, în alt scop decât cel medical”.

Astfel, cultivarea plantelor de canabis este permisă numai dacă prelucrarea se realizează în vederea utilizării în scop medical și în scop de cercetare științifică și numai cu autorizarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și cu avizul Agenției Naționale privind utilizarea plantelor de canabis, substanțelor și preparatelor ce conțin canabis în scop medical.

Potrivit Legii nr.143/2000 

Articolul  2
(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 15 ani și interzicerea unor drepturi.
(2) Daca faptele prevăzute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea unor drepturi.

Articolul  4
Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani.

Articolul  5
Punerea la dispozţie, cu știinţă, cu orice titlu, a unui local, a unei locuinţe sau a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 3 la 5 ani și interzicerea unor drepturi

Articolul 6
(1) Prescrierea drogurilor de mare risc, cu intenţie, de către medic, fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical, se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani.
(2) Cu aceeași pedeapsă se sancţionează și eliberarea sau obţinerea, cu intenţie, de droguri de mare risc, pe baza unei reţete medicale prescrise în condiţiile prevăzute la alin. (1) sau a unei reţete medicale falsificate.

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre care …

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită acum …

Se ridică restricţiile! Anunţul momentului făcut de ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunţat că este posibil ca, începând cu luna martie, să …

REVOLUŢIONAR | Persoanele paralizate ar putea merge din nou

O descoperire științifică revoluţionară le-ar putea permite persoanelor paralizate să meargă din nou. Cercetătorii au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.