sursa foto: pixabay.com

Studiu: alimentele care “hrănesc” celulele canceroase

Rezultatele preliminare ale unui studiu făcut pe şoarecii de laborator arată că reducerea drastică a unui amioacid provenit din alimentaţie ar putea duce la o „înfometare“ a celulelor canceroase. Acest lucru ar putea împiedica dezvoltarea tumorilor.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature, citată de AFP. Ea scoate la iveală faptul că eliminarea unui aminoacid, conţinut mai ales în carnea roşie şi în ouă, a crescut eficienţa chimiterapiei şi a radioterapiei efectuate pe şoareci de laborator. Este însă prea devreme pentru a trage concluzia că acelaşi lucru ar putea funcţiona şi pe oameni.

Acesta ar putea fi totuşi un punct de plecare în investigarea felului în care alimentaţia modifică metabolismul. Ar putea lămuri şi modul în care aceste modificări ale metabolismului celular ar putea avea efect asupra creşterii tumorilor canceroase.

Jason Locasale, autorul principal al studiului, profesor la Universitatea Duke din Carolina de Nord, împreună cu echipa sa, au redus cantitatea de metionină – un aminoacid implicat în reacţii-cheie ale metabolismului şi care nu poate proveni decât din alimentaţie, din dieta unor şoareci de laborator diagnosticaţi cu cancer colorectal şi sarcom de ţesuturi moi. Aminoacidul este utilizat de celulele canceroase în procesul lor de creştere.

Efecte surprinzătoare în laborator

Administrarea unei doze slabe de chimioterapie, care nu ar fi avut efect de una singură asupra cancerului colorectal, a declanşat însă „o reducere considerabilă a creşterii tumorii“, au explicat cercetătorii.

Acelaşi efect a fost observat combinând restricţia de aminoacid şi radioterapie în cazul şoarecilor suferind de sarcom de ţesuturi moi. „Înfometăm celulele canceroase privându-le de anumite nutrimente. Acesta nu este desigur un remediu universal împotriva cancerului“, a explicat Jason Locasale, citat de AFP.

Înainte de a trage concluzii despre rolul alimentaţiei în tratamentul împotriva cancerului este necesar ca astfel de studii să fie realizate pe pacienţi umani, au ţinut să sublinieze oamenii de ştiinţă.

 

SURSA: afp.com

sursa foto: pixabay.com

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Primele 2 cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate în România

Varianta Omicron a ajuns în România. Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu …

Valeriu Gheorghiță, despre miocardita după vaccinare: Este mult mai rară decât miocardita apărută după boala COVID

Miocardita după boala COVID-19 este mult mai frecventă decât cea raportată după vaccinare, afirmă șeful …

Primul studiu de secvenţiere pentru Omicron în 19 oraşe din România. Ce au descoperit cercetătorii

A fost realizat primul studiu pe bază de secvenţiere pentru varianţa Omicron în România, iar …

Răspunsuri la întrebări despre varianta Omicron

Este dificil de spus dacă varianta Omicron produce forme mai uşoare sau mai severe de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *