AcasăArticoleTrei scenarii privind evoluţa pandemiei de COVID-19 în România

Trei scenarii privind evoluţa pandemiei de COVID-19 în România

Published on

spot_img

Sistemul medical românesc este în alertă din cauza valului trei al pendemiei de COVID-19. Experţii se tem că noile infectări vor sufoca şi mai tare spitalele, iar planul ministerului Sănătăţii de a extinde locurile din spitale ar putea fi dat peste cap. În acest moment, la nivel naţional, există mai puțin de 1500 de paturi de terapie intensivă pentru bolnavii de COVID.

Autoritățile spun că se caută soluții astfel încât România să nu ajungă la al treilea val de coronavirus.

Însă datele Institutului Național de Sănătate Publică contrazic această situație. Reprezentanții instituției atrag atenția că țara noastră se află pe un trend ascendent al cazurilor de coronavirus, acest lucru având loc la doar două săptămâni de la întoarcerea copiilor în bănci.

Citește și INSP schimbă definiţiile de caz pentru COVID-19. Sunt exceptate de la testare persoanele asimptomatice vaccinate complet cu doua doze

Ministerul Sănătății, pregătiri pentru valul 3 al pandemiei

În aceste condiții, planul Ministerului Sănătății de a extinde paturile în unitățile medicale pentru bolnavii de COVID-19 ar putea fi dat peste cap.

Ministerul Sănătății a cerut unităților medicale să regândească circuitele și să vină cu un nou plan, însă nu se știe când și cum se va putea pune în practică acestă măsură, dacă ne vom confrunta cu al treilea val al epidemiei de coronavirus.

INSP: Am putea ajunge la aproape 9,000 de cazuri pe zi

Specialiștii în sănătate publică lucrează cu trei variante, iar cel mai negru scenariu arată că, până în 20 martie, am putea ajunge la aproape 9.000 de cazuri noi în fiecare zi, de la o medie de 2.300 cât am înregistrat săptămâna trecută.

Citește și Pentru prima dată în România, cadrele medicale vor fi evaluate din punct de vedere al epuizării fizice

Pe baza datelor colectate de la reluarea cursurilor, Institutul Naţional de Sănătate Publică a stabilit trei scenarii de evoluţie a situaţiei epidemiologice:

1. Creştere constantă cu 1%/zi, ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice, la data de 20 martie

2. Creştere constantă cu 2%/zi, ceea ce ar conduce la o medie de 4.600 de cazuri zilnice, la data de 20 martie

3. Creştere constantă cu 4%/zi, ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice, la data de 20 martie

Începând cu data de 17 februarie (la o săptămână de la reluarea cursurilor), se înregistrează o creştere susţinută a mediei cazurilor confirmate pe parcursul ultimelor 7 zile consecutive, evoluţia îndreptându-se spre scenariul 2”, a transmis INSP.

Specialiştii precizează că scenariile nu constituie modele matematice de evoluţie, ci ipoteze de lucru. INSP a prcizat că s-a observat o creştere a numărului de cazuri în rândul grupei de vârstă 0-19 ani.

Citește și TOP Pandemii mortale care bat la ușă, mult mai periculoase decât COVID-19

În perioada următoare, este posibil să se observe un impact indirect din cauza faptului că 97% din cazurile din grupa 0-19 ani sunt izolate la domiciliu. Este posibil ca aceste cazuri să transmită infecţia la persoanele adulte din aceeaşi locuinţă, iar acestea, în funcţie de vârstă şi comorbidităţi, să prezinte forme de boală care să necesite spitalizare”, au mai precizat specialiştii.

Ne apropiem de scenariul 2?

Începând cu data de 17 februarie, se înregistrează o creştere susţinută a mediei cazurilor confirmate pe parcursul ultimelor 7 zile consecutive, evoluţia îndreptându-se spre scenariul 2”, arată analiza INSP.

Citește și Vaccinul monodoză, Johnson&Johnson, este foarte eficient împotriva formelor grave ale COVID-19

Reprezentanţii INSP apreciază că observarea acestei creşteri a numărului de cazuri nu poate fi pusă pe seama răspândirii în comunitate a variantei de virus din Marea Britanie.

Era de aşteptat ca deschiderea şcolilor să aducă un nivel sporit de mobilitate şi interacţiune suplimentare în cadrul comunităţilor, ceea ce va afecta situaţia epidemiologică.

La acestea se adaugă şi redeschiderea, în unele zone, a activităţilor operatorilor economici din domeniul HoReCa, jocuri de noroc şi cultură, precum şi, probabil, o relaxare la nivel individual în ceea ce priveşte măsurile de protecţie şi interacţiunile, datorate oboselii pandemice”, se mai arată în raportul INSP.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă, a afirmat, marţi, că nu putem exclude posibibilitatea unui al treilea val al pandemiei de COVID-19 care, având în vedere contagiozitatea crescută a noii tulpini, să aibă un impact epidemiologic ridicat.

Latest articles

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă...

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală...

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre...

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită...

More like this

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă...

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală...

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre...