Listele de așteptare pentru vaccinare, disponibile din 15 martie. Românii cu boli cronice au prioritate

Din 15 martie, bolnavii cronici vor avea prioritate la înscrierea pe listele de așteptare pentru vaccinul anti-COVID iar locurile rămase libere vor fi ocupate de cei care vor dori să se imunizeze în etapă a treia. Anunțurile au fost făcute de coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.

Lista de aşteptare pentru înscrierea la vaccinarea anti-COVID va fi disponibilă în platforma de programare din data de 15 martie, a declarat, Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Noi vom avea, să estimăm, un număr de câteva milioane de persoane pe această listă de aşteptare. Vor fi notificate în ordinea în care au fost programate, persoanele care sunt în evidenţă cu boli cronice, persoanele peste 65 de ani care vor ocupa 75% dintre locurile libere, iar celelalte 25% vor fi ocupate de persoanele care au bifat că fac parte din categoria activităţilor esenţiale.

În cazul în care rămân locuri disponibile, nu o să stăm cu locuri libere şi deja începem să includem persoanele din etapa a treia în ordinea în care au fost trecute pe această listă de aşteptare.

Ţinând cont de faptul că pentru etapa a doua avem aproximat un număr de 5-6 milioane de persoane eligibile, dacă aplicăm o intenţie de vaccinare de 60-70% vorbim de 3-4 milioane de persoane care ar putea să fie vaccinate.

Pot să vă spun că pentru luna aprilie, foarte probabil vom avea mai mult de 3 milioane de doze disponibile, deci, cumva, cred că vom putea depăşi, în centrele de vaccinare vom avea locuri disponibile şi pentru persoanele din etapa a treia, aşa încât să avem o activitate cât se poate de fluentă şi continuă a ritmului de vaccinare tocmai pentru a creşte accesibilitatea persoanelor la vaccinare”

Citește și Medicii stomatologi și dermatologi ar putea fi atrași în campania de vaccinare

Cum te înscrii pe lista de așteptare

Modalitatea de înscriere a persoanelor în platformă rămâne similară cu programarea care s-a derulat până în acest moment. Fiecare persoană, în momentul în care intră şi îşi creează un cont, va alege opţiunea de a se programa în această listă de aşteptare prin alegerea unui centru de vaccinare. Practic, fiecare centru de vaccinare va avea o listă de aşteptare.

Ele vor ajunge la interfaţa persoanelor care sunt listate şi nu mai sunt vizibile pentru celelalte persoane care intră şi vor dori să găsească un loc liber.

Citește și Întrebări și răspunsuri despre vaccinarea anti-Covid în România. Tot ce trebuie să știi

Platforma este de aşa natură încât va notifica în primul rând persoanele care se află în lista de aşteptare, drept pentru care ne aşteptăm ca aceste locuri să fie ocupate în mod deosebit din lista de aşteptare. Din acest punct de vedere, după data de 15 martie, noi ne dorim şi vom încuraja, evident, programarea prin această listă de aşteptare”, a mai declarat Gheorghiţă.

După 15 martie se vor putea programa la vaccinare persoanele din etapa a treia

Această listă de aşteptare va uşura foarte mult procesul de programare efectivă şi, mai mult decât atât, va permite, pe de-o parte, o gestionare mult mai eficientă a numărului de persoane programate în raport cu dozele disponibile, pentru că întotdeauna vor fi notificate persoanele în funcţie de numărul de doze de vaccin care vor fi disponibile şi atunci nu am mai ajunge în situaţia ipotetică în care ar trebui, din cauza unor doze insuficiente, să ajungem la amânări de persoane”, a subliniat şeful CNCAV.

Citește și INSP schimbă definiţiile de caz pentru COVID-19. Sunt exceptate de la testare persoanele asimptomatice vaccinate complet cu doua doze

El a spus că după 15 martie se vor putea programa și persoanele din etapa 3 (populația generală), iar vaccinarea propriu-zisă va începe, cel mai probabil, în aprilie.

În ceea ce priveşte etapa a treia, posibilitatea de programare a persoanelor va fi disponibilă chiar după 15 martie, şi acest lucru e important, în momentul în care va fi disponibilă acea listă de aşteptare, iar vaccinarea respectivă probabil va debuta în luna aprilie„, a afirmat Gheorghiţă.

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

STUDIU. Șase vaccinuri diferite împotriva Covid-19 sunt sigure și eficiente atunci când sunt utilizate ca a treia doza

Studiul de fază 2, publicat joi în revista medicală The Lancet, a analizat siguranța și …

Primele 2 cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate în România

Varianta Omicron a ajuns în România. Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu …

Primul studiu de secvenţiere pentru Omicron în 19 oraşe din România. Ce au descoperit cercetătorii

A fost realizat primul studiu pe bază de secvenţiere pentru varianţa Omicron în România, iar …

OMS avertizează: Persoanele care au trecut prin COVID, se pot reinfecta cu varianta Omicron

Riscul de reinfectare pentru persoanele care au trecut deja peste alte variante de Covid-19 crește …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *