Cel puţin 17 copii din Spania au dezvoltat o pilozitate excesivă pe tot corpul, după ce li s-a administrat un medicament greşit din cauza unei erori de etichetare. Anunțul a fost făcut recent de Ministerul Sănătăţii spaniol, relatează AFP.

Primele semnale de alertă au fost date în luna iunie, când părinţii au descoperit că copiii lor – printre care şi bebeluşi – au dezvoltat o pilozitate anormală. S-a întâmplat după ce li s-a administrat un medicament vândut sub denumirea de omeprazol, folosit împotriva refluxului gastro-esofagian.

După ce au investigat aceste cazuri de hipertricoză, afecţiune cunoscută sub numele de „sindromul vârcolacului”, autorităţile spaniole au descoperit că în cutii se afla de fapt minoxidil. Acesta este un medicament folosit împotriva căderii părului.

Eroarea provine de la laboratorul FarmaQuimica Sur, cu sediul în Malaga, unde ingredientul activ a fost greşit etichetat din motive pentru moment necunoscute.

Vestea bună este ca simptomele sunt reversibile

Un reprezentant al Ministerului Sănătăţii spaniol a declarat că 17 cazuri de copii care au dezvoltat „sindromul vârcolacului” au fost raportate autorităţilor din Cantabria (nord), Andaluzia (sud) şi regiunea Valencia (est).

Din fericire, simptomele vor dispărea după ce copiii nu vor mai lua medicamentul. Acesta a fost retras din farmacii, a dat asigurări ministerul într-un comunicat. Aceeaşi sursă a precizat că laboratorul a fost închis „ca măsură de precauţie”.

Boala care afectează un om dintr-un miliard. Cum se manifestă ”sindromul vârcolacului”

Afecţiunea poartă denumirea “hypertrichosis universalis” şi se manifestă prin creşterea excesivă a părului pe întreg corpul. Este una dintre cele mai rare afecţiuni medicale din lume, de care suferă doar un om dintr-un miliard.

Hipertricoza sau Sindromul Ambras este o boală genetică rară, care provoacă creşterea anormală a părului pe faţă şi pe întreg corpul, încă de la naştere.

 

SURSA: Agerpres

sursa foto: pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.