sursa foto: medicalnewstoday.com

Studiu: Vaccinul antigripal ar putea scădea riscul de deces al persoanelor cu hipertensiune arterială

Oamenii de știință au descoperit că administrarea vaccinului antigripal persoanelor cu tensiune arterială ridicată (hipertensiune) scade riscul de deces cu 18% în timpul sezonului gripal.

Cercetarea a fost realizată pe 608.000 persoane pe durata a 9 sezoane gripale de Daniel Modin, cercetător asociat la Universitatea din Copenhaga, Danemarca.

„Având în vedere aceste rezultate, cred că toți pacienții cu hipertensiune arterială ar trebui să aibă o vaccinare antigripală anuală. (…) Vaccinarea este sigură, ieftină, disponibilă și scade infecția gripală. În plus, studiul nostru sugerează că ar putea proteja, de asemenea, împotriva atacurilor de cord fatale, AVC-urilor și a deceselor din alte cauze”.

Pacienții cu hipertensiune arterială,  risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral în sezonul gripal

Potrivit unui comunicat al Societății Europene de Cardiologie, cercetarea a reliefat faptul că, prin oprirea infecției gripale, vaccinarea ar putea proteja și împotriva bolilor cardiovasculare.

Autorii studiului au ținut evidența persoanelor cu hipertensiune arterială – 608.452 de pacienți cu vârste cuprinse între 18 și 100 de ani – pe o perioadă de 9 ani.  Ei au verificat câți au primit un vaccin antigripal înainte de fiecare sezon, dar și câți pacienți au fost de-a lungul fiecărui sezon și câte decese s-au înregistrat din cauze cardiovasculare.

Concluziile studiului au fost destul de clare :

Vaccinarea antigripală a redus cu 18% riscul general de deces, cu 16% riscul de a muri din cauze cardiovasculare și cu aproximativ 10% riscul de a muri de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Citește și VACCINUL ANTIGRIPAL. CE ESTE ȘI CARE SUNT EFECTELE LUI ASUPRA ORGANISMULUI

„Arătăm că vaccinarea împotriva gripei poate îmbunătăți rezultatele cardiovasculare la pacienții cu hipertensiune arterială. În timpul celor nouă sezoane de gripă studiate, acoperirea vaccinului a variat de la 26% la 36%, ceea ce înseamnă că mulți pacienți cu hipertensiune arterială nu au fost vaccinați. Dacă aveți hipertensiune arterială, ar merita să discutați despre vaccinare cu medicul dumneavoastră”, a declarat primul autor al studiului, citat în comunicatul de presă al Societării Europene de Cardiologie.

Citește și FUMATUL ȘI ALCOOLUL, DUȘMANII INIMII SĂNĂTOASE

Potrivit lui Daniel Modin, „atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale sunt cauzate de ruperea plăcilor aterosclerotice din arterele care duc la inimă sau creier. După o ruptură, un cheag de sânge se formează și întrerupe alimentarea cu sânge. Se crede că nivelurile ridicate de inflamație acută indusă de infecția cu gripă reduc stabilitatea plăcilor și le fac mai susceptibile de rupere”.

Bolile de inimă cauzează de 3 ori mai multe decese decât cele oncologice, iar incidența infarctului este din ce în ce mai mare. Potrivit specialiștilor, la fiecare 30 de minute un român suferă un infarct, iar unul din zece pacienţi moare.

Citește și Anevrismul, boala care ucide în tăcere. Partea I – Simptome, cauze şi prevenţie ale anevrismului nerupt

sursa: dcmedical.ro

sursa foto: medicalnewstoday.com

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

SEMNAL DE ALARMĂ| Boala care va face peste 150 de milioane de victime în lume până în anul 2050

Peste 153 de milioane de oameni vor suferi de demență până în anul 2050, arată …

EXPERIMENT| Coca-Cola şi sucul de mere, testate pozitiv la Covid-19

Un deputat austriac a realizat un test antigen rapid pe o băutură răcoritoare, chiar în …

sursa foto: alba24.ro

Premieră modială| Un american a primit o inimă de porc modificată genetic

Un bărbat din SUA a devenit prima persoană din lume care a primit un transplant …

STUDIU| SARS-Cov-2 îşi pierde 90% din puterea de infectare în doar câteva minute în aer

Virusul care provoacă Covid-19 devine inactiv în aer în proporţie de 90% după 5 minute …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.