sursă.theguardian

STUDIU| Consumul de carne procesată creşte riscul boli de inimă şi deces

Carnea procesată, alături de alcool şi tutun, reprezintă unul dintre cele mai nesănătoase alimente. Deşi foarte mulţi oameni consumă carne săptămânal sau chiar zilnic, puţini ştiu că ea poate duce la afecţiuni severe, precum cancerul, boli de inimă şi deces.

Potrivit unui studiu realizat la nivel global  de cercetătorii din Hamilton, Canada, a fost găsită o strânsă legătură între consumul de carne procesată și bolile de inimă.

Studiul, supranumit Studiul prospectiv de epidemiologie urbană rurală (PURE), condus de doi profesori ai Universității McMaster, Mahshid Dehgan și Salim Yusuf, a scos la iveală faptul că un consum mai are de 150 de grame de carne procesată pe săptămână prezintă un risc cu 46% mai mare de a dezvolta boli de inimă şi cu 51% mai mare a deceda prematur.

Citeşte şi: Studiu: Insomnia, o boală transmisă genetic ce poate duce la apariţia bolilor de inimă

Studiul PURE, primul studiu multinaţional de acest gen, nu a găsit însă nicio legătură între „nivelurile moderate de consum” de carne neprelucrată, cum ar fi carnea roșie și păsările de curte și bolile de inimă.

„Totalitatea datelor disponibile indică faptul că consumul unei cantități modeste de carne neprelucrată ca parte a unui model alimentar sănătos este puțin probabil să fie dăunător”, a spus Dehgan într-un comunicat.

Citeşte şi: Alimentaţia, un element cheie în prevenţia cancerului. Iată ce trebuie să mânânci ca să ţii cancerul departe

ROMÂNII, MARI CONSUMATORI DE CARNE

Românii mănâncă anual zeci de kilograme de carne, iar cantităţile cresc în fiecare an. În anul 2019, România a avut cele mai mici preţuri la carne din Uniunea Europeană. Dacă în în anul 2016 un român consuma aproximativ 67 kg de carne, în anul 2019 cantitatea a ajuns la 77 de kilograme.

În cadrul studiului, cercetătorii au studiat dietele a peste 134.000 de persoane din 21 de țări, urmărindu-le timp de peste un deceniu şi au ținut evidența evenimentelor cardiovasculare majore din viața participanților și au documentat dacă și când acești participanți au murit.

iteşte şi: OMS: Transmiterea SARS-CoV-2 de la un animal la om este „probabilă către foarte probabilă”. S-ar putea lua chiar și din carnea congelată

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Analize medicale gratuite pentru persoanele de peste 40 de ani începînd cu 1 iulie

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat că, de la 1 iulie, persoanele care au peste …

Varianta Delta a coronavirusului, mult mai contagioasă. Medicii sunt în alertă

Varianta Delta a coronavirusului SARS CoV2, aflată la originea valului devastator de COVID-19 din India, este …

Anticorpii durează până la 12 luni după contractarea SRAS CoV-2 şi cresc semnificativ după vaccinare

Anticorpii generaţi ca răspuns la o infecţie cu SARS-CoV-2 durează între şase şi 12 luni …

Covid-19 ar putea deveni epidemie sezonieră până la iarnă

Pandemia Covid-19 va deveni probabil o epidemie până în toamnă sau iarnă, despre care se …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *