sursă.theguardian

STUDIU| Consumul de carne procesată creşte riscul boli de inimă şi deces

Carnea procesată, alături de alcool şi tutun, reprezintă unul dintre cele mai nesănătoase alimente. Deşi foarte mulţi oameni consumă carne săptămânal sau chiar zilnic, puţini ştiu că ea poate duce la afecţiuni severe, precum cancerul, boli de inimă şi deces.

Potrivit unui studiu realizat la nivel global  de cercetătorii din Hamilton, Canada, a fost găsită o strânsă legătură între consumul de carne procesată și bolile de inimă.

Studiul, supranumit Studiul prospectiv de epidemiologie urbană rurală (PURE), condus de doi profesori ai Universității McMaster, Mahshid Dehgan și Salim Yusuf, a scos la iveală faptul că un consum mai are de 150 de grame de carne procesată pe săptămână prezintă un risc cu 46% mai mare de a dezvolta boli de inimă şi cu 51% mai mare a deceda prematur.

Citeşte şi: Studiu: Insomnia, o boală transmisă genetic ce poate duce la apariţia bolilor de inimă

Studiul PURE, primul studiu multinaţional de acest gen, nu a găsit însă nicio legătură între „nivelurile moderate de consum” de carne neprelucrată, cum ar fi carnea roșie și păsările de curte și bolile de inimă.

„Totalitatea datelor disponibile indică faptul că consumul unei cantități modeste de carne neprelucrată ca parte a unui model alimentar sănătos este puțin probabil să fie dăunător”, a spus Dehgan într-un comunicat.

Citeşte şi: Alimentaţia, un element cheie în prevenţia cancerului. Iată ce trebuie să mânânci ca să ţii cancerul departe

ROMÂNII, MARI CONSUMATORI DE CARNE

Românii mănâncă anual zeci de kilograme de carne, iar cantităţile cresc în fiecare an. În anul 2019, România a avut cele mai mici preţuri la carne din Uniunea Europeană. Dacă în în anul 2016 un român consuma aproximativ 67 kg de carne, în anul 2019 cantitatea a ajuns la 77 de kilograme.

În cadrul studiului, cercetătorii au studiat dietele a peste 134.000 de persoane din 21 de țări, urmărindu-le timp de peste un deceniu şi au ținut evidența evenimentelor cardiovasculare majore din viața participanților și au documentat dacă și când acești participanți au murit.

iteşte şi: OMS: Transmiterea SARS-CoV-2 de la un animal la om este „probabilă către foarte probabilă”. S-ar putea lua chiar și din carnea congelată

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Incendiu uriaş la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: 9 morţi şi peste 110 pacienţi evacuaţi

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la secția ATI cu pacienţi COVID …

Simptomele COVID-19 la copii. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți

Medicul Mihai Craiu a vorbit despre simptomele COVID-19 care apar la copii. El spune că …

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

Vaccinul Moderna mai eficient împotriva variantei Delta. Ce protecția oferă acestea

Un studiu realizat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA arată că …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *