România, amenințată de o boală contagioasă cu evoluție gravă. Cum se transmite și cum prevenim difteria

Autoritățile din nordul țării sunt în alertă și au transmis medicilor recomandări speciale, după ce în Ucraina au fost semnalate mai multe cazuri de difterie, în regiuni aflate la granița cu România. Ultimele cazuri de difterie, o boală foarte gravă, au fost înregistrate în țara noastră acum 40 de ani.

Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Suceava a transmis recomandări medicilor de familie şi unităţilor sanitare privind diagnosticarea corectă a pacienţilor, în contextul confirmării cazurilor de difterie în regiuni din Ucraina aflate în graniţă cu România, a informat directorul instituţiei, Liliana Grădinariu. DSPJ Suceava a fost informată de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pe 1 noiembrie despre confirmarea unor cazuri de difterie în regiuni din Ucraina de la graniţa de nord a României, în urma unei atenționări emise de Ministerul Afacerilor Externe.

Citește și Bacteria periculoasă care poate ucide foarte ușor. Cum se manifestă infecția cu stafilococul auriu. Ce boli poate provoca și cum ne ferim de el

,,Acoperirea vaccinală pentru difterie este suboptimală”

Șefa DSPJ Suceava a trimis recomandări tuturor medicilor de familie și unităților sanitare să acorde o atenție deosebită tuturor cazurilor de angină cu simptomatologie sugestivă, inclusiv prin investigații de laborator.

,,Acoperirea vaccinală pentru difterie, tetanos şi tuse convulsivă raportată de judeţele de la graniţa cu Ucraina este suboptimală” susține Liliana Grădinariu.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a recomandat îmbunătăţirea acoperirii vaccinale prin mobilizarea tuturor medicilor de familie în vederea recuperării restanţierilor, copii şi adolescenţi, nevaccinaţi sau vaccinaţi incomplet.

Citește și Studiu: Infecţiile cu viruşii West Nile şi Zika ar putea avea tratament

Ce este difteria

Este o boală acută infecţioasă și contagioasă caracterizată clinic prin inflamaţie fibrinoasă la poarta de intrare, intoxicaţie şi complicaţii cardiovasculare, neurologice şi renale și printr-o evoluție deosebit de severă, potențial letală.

Poarta de intrare este reprezentată de mucoasele faringoamigdaliană (96-98%), laringeană (l-2%), nazală (0,5%) – excepţional conjunctivală, genitală, pielea lezată, urechea -, unde toxina produce edem şi hiperemie ce sunt frecvent urmate de necroză epitelială şi inflamaţie acută.

Citește și Tuberculoza, boala contagioasă de temut. Cauze, simptome, tratament și metode de prevenție

Difteria este produsă de către bacilii difterici toxigeni- Corynebacterium diphteriae, un bacil polimorf aerob. Bacilul este rezistent în mediul extern, la uscare și temperaturi scăzute. Poate rezista până la două săptămâni pe obiectele contaminate, 6-20 de zile în apă sau lapte, 3-5 luni în solul uscat și chiar 5-6 luni în membranele difterice uscate la temperatura camerei.

Poate fi distrus prin fierbere timp de 1 minut și este sensibil la ultraviolete, apă oxigentată, alcool sau dezinfectante pe bază de clor.

Sursa de infecție este reprezentată de om – contagios chiar înainte de debutul clinic (în perioada de incubație de 2-7 zile), bolnav (contagios pe toată durata bolii, chiar din prima zi!!!), convalescenți (până la 3 luni). Antibioticele reduc perioada de contagiozitate. Purtătorii aparent sănătoşi (faringieni, nazali) (1-5% din populaţie); sunt de obicei persoane cu infecţii ale căilor respiratorii superioare.

Citește și Ce este infecţia cu rotavirus. Simptome, cauze, prevenţie şi tratament

Cum se transmite această boală și cum o prevenim

Se transmite pe multiple căi-aeriană (cea mai frecventă) – prin picături de salivă, secreții nazofaringiene infectate, particule de praf contaminat sau prin contact cu persoanele infectate (la mâini) și obiecte (jucării, veselă) sau alimente contaminate (excepțional). Indicele de contagiozitate variază în jurul valorii de 20%;

Receptivitatea la infecţie este maximă între 2 şi 5 ani şi scade treptat până la vârsta adolescenţei (ca urmare a vaccinării sau ca o consecinţă a infecţiei naturale); copiii sub 6 luni, născuţi din mame imune, nu se îmbolnavesc. Difteria nu lasă imunitate de durată.

Citește și Studiu: Intoleranța la gluten, provocată de un virus. Se experimentează vaccinul care ar putea îndepărta boala celiacă

Factorii favorizanți: colectivitățile de copii, aglomerația din încăperi, deficiențele imunologice, temperaturile scăzute și migrația.

Ajuns la poarta de intrare (reprezentată de mucoasele faringoamigdaliană (96-98%), laringiană (l-2%), nazală (0,5%) și doar excepţional conjunctivală, genitală, pielea lezată, sau urechea) bacilul se multiplică şi determină fenomene locale (edem şi false membrane) și eliberează o toxină care difuzează în organism și acţionează atât local, cât şi sistemic.

Citește și 6 virusuri care pot declanșa cancerul

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Primele 2 cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate în România

Varianta Omicron a ajuns în România. Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu …

Valeriu Gheorghiță, despre miocardita după vaccinare: Este mult mai rară decât miocardita apărută după boala COVID

Miocardita după boala COVID-19 este mult mai frecventă decât cea raportată după vaccinare, afirmă șeful …

Primul studiu de secvenţiere pentru Omicron în 19 oraşe din România. Ce au descoperit cercetătorii

A fost realizat primul studiu pe bază de secvenţiere pentru varianţa Omicron în România, iar …

Răspunsuri la întrebări despre varianta Omicron

Este dificil de spus dacă varianta Omicron produce forme mai uşoare sau mai severe de …

Un comentariu

  1. Chiriță Cristina

    Buna ziua ma Chiriță Cristina Viorica si vreau sa scriu. Si eu tusesc foarte rau si nepotelul meu pe care lam crescut din prima zi de nastere si nepoatele mele si mama lor tusim cu toti rau si eu iau tratament dar nu prescris de medic , deoarece nu am medic de familie , iau. Bromexim si de ieri mai iau Theraflu răceala si gripă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *