Rinita alergică. Cauze, simptome și cum facem să o prevenim

Rinita alergică este considerată cea mai frecventă manifestare de alergie. Specialiștii estimează că aceasta afectează între 10 % și 40 % din populația globului. Este o reacție exagerată a sistemului imunitar la particulele pe care le inspirăm. De ce exagerată? Pentru că, în mod normal, sistemul imunitar ne apără de virusuri și bacterii, prin producerea de anticorpi. În cazul de față, el se luptă cu compuși care nu sunt nocivi, ca și când acestea ar ataca organismul. Alergia nazală se manifestă prin cele două forme de rinită alergică: rinita alergică sezonieră sau periodică, numită și febra fânului, și rinita alergică perenă sau aperiodică.

Numărul bolilor alergice este în urcare, în special în țările dezvoltate datorită creșterii expunerii la poluanții atmosferici sau scăderii expunerii la infecții în timpul copilăriei (prin utilizare crescută de antibiotice pentru tratarea acestora).

Printre manifestările alergice se numără: alergia nazală, urticaria cronică, eczeme, astmul alergic, laringite edematoase alergice, manifestări otice și oculare.

Citește și Atenție, pot fi mortale! Alergiile la copii, din ce în ce mai frecvente și mai periculoase

Cum se manifestă rinita alergică

Rinita alergică este cauzată, în mod special, de alergeni. Practic, atunci când intrăm în contact cu aceștia, sistemul imunitar declanșează reacții în lanț pentru a ne apăra.

Printre cele mai comune manifestări ale rinitelor alergice sunt:

 • strănut
 • rinoree (scurgeri nazale, de obicei limpezi și clare; dacă apare o infecție nazală, atunci pot fi vâscoase și de culoare gălbuie)
 • nas înfundat
 • prurit (mâncărime) la nivelul nasului
 • tuse
 • gât inflamat
 • dureri de cap frecvente
 • ochi roșii și mâncărime la nivelul acestora
 • oboseala.

Citește și  Alergiile alimentare, reacții ale sistemului imunitar care ne pun viața în pericol. Cauze și factori favorizanți

Cauzele rinitei alergice

Rinita alergică este cauzată, în principal, de diferiti alergeni, dar poate fi și o moștenire genetică. Alergenii se pot găsi fie în aer liber, fie în spațiile închise.

Printre alergenii din spațiile deschise se numără: polenul (mai ales polenul de iarbă), praful (acarienii existenți în acesta) și mucegaiul.

Rinita alergica poate fi, însă, cauzată și de alergeni care se găesc chiar în locuințele noastre, cum ar fi părul, puful, penele sau scamele provenite de la animalele de companie, mucegaiuri, acarieni.

Citește și MEDSHOW, cu Emma Zeicescu – Alergii, astm, bronșită, cancer, cu dr. pneumolog, Magda Ciobanu

Simptomele rinitei alergice pot să apară, de asemenea, și în urma consumului de alimente la care suntem alergici.

Pe lângă acești alergeni, care sunt cele mai întâlnite cauze ale rinitelor alergice, există și factori de risc ce pot declanșa sau agrava alergiile, cum ar fi:

 • fumul de țigară
 • unele produse cosmetice
 • parfumuri
 • anumiți compuși chimici
 • temperaturile scăzute
 • umiditatea și vântul
 • dacă avem alte alergii sau astm bronșic
 • dacă avem dermatită atopică (eczemă)
 • dacă avem o rudă de sânge (părinte, frate) cu alergii sau astm
 • dacă locuim sau lucrăm într-un mediu care ne expune constant la alergeni, cum ar fi paraziții externi ai animalelor, acarienii din praf, detergenții.

Citește și ALERGIILE – CAUZE, SIMPTOME, TRATAMENT

Cum facem diferența între rinita alergică și răceală

De foarte multe ori, rinita alergică este confundată cu răceala. Experții de la Mayo Clinic ne ajuta să înțelegem care sunt principalele diferențe dintre cele două.

Simptomele în cazul rinitei alergice scurgerea nazală este de obicei limpede, apoasă și nu facem febră.

În ceea ce privește răceala, scurgerea nazala este fie subțire, fie vâscoasă, de culoare gălbuie și putem face febră ușoară.

Rinita alergică se declanșează imediat ce am intrat în contact cu factorii alergeni, în timp ce răceala se declanșează la o zi sau la trei zile după ce am intrat în contact cu un virus.

Și, nu în ultimul rând, rinita alergică durează atât timp cât suntem expuși factorilor alergeni, în timp ce răceala durează de la trei până la șapte zile.

Citește și Virozele respiratorii sau răceala sezonului schimbător. Simptome, cauze şi metode de prevenţie.

Diagnostic și tratament

Pentru diagnosticul rinitei alergice sunt necesare: examinarea clinică și explorări funcționale și imagistice corelate cu date din antecedentele familiale. Tehnicile endoscopice nazo-sinuzale permit vizualizarea directă a mucoasei nazo-sinusale, permit recoltarea de secreții sau fragmente de mucoasă.

Tratamentul rinitei alergice

Este complex și îndelungat presupunând:

 • identificarea și evitarea contactului cu alergenii, uneori greu de realizat;
 • desensibilizare specifică sau nespecifică.

Citește și CELE MAI FRECVENTE ALERGII LA COPII

Tratamentul medicamentos

Acesta cuprinde:

 • antihistaminice generale și locale, cromoglicat sodic;
 • preparate cortizonice locale, dar și sistemice.

Tratamentul balneofizioterapic are și el un rol adjuvant.

Tratamentul chirurgical al rinitei alergice se adresează leziunilor ireversibile ale mucoasei nazale și vizează corecția obstrucției nazale.

Cum prevenim rinita alergică

Prevenţia în cadrul unei alergii constă în detectarea alergenului şi eliminarea lui din jurul nostru. Acest lucru însă este greu de efectuat şi atunci tot ce putem face este pur şi simplu igiena nazală zilnică. Dacă vom spăla nasul zilnic cu sprayuri cu apă de mare, vom elimina tot timpul alergeni inhalaţi care vor să se lipească de mucoasa nazală.

Citește și MEDSHOW, cu Emma Zeicescu și DR. ADRIANA NICOLAE, medic alergologie și imunologie Clinica Medicum.

 

Despre Medical Tv

Ai putea fi interesat și de

Ziua Mondială a Astmului: Stop deceselor cauzate de astm

Ziua Mondială a Astmului este marcată în întreaga lume în prima zi de marți a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *