Primul centru oncologic de terapie personalizată din estul UE se construiește în România

Se construiește primul centru oncologic de terapie personalizată din estul Uniunii Europene unde vor putea fi tratate atât tumorile pulmonare, cât şi cele ale altor organe metastazate.

Centrul se va construi în următorii doi ani la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara și, deși în ţară mai există și alte centre de radioterapie, tehnologie precum cea de la Timişoara mai există doar la Viena şi la Istanbul.

„Vrem să realizăm un sistem de radio-chirurgie, cu acurateţe submilimetrică, dedicat în principal pacienţilor pulmonari, cât şi celor care au metastaze în creier sau în alte organe. Spun aceasta, pentru că în jur de 70% dintre pacienţii cu cancer pulmonar ajung la noi în stadiile inoperabile, foarte avansate, în care necesită doar terapie de paleaţie sau de calitatea vieţii. Vedem că frecvenţa acestei patologii este într-o explozie în ultimii ani şi de aceea am luat decizia de a merge pe ramura de radioterapie în care putem să aducem un plus de beneficiu pacienţilor din toată ţara”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul medical al Spitalului „Victor Babeş” Timişoara, dr. Cristian Oancea.

Citește și O NOUĂ ȘANSĂ LA VIAȚĂ PENTRU PACIENŢII ROMÂNI. A FOST SEMNAT UN ACORD CU UNGARIA PENTRU TRANSPLANTUL DE PLĂMÂNI

Potrivit Dr. Cristian Oancea, în momentul de faţă nu există un studiu bine definit privind incidenţa cancerului pulmonar în România, dar este una foarte crescută, chiar alarmantă, spun specialiștii.

„În vara aceasta şi în vara trecută, pentru că vara nu prea sunt pneumonii, fiind extrasezon, eu şi colegii mei vedem zilnic numeroase cazuri de pacienţi chiar foarte tineri, cu cancer pulmonar. Nu avem date despre numărul cancerelor pulmonare, dar sperăm să le avem anul viitor, să facem un studiu. Suntem şi noi înspăimântaţi de cât cancer putem să vedem în ultimii ani, câteodată, mai des decât pneumonia. Principala cauză este fumatul, dar sunt şi pacienţi care nu au beneficiat de acest viciu, dar poluarea din aer, din sol pot duce la această patologie”, detaliază dr. Cristian Oancea.

Citește și Măsuri drastice pentru combaterea poluării în Bucureşti. Cât de nocivă e poluarea pentru organism

El atrage atenţia asupra faptului că boala canceroasă are transmitere genetică, aceste „linkuri tumorale” se transmit pe linie familială, iar cine a avut cancer pulmonar în familie este foarte predispus să dezvolte această boală.

„O mare atenţie trebuie să aibă femeile cu cancer de sân sau care sunt predispuse să dezvolte cancer de sân, pentru că acest cancer de sân metastazează rapid pulmonar şi atunci este o situaţie în zona roşie de tratamente, la fel cum cancerul pulmonar metastazează rapid în creier. Tehnologia pe care o vom folosi în noul nostru centru este foarte bună în tumorile solide mai ales pulmonare, de creier sau de prostată, de exemplu, pentru că odată făcută radioterapia, pacientul nu mai are nevoie de intervenţia chirurgicală. Este salvat de acea intervenţie chirurgicală”, explică directorul medical al Spitalului „Victor Babeş”.

Citește și Descoperire uriaşă pentru bolnavii de cancer. Tratament cu ajutorul alimentaţiei sănătoase

Potrivit acestuia, în viitorul centru oncologic de terapie personalizată va fi ţintit cancerul pulmonar în fază incipientă, dar se va extinde activitatea şi extra-pulmonar. Astfel, dacă este un pacient cu neoplasm pulmonar are şi metastaze în creier, de exemplu, se va merge şi pe acea zonă.

Pneumologul trage un nou semnal de alarmă împotriva fumatului, întrucât dacă pacientul are în familie rude cu cancer, nu contează ce formă, dar dacă fumează, riscul de a face cancer pulmonar creşte de câteva sute de ori.

Citește și FUMĂTORII, 95% RISC DE CANCER PULMONAR

Studiul de fezabilitate pentru proiectarea noului centru oncologic de terapie personalizată a fost deja câştigat de o companie din ţară, în maximum şase săptămâni va fi finalizat, după care spitalul va urmări o colaborare între administraţia locală şi Ministerul Sănătăţii, astfel încât din anul 2020 să pornească execuţia, iar în doi ani să fie gata.

Specialiştii care vor lucra în acest centru vor fi pregătiţi în ţară şi în străinătate.

 

sursa: Agerpres

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Studiu MedLife: Rata de pozitivare s-a triplat față de luna august. Majoritatea celor infectați revin din concediu

Rata de pozitivare s-a triplat față de luna august, arată testele efectuate în cele cinci …

Simptomele COVID-19 la copii. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți

Medicul Mihai Craiu a vorbit despre simptomele COVID-19 care apar la copii. El spune că …

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

Vaccinul Moderna mai eficient împotriva variantei Delta. Ce protecția oferă acestea

Un studiu realizat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA arată că …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *