Acasă Articole Măsuri drastice pentru combaterea poluării în Bucureşti. Cât de nocivă e poluarea...

Măsuri drastice pentru combaterea poluării în Bucureşti. Cât de nocivă e poluarea pentru organism

0
7
sursa foto: pixabay.com

Primăria vrea ca, din ianuarie anul viitor, să limiteze cât mai mult numărul maşinilor care circulă prin Capitală. Iar pentru aceasta va interzice circulaţia autoturismelor non Euro, Euro 1 și Euro 2 în centru Bucureștiului. În plus, mașinile care nu sunt înmatriculate în Capitală sau Ilfov vor fi obligate să plătească o taxă pentru a tranzita orașul.

Astfel, conform proiectului inițiat de Municipalitate, pentru autoturismele înmatriculate în alte orașe sau state, care se află în trecere prin Bucureşti, preţul vinietei electronice Oxigen-B va fi de 10 lei pe zi, sau de 1.900 de lei anual. Autoturismele care au normele de poluare non Euro, Euro 1 sau Euro 2 vor fi complet interzise în centrul Capitalei. Vorbim despre aproximativ 400.000 de maşini, din cele 1,6 milioane înregistrate în Bucureşti şi Ilfov.

Pentru autovehiculele cu norma de poluare Euro 3, accesul în centrul orașului va fi permis, dar numai după achiziționarea unei viniete electronice în valoare de 75 lei/ lună sau 900 de lei/ an.

Bucureştiul, locul 6 în Europa la nivelul poluării

84 de orașe europene au fost monitorizate în ultimul an pentru evaluarea calităţii aerului. Bucureştiul s-a clasat pe locul 6, cu indici de poluare cuprinși între 73 și 131. La polul opus, Helsinki, are valori între 13 și 21.

Activiștii de mediu susțin că 70% din poluarea atmosferică din Capitală este provocată de noxele auto. Iar 30% de alte activități economice, unde sunt incluse și șantierele. Lipsa spațiilor verzi este un alt factor care duce la creșterea poluării.

Medicii pneumologi atrag atenţia că poluarea din Capitală ne afectează grav sănătatea.

Efectele poluării asupra organismului

Potrivit unor estimări ale Organizației Mondiale a Sănătății, peste șapte milioane de oameni mor, anual, din cauza poluării atmosferice.

Lipsa aerului curat poate avea efecte negative asupra întregului organism, pornind de la tulburări ale somnului până la dezvoltarea unor tumori canceroase.

Durerile frecvente de cap, greaţa, stările de vomă, oboseala şi ameţeala, sunt cel mai des întâlnite semne ale unui organism poluat.

De asemenea, poluarea stă la baza apariţiei afecţiunilor respiratorii, sensibilizează organismul în fața alergiilor şi este un factor important în declanşarea bolilor cardiovasculare.

În plus, şi sistemul nervos şi cel endocrin sunt afectate. Poluarea este responsabilă de accentuarea stărilor de nervi şi stres, dar şi de apariţia mai multor tipuri de cancer.

Pe de altă parte, cercetătorii în domeniu au scos la iveală faptul că persoanele care locuiesc în oraşe poluate sunt mult mai predispuse insomniei, calviţiei şi obezitaţii.

Copiii, cei mai afectaţi de poluare

Numeroase studii desfăşurate în acest sens au ajuns la un numitor comun. Şi anume, că cei mai afectaţi de poluare sunt copiii.

Astfel, bebeluşii expuşi în primul an factorilor poluanţi dezvoltă mai uşor astm, bronşite, infecţii ORL şi probleme de piele. Ana Măiță, președinte „Mame pentru mame”, invitată la emisiunea ORA SPECIALISTULUI, cu Aneta Sîngeorzan , atrage atenția asupra cantității de noxe aflate în aerul metropolitan.

Ţinând cont că aerul toxic afectează şi intrauterin fătul, există riscul ca viitorul adult să fie mult mai sensibil în faţa problemelor respiratorii.

 

SURSA: infomediu.eu

sursa foto: pixabay.com

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.