Pacienţii cronici solicită acces la medicamentele vitale și vaccinarea anti-Covid-19

Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) atenţionează că discontinuitatea administrării tratamentelor recomandate pacienţilor cronici, „fără de care nu pot trăi”, poate duce la declanşarea episoadelor de acutizare a bolii.

Ca urmare a multiplelor sesizări privind lipsa medicamentelor pentru pacienţii cronici sosite prin „Call Center – pacient 021 253 0591” – pus la dispoziţie de Alianţa Pacienţilor Cronici din România, sesizări atât din partea pacienţilor, cât şi a medicilor şi farmaciştilor, APCR se arată profund îngrijorată de pericolul pe care îl constituie discontinuitatea administrării tratamentelor recomandate pacienţilor cronici, tratamente vitale, de lungă durată, fără de care pacienţii nu pot trăi, iar lipsa acestora poate duce la declanşarea episoadelor de acutizare a bolii„, se arată într-un comunicat de presă al APCR.

În acest sens, APCR dă ca exemplu „lipsa la nivel naţional” a produsului Tamoxifen, un medicament indicat în tratamentul adjuvant al cancerului mamar, al cancerului mamar metastatic, al pacientelor care au trecut prin intervenţia de mastectomie.

Întreruperea acestui tratament poate conduce la creşterea riscului de recidivă a bolii oncologice„, susţine APCR.

Citește și Bolnavii cronici, condamnați la moarte? Pandemia COVID-19 a îngenuncheat sistemul sanitar românesc

În România sunt peste 150.000 de femei cu cancer mamar cărora li s-a recomandat acest medicament.

Pe lângă acest produs, mai este sesizată şi lipsa altor medicamente precum: Tasigna (leucemie granulocitară cronică, oncologic), Jakavi (mielofibroză (MF), policitemia vera (PV), alte tulburări mieloproliferative), Bleomicin (medicament folosit în mai multe forme de cancer), Exjade (Talasemie-Majoră), Sprycel (Leucemii), lipsă accentuată de când a expirat „interdicţia” de export paralel, în septembrie 2020„.

Plăţi restante ale CNAS către farmacii.

Cunoaştem evoluţia mediului politic, în contextul SARS-CoV-2, şi eforturile autorităţilor în lupta cu pandemia, însă şi gestionarea accesului la tratament pentru pacienţii cronici este tot responsabilitatea Ministerului Sănătăţii. Acesta are pârghiile necesare pentru a putea controla, facilita, optimiza, prin măsuri concrete şi corecte aspectele ce ţin de accesul la terapii„, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, „penuria cronică de medicamente este datorată” unor măsuri „mai puţin inspirate„, ca de exemplu: politica celui mai mic preţ din UE, plafonarea preţurilor la anumite medicamente, taxa clawback.

Citește și Studiu: O mutație genetică rară ar putea ajuta la depistarea unui nou tratament împotriva Alzheimer

Un factor important îl reprezintă fenomenul de export paralel, ce demonstrează încă o dată goana după înavuţire în detrimentul asigurării sănătăţii şi lipsa totală de moralitate şi compasiune a celor care îl practică faţă de pacienţii din România. Activitate legală, desigur, dar care din păcate a ajuns o practică mult prea intensă şi astfel, pacienţii români rămân fără medicamente. (…) Încă o dată, facem apel la autorităţi şi la toţi cei implicaţi în lanţul de distribuţie să îşi respecte angajamentele, pentru a nu încălca dreptul la sănătate, dreptul la viaţă„,  afirmă APCR

Pacienții suferă crunt, unii pierd speranța, dar cei mai mulți pierd lupta cu boala, farmaciștii ridică din umeri neputincioși că nu au de unde oferi medicamentele prescrise de medici. Pe lângă multe alte probleme, cam așa arată accesul la terapia de bază, uzuală, ieftină și de multe ori inexistentă. Ieftină ca și prestația amatorilor care s-au aflat și se află în poziția de a salva vieți la nivel decizional.
Încă o dată, facem apel la autorități și la toți cei implicați în lanțul de distribuție, să își respecte angajamentele, pentru a nu încălca dreptul la sănătate, dreptul la viață.
Am ajuns în momentul în care fiecare individ aflat in poziție de decizie, trebuie să își asume responsabilitatea, și trebuie să cunoască faptul că zădărnicirea sau încălcarea dreptului la viață, la sănătate, reprezintă o culpă penală și poate căpăta formă juridica, procesuală.”

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

Vaccinul Moderna mai eficient împotriva variantei Delta. Ce protecția oferă acestea

Un studiu realizat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA arată că …

Diferența dintre imunitatea dată de vaccinul anti-Covid și imunitatea dobândită în urma infectării

Cercetătorii israelieni au constatat, în urma unui studiu, că imunitatea dobândită după infectarea cu SARS-CoV-2 …

Riscul de tromboză este mai mare pentru persoanele care trec prin COVID-19 decât pentru cele care se vaccinează

Un nou studiu realizat în Anglia, arată că probabilitatea de a dezvolta cheaguri de sânge …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *