OMENIREA, SUB O NOUĂ AMENINȚARE| După pandemia COVID-19, virusul EBOLA face ravagii

Patru persoane au murit în Guineea din cauza febrei hemoragice provocate de virusul Ebola, aceasta fiind prima reapariţie a bolii după o pauză de cinci ani în Africa de Vest, regiune de unde a pornit cea mai gravă epidemie din istoria virusului (2013-2016).

Noul focar de Ebola a pornit de la o înmormântare. Opt dintre persoanele care au participat la funeralii s-au îmbolnăvit, iar trei au murit deja. Ebola nu se mai manifestasă în Guineea din 2016.

Suntem cu adevărat îngrijorați, există deja patru decese din cauza febrei hemoragice a virusului Ebola în regiunea Nzerekore, dintre care două chiar în Nzerekore şi două în subprefectura Goueke”, a declarat sâmbătă ministrul sănătăţii, Rémy Lamah.

Prima victimă, o infirmieră

Prima victimă, de la a cărei inmormântare a pornit noul focar din Guineea, a fost o asistentă medicală care sa îmbolnăvit la sfârșitul lunii ianuarie și a fost înmormântată la 1 februarie, a declarat pentru mass-media locală, dr. Sakoba Keita, șeful Agenției Naționale pentru Securitate în Sănătate .

Citește și TOP Pandemii mortale care bat la ușă, mult mai periculoase decât COVID-19

Este vorba despre o infirmieră din Goueke care s-a îmbolnăvit spre sfârşitul lunii ianuarie. Ea a murit între 27 şi 28 ianuarie şi a fost înmormântată la 1 februarie la Goueke”, a spus, dr. Sakoba Keita.

Dintre cei care au participat la înmormântare, opt persoane au prezentat simptome: diaree, vomă şi sângerări. Trei dintre ele au decedat şi alte patru sunt spitalizate la Nzerekore”, a adăugat el.  Oficialul a mai spus un pacient a „scăpat”, dar a fost găsit şi a fost spitalizat la Conakry.

Şeful ANSS şi ministrul sănătăţii au declarat amândoi că probele analizate de un laborator pus pe picioare de Uniunea Europeană la Gueckedou, în regiune, au dus la detectarea prezenţei virusului Ebola. Rezultatele analizelor suplimentare sunt aşteptate în curând.

Citește și Ce trebuie să faci dacă te-ai infectat cu coronavirus după prima doză de vaccin

Am dat toate dispoziţiile, o echipă de alertă este la faţa locului pentru a identifica cazurile contact„, a declarat ministrul Rémy Lamah, subliniind că boala nu s-a mai manifestat din 2016.

Sunt îngrijorat ca om, dar rămân calm pentru că am gestionat prima epidemie şi vaccinarea este posibilă. Va exista o reuniune de criză mâine„, duminică, a adăugat el.

La rândul său, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a fost informată despre „două cazuri posibile” de Ebola în Guineea-Conakry. „Se fac în prezent teste pentru confirmare”, a declarat pe Twitter directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ce este Ebola?

Ebola sau febra hemoragică este o boala fatală care face din ce în ce mai multe victime, mai ales în statele din Africa de Vest,  cu o rată a mortalităţii de 90%.  Boala evoluează sever și rapid și produce sângerări extinse în întreg organismul. Există cinci tulpini ale acestui virus, patru dintre ele reuşind să îmbolnăvească oamenii.

Odată ce a pătruns în organism, virusul omoară celulele, făcându-le să explodeze.  Ebola, apărută pentru prima dată în 1976, provoacă cele mai mari modificări ale ficatului, splinei, creierului și glandelor endocrine (tiroide, pancreas, glandele suprarenale).

Citește și Pentru prima dată în România, cadrele medicale vor fi evaluate din punct de vedere al epuizării fizice

Declanşată în decembrie 2013 în Guineea, înainte de a se răspândi în Liberia şi apoi în Sierra Leone, țări vecine, epidemia din Africa de Vest s-a încheiat în 2016 după ce a afectat zece ţări, inclusiv Spania şi SUA, provocând peste 11.300 de morţi la circa 28.600 de cazuri înregistrate, din care peste 99% în Guineea, Liberia şi Sierra Leone.

Nu există un tratament pentru virusul Ebola. Terapia este una de susținere, ce urmărește echilibrarea nivelului de electroliți în organism, tratarea infecțiilor care pot surveni, suplimentarea fluidelor și a oxigenului, înlocuirea sângelui pierdut și menținerea constantă a presiunii sângelui. Un vaccin pentru prevenirea Ebola a fost aprobat pentru utilizare  în ianuarie 2020 dar nu a fost încă lansat pe scară largă.

O rezervă globală de vaccinuri anti-Ebola va fi creată în Elveția

O rezervă globală de vaccinuri anti-Ebola va fi creată în Elveția. Depozitul va conține 500 de mii de doze și va fi destinat pentru situații de urgență.

Această rezervă de vaccinuri a fost gândită ca o măsură de siguranță în cazul unei situații de urgență și va permite guvernelor să reacționeze rapid în caz de pandemie. Dozele de vaccin sunt produse de compania americană Merck și vor fi stocate la Basel.

Costul operațiunii este de 20 de milioane de dolari, iar fondurile sunt asigurate de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), însă proiectul va dura câțiva ani până la asigurarea stocului de 500 de mii de doze.

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

STUDIU. Șase vaccinuri diferite împotriva Covid-19 sunt sigure și eficiente atunci când sunt utilizate ca a treia doza

Studiul de fază 2, publicat joi în revista medicală The Lancet, a analizat siguranța și …

Primele 2 cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate în România

Varianta Omicron a ajuns în România. Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu …

Primul studiu de secvenţiere pentru Omicron în 19 oraşe din România. Ce au descoperit cercetătorii

A fost realizat primul studiu pe bază de secvenţiere pentru varianţa Omicron în România, iar …

OMS avertizează: Persoanele care au trecut prin COVID, se pot reinfecta cu varianta Omicron

Riscul de reinfectare pentru persoanele care au trecut deja peste alte variante de Covid-19 crește …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *