Persoanele care s-au imunizat cu vaccinul Covid-19, în cazul în care sunt expuse la virus în viitor, ar putea transmite virusul altora şi ar trebui să continue să respecte regulile de distanțare socială, a avertizat directorul medical adjunct al Angliei.
Prof. Jonathan Van-Tam, directorul medical adjunct al Angliei, a subliniat că oamenii de știință „nu știu încă impactul vaccinului asupra transmiterii”.
El a spus că vaccinurile oferă „speranță”, dar ratele de infecție trebuie să scadă rapid.
Atât vaccinurile Pfizer-BioNTech, cât și vaccinurile Oxford-AstraZeneca necesită două doze pentru a oferi protecție împotriva noului coronavirus.
Citește și Cum funcționează cele mai avansate vaccinuri împotriva coronavirusului
Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii , Matt Hancock, a spus că 75% din persoanele peste 80 de ani din Marea Britanie au primit cel puţin o doză din vaccin.
Imunitatea dobândită după trei săptămâni de la rapel
Prof. Van-Tam a spus că „niciun vaccin nu a fost vreodată” 100% eficient, deci nu există o protecţie garantată.
Este posibil să se contracteze virusul în perioada de două până la trei săptămâni după prima doză, a spus el – şi este „mai bine” să se protejeze „cel puţin trei săptămâni” pentru ca un răspuns imun să se dezvolte pe deplin la persoanele în vârstă.
„Chiar şi după ce aţi luat ambele doze de vaccin, puteţi da Covid-19 altcuiva şi lanţurile de transmitere vor continua„, a spus prof. Van-Tam.
„Dacă vă schimbaţi comportamentul, aţi putea răspândi în continuare virusul, menţinând numărul de cazuri ridicat şi punând pe alţii în pericol, care au nevoie de vaccin, dar care sunt mai la coadă„, a adăugat acesta.
Citește și Cum îți dai seama dacă ai avut COVID-19 și nu ai știut
Israelul are una dintre cele mai mari rate de vaccinare din lume împotriva coronavirusului, oamenii de ştiinţă urmărind cu atenţie datele făcute publice pentru observa cât de eficient este vaccinul atunci când este administrat întregii populaţii.
Ministrul sănătăţii din Israel, Yuli Edelstein, a declarat pentru Andrew Marr Show că unele persoane „se îmbolnăvesc încă” de coronavirus după ce au primit prima doză de vaccin, dar a spus că există „unele semne încurajatoare ale unor boli mai puţin severe, mai puţini oameni fiind spitalizaţi după prima doză „.
Israel avertizează că o singură doză de vaccin Pfizer oferă o protecție mai mică decât se spunea inițial
Coordonatorul campanie de vaccinare din Israel, Nachman Ash, a avertizat că o singură doză de vaccin Pfizer/BioNTech poate oferi o protecție mai mică decât se spera inițial.
Nachman Ash a spus că o singură doză de vaccin pare „mai puțin eficientă decât am crezut” și, de asemenea, mai mică decât sugerase Pfizer. În schimb, cei care au primit a doua doză de vaccin Pfizer au avut o creștere de șase până la 12 ori a anticorpilor, potrivit datelor publicate de Centrul Medical Sheba din Tel Hashomer.
Citește și Cât de periculoase sunt noile mutații Covid-19
Este cunoscut faptul că unele vaccinuri au o eficiență mai scăzută după doar o singură doză, iar imunizarea nu se produce imediat. Pfizer a declarat că o singură doză are o eficiență de 52%.
Semnele de întrebare cu privire la eficacitatea vaccinului au apărut după ce un număr tot mai mare de israelieni a continuat să se îmbolnăvească, deși primiseră vaccinul. Directorul Serviciilor de Sănătate Publică, Sharon Alroy-Preis, a spus că, în majoritatea cazurilor, acest lucru se întâmplă la indivizii care nu au dezvoltat destui anticorpi înainte de a fi expuși la virus.