Acasă Articole Glaucomul, a doua cauză de orbire la nivel mondial. Cum depistăm și...

Glaucomul, a doua cauză de orbire la nivel mondial. Cum depistăm și cum tratăm această afecțiune

0
15

Glaucomul este considerat, la nivel mondial, cea de-a doua cauză de orbire, după cataractă. Cauza principală este creşterea presiunii intraoculare, cu afectarea nervului optic şi orbire.

De cele mai multe ori, pacienţii nu prezintă simptome, primul semn, pierderea vederii periferice sau laterale, apărând în stadiile avansate ale bolii. Opţiunile terapeutice includ tratamentul medicamentos, cu laser sau chirurgical.

Citește și Cataracta, principalul factor de orbire la nivel mondial. Cauze, simptome, tratament

Care este principalul factor de risc

Glaucomul are legătură cu presiunea din interiorul ochiului. Cu cât presiunea intraoculară este mai mare, cu atât crește posibilitatea ca nervul optic să fie afectat. Principalul factor de risc pentru glaucom este reprezentat de presiunea intraoculară crescută. Nervul optic este format din aproximativ 1,2 milioane de fibre nervoase. Glaucomul poate afecta la început doar o parte din aceste fibre provocând apariția unor pete negre în câmpul vizual. Mulți pacienți nu observă aceste puncte ,,oarbe” decât atunci când boala este foarte avansată.

Citește și Semnal de alarmă: 2,2 miliarde de oameni suferă de deficienţe de vedere sau orbire. Miopia, cea mai frecventă afecțiune

,,Glaucomul face presiune pe nervul optic, iar acesta începe să se distrugă, deci fibrele încep să moară. Singurul simptom este scăderea treptată a câmpului vizual, de care omul nu are cum să-și dea seama. Doar începe să i se reducă din câmpul vizual până când ajunge tubular, ca și când ar vedea cineva printr-un tub. Și dacă acoperi celălalt ochi, el vede bine, dar vederea periferică este mult redusă.” a declarat medicul oftalmolog Monica Pop, într-un interviu acordat Medical TV.

Citește și Strabismul, boala de ochi ce are cauze necunoscute. Cum se manifestă și cum o tratăm

Cauzele apariției glaucomului

Glaucomul poate să apară la orice vârstă, chiar și la copii, dar este mai frecvent la persoanele cu vârste peste 40 de ani. De asemenea, la persoanele care au mai avut în familie cazuri de glaucom, riscul de apariție al bolii este mai frecvent.

Este o boală progresivă care durează toată viața, pentru care nu se cunoaște încă niciun tratament care să o poată vindeca. Însă, cu un tratament corect, vederea poate fi păstrată pentru toata viața. În cazul în care tratamentul medicamentos nu dă rezultate, este recomandată operația de glaucom.

Citește și PUNGILE DE SUB OCHI – CAUZE, TRATAMENT

S-a ajuns la concluzia că anumite persoane au șanse mari de a face glaucom. Este vorba despre persoane care:

 • au peste 45 ani
 • au rude de sânge cu glaucom
 • se știu cu presiune intraoculară crescută (hipertensiune intraoculară)
 • suferă de diabet zaharat, hipertensiune arterială, hipotensiune arterială, dureri de cap tip migrenă, sindrom Raynaud (afecțiune a vaselor sangvine care produce contractarea bruscă a micilor artere), au miopie severă sau hipermetropie mare
 • rasa neagră

Citește și Vederea încețoșată – de ce apare şi cum poate fi prevenită

Cum depistăm această afecțiune a ochilor

Diagnosticul de glaucom este relativ simplu și nu implică investigații neplăcute pentru pacient. Din păcate însă, glaucomul nu are simptome specifice decât atunci când vederea este mult afectată. Astfel, marea majoritate a pacienților sunt diagnosticați în faze avansate ale bolii când, în ciuda tratamentului corect efectuat, evoluția către orbire este greu de oprit.

Investigațiile necesare pentru diagnosticarea și urmărirea evoluției glaucomului sunt:

 • măsurarea presiunii intraoculare
 • examinarea și fotografierea papilei nervului optic
 • examinarea unghiului de drenaj (este necesară pentru stabilirea tipului de glaucom: cu unghi închis sau deschis, deoarece modalitățile terapeutice pot fi diferite)
 • examinarea câmpului vizual (stabilește în ce măsură este afectată capacitatea pacientului de a vedea; în mod caracteristic, în glaucom se produce o îngustare a câmpului vizual dinspre periferie către centru)
 • evaluarea stării fibrelor nervoase ale nervului optic (tomografie de nerv optic)
 • măsurarea grosimii corneene (pahimetrie)

Citește și Cearcăne şi pungi? Remedii pentru ochi frumoşi

Cum tratăm glaucomul

Nu există medicamente capabile să vindece glaucomul, în sensul că vederea pierdută prin glaucom nu poate fi redată. Toate medicamentele utilizate în prezent în tratarea glaucomului reușesc să oprească sau să întârzie agravarea bolii prevenind astfel apariția orbirii. Ele fac acest lucru prin scăderea presiunii intraoculare, indiferent de forma de glaucom, cu presiune intraoculară crescută sau nu. De aceea, diagnosticarea la timp a bolii, atunci când vederea nu este mult afectată, este esențială.

Citește și SINDROMUL OCHIULUI USCAT, O BOALĂ TOT MAI FRECVENTĂ ÎN RÂNDUL TINERILOR. CAUZE, SIMPTOME ŞI METODE DE PREVENŢIE

,,E tratabilă boala aceasta total imprevizibilă, cu picături. La început, un singur tip de picături, pe urmă picături în asociație. Pe urmă, intervenție chirurgicală. Dar, chiar și așa, de multe ori evoluția nu este favorabilă și sunt milioane de oameni pe glob care sunt nevăzători prin glaucom.” a mai spus medicul oftalmolog Monica Pop, în interviul pentru Medical TV.

Citește și Ochii roşii pot fi semnele unor probleme de sănătate

În prezent nu este recomandat screeningul în masă al populaţiei pentru determinarea presiunii intraoculare, majoritatea pacienţilor cu glaucom neştiind că suferă de o boală oftalmologică. Din acest motiv, tuturor pacienţilor care se prezintă la oftalmolog trebuie să li se determine presiunea intraoculară. Diferenţierea între tipurile de glaucom este esenţială din punct de vedere terapeutic, deoarece fiecare formă a bolii are considerente de management diferite. Se poate alege între terapia medicamentoasă, laser şi/sau microchirurgie. Scopul final este împiedicarea pierderii vederii.

Citește și Cum îţi dai seama că ai nevoie de ochelari de vedere. Cele 7 semne care ar trebui să te trimită la oftalmolog.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.