sursa foto: www.wsj.com

Anestezia, marea frică a pacienţilor. Partea I – Anestezia generală, riscuri și efecte secundare.

Anestezia presupune inducerea unui somn profund și controlul durerii în timpul operațiilor sau a altor proceduri, indiferent dacă sunt majore sau minore. Această procedură include utilizarea unor diverse medicamente, precum și monitorizarea atentă pe toată durata intervenţiei chirurgicale.

Anestezia poate afecta multe funcții ale corpului, cum ar fi fluxul sanguin, frecvența cardiacă sau ritmul și tensiunea arterială.

Tipuri de anestezie

Există patru tipuri de anestezie: generală, regională/ rahianestezie (epidurală sau spinală), locală şi supravegherea anestezică monitorizată (SAM)/ analgosedarea. Medicul este cel care alege şi decide tipul de anestezie necesar în cazul unei intervenţii.

Anestezia generală

Acest tip de anestezie este indicat în cazul intervenţiilor chirurgicale complexe şi de durată. Pacientul este complet adormit şi nu simte deloc durere. Anestezicul este administrat intravenos înainte de începerea operaţiei, dar şi pe parcursul acesteia – inhalator (prin intermediul unei măşti). Anestezia generală reprezintă cea mai complexă şi completă formă de anestezie.

În timpul operaţiei, pacientul este ventilat mecanic prin intermediul unui tub respirator sau al unei măşti cu oxigen. Acest lucru se întâmplă pentru că substanţa anestezică nu numai că provoacă inconştienţă, dar şi paralizează temporar muşchii, inclusiv pe cei de la nivelul plămânilor, care fac posibilă respiraţia. Astfel sunt împiedicate mişcările necontrolate ale pacientului din timpul operaţiei, care ar putea creşte riscul de complicaţii.

Deoarece presupune un risc mai crescut de complicaţii intra- şi postoperatorii, anestezia generală este indicată în special pentru intervenţiile care nu pot fi efectuate cu alt tip de anestezie.

Anestezia generală se bazează pe 4 principii ce acţionează simultan:

– hipnoză (somn) – starea de inconştienţă pe care pacientul o are în timpul anesteziei generale;
– anxioliză şi amnezie – starea de nelinişte sau teamă pe care unii pacienţi o au înaintea operaţiei va fi mult diminuată. Pacienţii vor avea pierderi de memorie ce privesc doar timpul petrecut în sala de operaţie, fără a afecta memoria de fond;
– analgezie (lipsa durerii) – în timpul intervenţiei chirurgicale pacientul nu va percepe stimulul dureros;
– relaxare musculară – înainte de începerea operaţiei se instituie paralizia medicamentoasă a musculaturii, reversibilă în totalitate la sfârşitul operaţiei. Paralizia facilitează actul chirurgical în sine, dar şi controlul asupra funcţiei respiratorii, prin ventilaţie mecanică.

Pregătirea pentru anestezia generală

Consultul preanestezic reprezintă o componentă esenţială a bunei desfăşurări a operaţiei. Este momentul în care pacientul şi medicul anestezist iau contact pentru prima dată şi sunt evidenţiate date despre pacient (vârstă, greutate, index masă corporală, istoric medical şi chirurgical, tratamente cronice pe care pacientul le urmează sau le-a urmat).

Este esenţială corectitudinea răspunsurilor date de pacient. Cu ajutorul acestora, medicul anestezist stabileşte tipul de anestezie, combinaţia optimă şi dozele de medicamente folosite, precum şi nivelul de monitorizare intraoperatorie optim. Tot în cadrul consultului preanestezic medicul evaluează clinic pacientul şi face o listă de recomandări esenţiale.

Medicul anestezist va reevalua pacientul în dimineaţa operaţiei şi se va asigura că recomandările făcute la consultul preanestezic au fost respectate. Totodată, acesta poate opta pentru premedicaţia pacientului înainte ca acesta să fie dus în blocul operator.

Efecte adverse şi complicaţii după anestezia generală

Unii pacienţi nu prezintă niciun simptom după efectuarea anesteziei. Alţii pot experimenta însă manifestări neplăcute, precum greaţă, vărsături, frisoane, febră, răguşeală, dureri musculare, dureri de spate, mâncărimi ale pielii, confuzie, senzaţie de gură uscată sau dureri în gât. Toate acestea pot fi ameliorate de medic, prin medicaţie specifică.

De asemenea, pot apărea dureri sau disconfort, dar acestea sunt cauzate de operaţia în sine, nu de anestezie. Şi în acest caz pot fi administrate calmante şi analgezice, oral sau intravenos, care ameliorează simptomele.

Alte complicaţii ale anesteziei generale, mai rar întâlnite, sunt:
– incapacitatea de a respira pe cont propriu după înlăturarea mijloacelor de ventilaţie mecanică
– pneumonia – o complicaţie severă care constă în pătrunderea accidentală a fluidelor în plămâni în timpul operaţiei. În această situaţie, se recurge de urgenţă la terapie cu antibiotice
– cheaguri de sânge – din cauza timpului îndelungat petrecut într-o singură poziţie, fără a se mişca, pacientul este expus unui risc crescut de apariţie a cheagurilor de sânge. De aceea, este important ca pacientul să facă mişcare cât mai curând posibil după operaţie şi să ia medicamente anticoagulante
– „conştientizare sub anestezie” – este un fenomen rar întâlnit, în care pacientul nu este pe deplin inconştient şi îşi poate aminti ulterior detalii din timpul intervenţiei, cum ar fi conversaţii, sunete, mirosuri. Din fericire, astfel de situaţii pot fi evitate prin administrarea unei doze potrivite de anestezic.

În primele 1-2 zile de la intervenţia chirugicală care a necesitat anestezie generală nu este indicat şofatul. Anestezicul este eliminat treptat din organism şi în acest interval pot exista simptome precum confuzie, somnolenţă sau încetinirea reflexelor.

Anestezia generală – avantaje şi dezavantaje

Avantajele anesteziei generale:
oferă confort psihologic pacientului şi amnezia momentului;
oferă controlul complet al medicului anestezist asupra funcţiilor vitale ale pacientului;
se pretează atât intervenţiilor cu durată mică de timp, cât şi celor cu durată mare sau impredictibilă;
se administrează rapid şi este total reversibilă;
poate fi folosită ca alternativă pentru pacienţii cu sensibilitate sau alergie la anestezicele locale.

Dezavantajele anesteziei generale:
costuri ridicate;
impune un grad de pregătire preoperatorie a pacientului;
în primele 24 de ore după anestezia generală pot apărea greaţa, vărsăturile, starea de somnolenţă, iritaţia laringelui.

 

SURSE: cdt-babes.ro, asahq.org

sursa foto: www.wsj.com

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Klaus Iohannis a anunțat noile restricții pentru români: Masca redevine obligatorie

Klaus Iohannis a anunțat noile restricții care vor intra în vigoare de luni. Astfel, masca …

Incendiu uriaş la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: 9 morţi şi peste 110 pacienţi evacuaţi

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la secția ATI cu pacienţi COVID …

Studiu MedLife: Rata de pozitivare s-a triplat față de luna august. Majoritatea celor infectați revin din concediu

Rata de pozitivare s-a triplat față de luna august, arată testele efectuate în cele cinci …

Simptomele COVID-19 la copii. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți

Medicul Mihai Craiu a vorbit despre simptomele COVID-19 care apar la copii. El spune că …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *