sursa foto: pixabay. com

Cât de mult scade eficacitatea vaccinului în cazul infectării cu varianta Delta

Un studiu britanic arată că protecția oferită de vaccinurile Pfizer și AstraZeneca împotriva variantei Delta a coronavirusului, care este acum foarte răspândită, scade în decurs de trei luni. Cei care iau virusul după ce au primit două doze de vaccin Pfizer-BioNTech sau AstraZeneca pot prezenta un risc mai mare de infectare pentru alte persoane decât în cazul variantelor anterioare ale coronavirusului.

După 90 de zile, eficacitatea vaccinurilor Pfizer sau AstraAeneca în prevenirea infecțiilor a scăzut la 75%, respectiv 61%, potrivit studiului realizat de Universitatea Oxford.

Acest procente au scăzut de la 85%, respectiv 68%, observate la două săptămâni după a doua doză.

În plus, scăderea eficacității a fost mai pronunțată în rândul celor cu vârsta de peste 35 de ani decât a celor sub această vârstă.

Studiul a fost efectuat pe baza a peste trei milioane de monstre prelevate în Regatul Unit.

Citește și Organizaţia Mondială a Sănătăţii se opune imunizării obligatorii împotriva COVID-19

Ambele vaccinuri, la două doze, se comportă încă foarte bine împotriva Delta… Când începi foarte, foarte sus, mai ai mult până departe”, a declarat Sarah Walker, profesor de statistică medicală la Universitatea Oxford și cercetător principal al studiului.

Nu a fost clar cât de multă protecție s-ar pierde în timp, dar cercetătorii au sugerat că, probabil, cele două vaccinuri analizate ar ajunge la un nivel similar de eficacitate după a doua injecție, pe care au estimat-o la patru-cinci luni.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că sunt complet vaccinați, cei care se infectează tind să aibă o încărcătură virală similară cu cea a celor nevaccinați și infectați, ceea ce reprezintă o deteriorare clară față de perioada în care varianta Alpha era dominantă în Marea Britanie.

SUA vor începe administrarea dozei de rapel

Specialiștii britanici sunt de acord cu analiza CDC, în contextul în care guvernul american anunță că luna viitoare intenționează să facă disponibile cu ușurință dozele de rapel ale vaccinului COVID-19, ca răspuns la o creștere a numărului de infecții cauzate de tulpina Delta.

Citește și OMS: datele actuale nu indică necesitatea unei a treia doze de vaccin anti-COVID

Conform studiului, s-a demonstrat că protecția vaccinală scade în timp.

Luna trecută, Israelul a început să administreze a treia doză de Pfizer pentru a combate un focar local de infecție provocat de Delta.

Persoanele în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar slăbit urmează să primească, de asemenea, doze de rapel în mai multe țări europene.

După cum a raportat Pfizer, eficacitatea vaccinului se deteriorează în timp. La sfârșitul lunii trecute, AstraZeneca a declarat că încă investighează cât timp durează protecția oferită de vaccin și dacă ar fi necesară o doză de rapel pentru a menține imunitatea. Compania nu a oferit însă alte detalii.

Faptul că observăm … mai multă încărcătură virală sugerează (…) că, într-adevăr, imunitatea de turmă ar putea deveni mai dificilă”, a declarat Koen Pouwels, coautor de la Universitatea Oxford.

Citește și Vă puteți infecta în continuare cu Covid-19 după ce ați fost vaccinat. Iată de ce

„Vaccinurile sunt probabil cele mai bune la prevenirea bolilor grave și ceva mai puțin la prevenirea transmiterii”

Studiul, care nu a fost încă analizat înainte de a fi publicat într-o revistă științifică, confirmă preocupările oamenilor de știință conform cărora varianta Delta, identificată pentru prima dată în India, este mai susceptibilă decât alte variante de a infecta persoanele complet vaccinate și că persoanele vaccinate sunt mai susceptibile de a o răspândi.

Cercetătorii de la Oxford au comparat un total de 2,58 milioane de tampoane prelevate de la 380.000 de adulți selectați aleatoriu între 1 decembrie 2020 și 16 mai 2021, precum și 810.000 de rezultate ale testelor de la 360.000 de participanți între 17 mai 2021 și 1 august 2021.

Studiul a fost realizat în colaborare cu Oficiul Național de Statistică britanic (ONS) și cu Departamentul pentru Sănătate și Asistență Socială (DHSC).

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

STUDIU. Șase vaccinuri diferite împotriva Covid-19 sunt sigure și eficiente atunci când sunt utilizate ca a treia doza

Studiul de fază 2, publicat joi în revista medicală The Lancet, a analizat siguranța și …

Primele 2 cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate în România

Varianta Omicron a ajuns în România. Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu …

Primul studiu de secvenţiere pentru Omicron în 19 oraşe din România. Ce au descoperit cercetătorii

A fost realizat primul studiu pe bază de secvenţiere pentru varianţa Omicron în România, iar …

OMS avertizează: Persoanele care au trecut prin COVID, se pot reinfecta cu varianta Omicron

Riscul de reinfectare pentru persoanele care au trecut deja peste alte variante de Covid-19 crește …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *