Raed Arafat: 300.000 de teste rapide, distribuite în țară

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că de joi va începe distribuirea primelor teste rapide antigen în Unităţile de Primiri Urgenţe şi Camerele de Primiri Urgenţe ale spitalelor, acestea urmând a da rezultate în 15 minute.

În ședința de Guvern organizată joi, secretarul de stat din Ministerul de Interne a a dezvăluit că România a contractat 3 milioane de unități, iar primele 300.000 încep să fie distribuite spitalelor începând din ziua în curs.

Procesul va continua și săptămâna viitoare cu o tranșă similară de 300.000 de teste distribuite în țară. Acestea sunt destinate personalului medical din prima linie.

Primele teste rapide de tip antigen au sosit în ţară. Astăzi (n.r. joi) vor fi distribuite 300.000 către camerele de gardă, deci în prima linie. De săptămâna viitoare vor începe să ajungă restul de 3 milioane şi vom începe să distribuim la serviciilor de ambulanţă şi acolo unde ne indică Ministerul Sănătăţii.

Arafat a mai precizat că s-a observat o ușoară ameliorare a crizei sanitare. Acesta atrage însă atenția că scăderea numărului de cazuri nu trebuie să fie un mesaj de relaxare, ci de precauţie.

În acest moment se observă un trend uşor descendent. Dar asta nu trebuie sa fie un mesaj de liniştire, ci de precautie, astfel încât să menţinem acest trend.

În ultimele zile, împreună cu domnul ministru Tătaru, am avut discuţii cu două regiuni, Bucureşti-Ilfov şi întreaga zonă de sud, am avut discuţii cu toate spitalele care sunt de urgenţă, spitale COVID, medici şefi secţie ATI, medici şefi secţie UPU, managerii spitalelor, directorii DSP-urilor şi s-a discutat mai mult despre modul de gestionare a cazurilor.

S-a discutat mai ales de creşterea în continuare a locurilor la terapie intensivă, acolo unde este personal şi este posibil. De altfel, în ultimele 48 de ore am distribuit 49 de ventilatoare suplimentare la cererea spitalelor care au avut capacitatea să crească numărul paturilor de terapie intensivă”.

Arafat: Testarea va fi mai intensă

Arafat a explicat că la nivel european este luată în calcul posibilitatea ca testele rapide antigen să devină instrument de diagnosticare, iar în cazul în care acestea arată prezența bolii să nu mai fie nevoie de confirmarea prin test PCR. Arafat a afirmat că a scazut numărul testelor PCR făcute la cerere, întrucat unele persoane și-au cumpărat teste rapide pentru a se testa singure.

Unde au scăzut testele, mai mult este partea de teste la cerere. Partea de testare a simptomaticilor, a persoanelor care trebuie să fie testate, asta nu are cum să scadă pentru că daca ești simptomatic, ai nevoie de test„, a spus el.

Săptămâna viitoare vom distribui înca o tranșa. Asta înseamnă că la nivel de servicii de urgență, camere de gardă, spitale, poate chiar la nivelul serviciilor de ambulanță o să începem să dăm aceste teste, posibilitatea de a testa și de a obține un rezultat rapid va fi mult mai mare.

Deci testarea va fi mai intensă, mai frecventă, poate și mult mai mare decât sa recoltezi și aștepti PCR-ul„, a declarat Raed Arafat, miercuri seara, la Digi 24.

El a precizat că exista „o structură logistică de repartiție” a acestor teste, precizând ca primele 300.000 de teste, care fac parte din stocul strategic, vor fi distribuite până sâmbătă. Raed Arafat a spus ca nu vor fi testate cu testele rapide antigen decât persoanele care prezintă simptome.

Raed Arafat: Nu vom face teste la cerere

Nu testăm asimptomatici. (…) Săptămâna viitoare, din ce am discutat cu domnul ministru Tătaru, vom începe să dăm și serviciilor de ambulanță, și atunci când te duci la un suspect, la un simptomatic, atunci da, poți să faci testul. Deci să înțeleagă lumea: nu vom face teste la cerere, la telefon, să vină ambulanța să mă testeze. Exclus. Dacă ne chemi și vedem că nu ai simptome, nu te testăm, pentru că asta înseamnă că pui sistemul de urgență sub presiune„, a explicat seful DSU.

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

STUDIU. Șase vaccinuri diferite împotriva Covid-19 sunt sigure și eficiente atunci când sunt utilizate ca a treia doza

Studiul de fază 2, publicat joi în revista medicală The Lancet, a analizat siguranța și …

Primele 2 cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate în România

Varianta Omicron a ajuns în România. Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu …

Primul studiu de secvenţiere pentru Omicron în 19 oraşe din România. Ce au descoperit cercetătorii

A fost realizat primul studiu pe bază de secvenţiere pentru varianţa Omicron în România, iar …

OMS avertizează: Persoanele care au trecut prin COVID, se pot reinfecta cu varianta Omicron

Riscul de reinfectare pentru persoanele care au trecut deja peste alte variante de Covid-19 crește …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *