sursa foto: quantamagazine.org

Bacteriile rezistente la antibiotic fac ravagii |”Ne îndreptăm către o eră post-antibiotică, în care o rană simplă sau o infecție dentară poate fi fatală.”

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că niciunul dintre antibioticele dezvoltate până în prezent nu este suficient de puternic pentru a combate bacteriile rezistente la medicamente care se așteaptă să distrugă milioane de oameni până în 2050.

OMS trage un semnal de alarmă privind super-bacteriile care ucid zeci de mii de oameni anual. Într-un raport publicat recent, OMS a spus că niciunul dintre cele 43 de astfel de medicamente existente nu se adresează celor mai periculoase 13 bacterii cunoscute până acum. Mai mult, există foarte puţine noi medicamente eficiente care se află în stadii de dezvoltare în laboratoarele farmaceutice, anunţă Financial Times.

Citeşte şi: Studiu: Bacteriile au învățat să se ascundă de antibiotice prin camuflaj

 33.000 de persoane mor în fiecare an în Europa din cauza unei infecţii rezistente la antibiotice, conform datelor europene, în timp ce în Statele Unite numărul deceselor este estimat la circa 35.000, potrivit datelor OMS, raportate la începutul anului 2020.

Antibioticele sunt călcâiul lui Ahile pentru asistenţa medicală universală şi pentru siguranţa noastră sanitară„, a declarat Haileyesus Getahun, coordonator OMS pentru divizia de studiere a rezistenţei antibacteriene.

Rezistența antimicrobiană (RAM) a fost descrisă de experți ca o pandemie silențioasă. Cercetările sugerează că răspândirea bacteriilor care tolerează medicamentele cunoscute ucide aproximativ 700.000 de oameni pe an, număr care ar putea crește până la 10 milioane până în 2050 – același număr de vieți revendicate de cancer în fiecare an.

Deşi există produse inovatoare în curs de dezvoltare, probabil că doar un mic procent dintre ele vor fi lansate pe piaţă din cauza ratelor ridicate de eşec înregistrate în acest proces„, au avertizat autorii raportului.

Citeşte şi: Studiu: Până în 2050, rezistența antimicrobiană ar putea ucide 10 milioane de persoane anual. Care este legătura dintre vaccinuri și rezistența la antibiotice

Raportul arată că producţia de antibiotice este „aproape statică”. Doar câteva medicamente noi sunt aprobate de autoritățile de reglementare în ultimii ani. Cele mai multe dintre acestea oferă puține beneficii sau sunt variații ale claselor de medicamente antibiotice descoperite în anii 1980. O serie de companii farmaceutice au renunțat cu totul la dezvoltarea antibioticelor, deoarece nu este o industrie rentabilă.

S-ar putea să ne îndreptăm în curând către o eră post-antibiotică, în care o rană simplă sau o infecție dentară poate fi fatală. Ăsta este jocul aici”, a declarat, cercetătorul  Hatim Sati, din grupul de lucru al OMS.

Citeşte şi: Poluarea din România, la cote alarmante. Garda de Mediu cumpără drone ultraperformante pentru a o ţine sub control

Bacteriile care cauzează pneumonie sau sepsis devin din ce în ce mai rezistente la medicamentele existente, proces care a fost accelerat de utilizarea abuzivă a antibioticelor la oameni și animale, potrivit Peter Beyer, șef interimar al departamentului global de coordonare al OMS în domeniul RAM.

Impactul RAM este cel mai evident în țările mai sărace și în rândul bătrânilor și copiilor mici. Aproximativ 30% dintre nou-născuții cu sepsis mor deoarece infecțiile lor pot rezista la mai multe antibiotice, de exemplu.

„Foarte puține tratamente anti-bacteriene inovatoare noi vor veni la patul pacientului în următorii ani și chiar mai puține vizează cele mai periculoase bacterii rezistente,” este de părere Bayer.

Citeşte şi: De ce este bine să mâncăm ceapă şi cât de bine face organismului. Cele mai importante motive pentru care leguma nu trebuie ocolită

Coordonatorul OMS pentru divizia de studiere a rezistenţei antibacteriene a sugerat înfiinţarea unui mecanism mondial ce va permite strângerea de fonduri pentru a combate rezistenţa bacteriilor, după modelul acţiunilor întreprinse pentru a dezvolta vaccinurile anti-COVID-19.

Rezistenţa la bacterii a continuat să crească, pentru că antibioticele sunt utilizate prea mult şi în mod abuziv, fie în creşterea animalelor, fie în tratamentele pentru oameni.

Bacteriile dezvoltă astfel rezistenţă şi nu mai răspund la tratamentele existente. Trebuie create urgent noi antibiotice, însă grupurile farmaceutice sunt reticente în a învesti sume mari într-un sector care este considerat puţin rentabil.

Organizaţia a subliniat şi că 82% dintre antibioticele recent autorizate fac parte din clasele de medicamente faţă de care bacteriile s-au arătat deja rezistente.

Pentru prima dată, OMS a alcătuit astfel un catalog al medicamentelor antibacteriene non-tradiţionale. Organizaţia a analizat 27 de astfel de medicamente, inclusiv antigeni monoclonali şi organisme bacteriofage, virusuri care infectează doar bacteriile şi care au fost îndelung utilizate în spatele „Cortinei de Fier” în perioada Războiului Rece.

Citeşte şi: Efectele pe termen lung ale COVID-19: sechele severe la nivelul întregului organism. Care sunt cele mai grave

 

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă infecție …

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre care …

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită acum …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.