sursa foto_ wall-street.ro

Poluarea din România, la cote alarmante. Garda de Mediu cumpără drone ultraperformante pentru a o ţine sub control

Garda de Mediu va acchiziţiona aproape 50 de drone dotate cu senzori de ultimă generaţie care vor zbura deasupra întregii ţări pentru a supraveghea calitatea aerului şi nivelul de poluare din România.

Dronele vor fi folosite inclusiv pentru supravegherea incendierilor ilegale şi realizarea de hărţi cu zone de risc, a declarat şeful Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, pentru Digi 24. Senzorii multispectrali vor fi folosiţi pentru stabilirea nivelului de degradare al vegetaţiei.

„Vom şti exact fiecare groapă ce emană, ce gaze, la ce temperatură, pe ce direcţie se duc, sau dacă avem o vegetaţie de exemplu, pe camerele multispectrale, în Delta Dunării, în rezervaţie, care s-a uscat forate tare şi e aproape de a avea incendii”, a spus şeful Gărzii de Mediu pentru sursa citată.

După achiziţia celor aproape 50 de drone, Garda de Mediu îşi propune, în funcţie de datele primite de la drone, să emită hărţi cu zone de risc pentru industriile care poluează foarte mult şi să  poată emite din timp alarme de poluare.

ORGANISMUL UMAN NU POATE DISTRUGE PULBERILE ÎN SUSPENSIE

„PM 2.5 sunt cele mai periculoase pulberi în suspensie detectabile în aer, în special în oraşele mari. Celulele de apărare ale organismului le confundă cu bacteriile şi încearcă să le omoare.Cum nu reprezintă bacterii, sistemul imunitar nu le poate „ucide”, iar rezultatul reprezintă o inflamaţie permanentă a ţesutului pulmonar. De regulă, aceste pulberi conţin şi substanţe active, care generează un proces de îmbolnăvire a plămânilor similar celui cauzat de fumat sau de îmbătrânire”,  anunţa Agerpres într-un comunicat.

Citeşte şi: Studiu: Poluarea provocată de mașini creşte riscul de AVC şi boli cardiovasculare

ROMÂNIA, ÎN TOPUL CELOR MAI POLUATE ŢĂRI DIN EUROPA

Potrivit ultimului raport modial despre calitatea aerului, România ocupă locul 15 în topul celor mai poluate ţări din Europa, în 2020, iar capitala Bucureşti a ocupat poziţia 51 la nivel mondial din acest punct de vedere.

În România, autoritățile nu monitorizează corespunzător PM 2.5 în zonele urbane. În urma acestei lipse de date au apărut mai multe rețele independente de măsurare a acestui poluant care aduc date valoroase publicului. În București doar una din cele 6 stații oficiale monitorizează praful fin, și acea e amplasată la periferia orașului, pe malul lacului Morii” a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.

Citeşte şi: STUDIU: POLUAREA AERULUI AR CREŞTE RISCUL APARIŢIEI BOLILOR MINTALE

Măsurile luate la nivel mondial pentru a stopa pandemia de COVID-19 au avut un impact pozitiv asupra mediului. Astfel,  84% dintre țările monitorizate au observat îmbunătățiri ale calității aerului, în mare parte datorită măsurilor globale de încetinire a răspândirii COVID-19.

PANDEMIA A REDUS POLUAREA

Îmbunătățirile privind calitatea aerului în 2020 comparativ cu 2019 au fost observate în orașe precum Beijing (-11%), Chicago (-13%), Delhi (-15%), Londra (-16%), Paris (-17%) și Seul (-16 %).

Totuşi, doar 24 din cele 106 țări monitorizate au respectat recomandările anuale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru PM2.5 în 2020. Cele mai ridicate niveluri de poluare au fost înregistrate în Europa de Sud-Est, Bosnia Herțegovina, Macedonia de Nord și Bulgaria fiind în frunte.

Cea mai poluată capitală este Delhi, India, iar la polul opus, aerul cel mai curat este găsit în insule din mijlocul oceanului, precum Virgin Islands și Noua Zeelandă, sau în capitalele țărilor nordice Suedia și Finlanda, mai arată raportul.

Citeşte şi: Medicamentul banal care reduce inflamația cauzată de poluare

POLUAREA UCIDE

În UE, fiecare al optulea deces ar avea legătură cu poluarea mediului înconjurător, susține un studiu. Peste 400.000 de persoane mor anual în Uniunea Europeană ca urmare a poluării aerului. Acesta este rezultatul unui raport prezentat la Copenhaga de Agenția Europeană de Mediu. Potrivit OMS, cam 13% din decesele anuale din UE – adică 630.000 de morți premature – ar fi provocate de factori de mediu, adică ar putea fi evitate.

Cunoaştem că poluarea atmosferică stopează dezvoltarea plămânilor copiilor noştri, aflaţi în creştere, iar cei care suferă de o afecţiune pulmonară pot constata că simptomele lor sunt agravate de calitatea deficitară a aerului”, a afirmat doctor Penny Woods, director executiv în cadrul British Lung Foundation.

Citeşte şi: SEMNAL DE ALARMĂ | Poluarea ne face bolnavi din leagăn până în mormânt

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă infecție …

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre care …

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită acum …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.