România ocupă locul II în Europa la capitolul obezitate. În spatele acestei statistici stau obiceiurile alimentare tot mai nesănătoase. În primul rând vorbim despre creşterea consumului de alimente ultraprocesate, produsele precongelate, cărnurile procesate şi chipsurile ambalate, dar şi sărăcia.
Din ce în ce mai multe studii sugerează că obezitatea este, până la un punct, o condiție moștenită genetic. Totuși, membrii familiei nu împărtașesc doar genele, ci și obiceiurile privind alimentația și stilul de viață nesănătos. Este dificil de separat factorii de stil de viață de cei genetici.
Ca urmare, obezitatea se consideră azi a fi rezultanta unor asocieri de factori genetici, psiho-sociali, de mediu și a unor influențe culturale, a căror interacțiune generează o alterare complexă, atât a reglării apetitului, cât și a nivelului metabolismului energetic.
Pe primul loc în apariția obezității se situează obiceiurile alimentare nesănătoase. Pe de o parte, s-a modificat felul în care ne hrănim: mâncăm în grabă micul dejun sau renunțăm la el, am transformat cina în masa principală a zilei, înlocuind dejunul, compensăm prin numeroase suplimentări între mese, sau chiar ronțăim continuu, toate acestea fiind o consecință directă a ritmului alert al vieții de zi cu zi și a scăderii timpului alocat meselor.
Care este adevăratul motiv al obezității dar și care este factorul declanșator al acestei boli, aflați de la dr Sorin Velici, medic primar, chirurgie bariatrică
Emisiunea integrală o puteți recedea aici MedShow, cu Emma Zeicescu- Chirurgia obezității. Cauze, tratament, recuperare cu Dr.Sorin Velici