Vaccinul Johnson & Johnson este sigur și eficient. Beneficiile depășesc riscurile

Vaccinul anti-Covid produs de compania americană Johnson & Johnson poate fi folosit în continuare în UE. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a transmis că beneficiile depășesc riscurile.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a transmis, prin intermediul unui comunicat, că vaccinul anti-Covid produs de compania americană Johnson & Johnson poate fi folosit în continuare în Uniunea Europeană, dar și că beneficiile depășesc riscurile.

Tot EMA a mai precizat că există „o posibilă legătură” între vaccinul cu doză unică produs de compania Johnson & Johnson și cazurile foarte rare de cheaguri de sânge apărute după imunizare.

Citește și Un nou medicament anti-COVID a avut rezultate promițătoare în teste

Combinaţia între apariţia unor cheaguri de sânge şi trombocite scăzute din sânge este foarte rară, iar beneficiile generale ale vaccinului COVID-19 Janssen, produs de compania Johnson & Johnson, în prevenirea COVID-19, sunt mai mari decât riscurile de reacţii adverse”, conform Agenţiei Europene a Medicamentului.

Concluziile EMA 2 în ceea ce privește vaccinul dezvoltat de compania Johnson&Johnson

Raportul risc-beneficiu pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania Johnson&Johnson, denumit “COVID-19 Vaccine Janssen”, rămâne nemodificat – beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 depășesc riscurile efectelor adverse.

Apariția unor afecțiuni care asociază tromboză și trombocitopenie a fost întâlnită extrem de rar în cazul pacienților vaccinați cu acest ser – au fost raportate 8 cazuri în SUA după 7 milioane de administrări.

Aceste afecțiuni au fost întâlnite mai frecvent la persoane cu vârstă sub 60 ani, majoritar femei, în primele 3 săptămâni de la vaccinare.

Până la acest moment nu au fost identificați factori de risc care să predispună la apariția acestor evenimente.

Informațiile despre produs (Rezumatul Caracteristicilor Produsului și Prospectul) vor fi actualizate pentru a include date de atenționare cu privire la riscul de apariție a trombocitopeniei și tulburărilor de coagulare.

Citește și STUDIU| Mai puţin de jumătate dintre cei care au trecut prin infecţia SARS-CoV-2 mai au anticorpi la 6 luni de la vindecare

Se recomandă contactarea de urgență a medicului dacă sunt constatate următoarele simptome în primele 3 săptămâni de la vaccinare:

– dificultăți de respirație;

– durere în piept;

– umflarea picioarelor;

– durere abdominală puternică și persistentă;

– dureri de cap persistente;

– vedere încețoșată;

– pete mici de sânge sub piele la distanță de locul administrării vaccinului.

Cazurile foarte rare de coagulare a sângelui s-au produs la persoane sub 60 de ani, majoritatea femei, în primele trei săptămâni după vaccinare.

Citește și A fost publicat prospectul vaccinului Johnson & Johnson. Riscurile și contraindicațiile

La fel ca în cazul vaccinului AstraZeneca, raportul beneficiu – risc al serului rămâne pozitiv.

Comitetul EMA a analizat mai multe probe, inclusiv opt cazuri de tromboze din Statele Unite ale Americii. Printre acestea este și un deces.

Cum va fi folosit vaccinul Johnson&Johnson în România

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a declarat că, începând de săptămâna următoare, vaccinul Johnson&Johnson va ajunge în centrele de vaccinare din România.

Vaccinul Johnson&Johnson a fost supus în cursul zilei de ieri unei evaluări a Comitetului de Farmacovigilență, de la Agenția Europeană a Medicamentului, s-a transmis foarte clar că beneficiile depășesc riscurile, există acest semnal de siguranță, exact cum se întâmplă la vaccinul de la AstraZeneca.

Citește și Pfizer şi Moderna| Este nevoie de a treia doză de vaccin împotriva COVID-19

Este importantă informarea oamenilor vizavi de acele semnale de alarmă. Așteptăm un comunicat de la compania Johnson&Johnson în ceea ce privește livrările următoare de doze, tocmai pentru a avea o predictibilitate și a decide în ce formă vom folosi vaccinul, dar categoric, de săptămâna următoare vor fi puse în centre, foarte probabil că vor fi folosite în centre precum drive-through, în centre mobile, și pot fi alocate și către medicii de familie

Cu siguranță va fi mult ușurat procesul de vaccinare, ținând cont că va fi vorba de o singură doză”, a declarat, miercuri, Valeriu Gheorghiță.

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Somnul te poate ajuta să slăbeşti. Iată cum

În timpul somnului, sistemul imunitar produce citokine (imunohormoni) și anticorpi care luptă împotriva infecțiilor și …

Se ridică restricţiile! Anunţul momentului făcut de ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunţat că este posibil ca, începând cu luna martie, să …

REVOLUŢIONAR | Persoanele paralizate ar putea merge din nou

O descoperire științifică revoluţionară le-ar putea permite persoanelor paralizate să meargă din nou. Cercetătorii au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.