81.600 doze de vaccin AstraZeneca au intrat astăzi în România iar mâine dimineață vor ajung la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la București pe cale terestră. România ar trebui să primească 1,3 milioane de doze până la sfârșitul lunii martie.
Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național. Florin Cîțu a declarat că luna aceasta vor veni cel puțin 600.000 de doze, iar programările pentru vaccinarea cu produsul AstraZeneca vor începe din 10 februarie. Premierul a afirmat că din martie campania de vaccinare va accelera și va trece de 50.000 de doze administrate pe zi și că se poate ajunge și la 100.000 de doze pe zi, cu condiția să existe vaccinuri pentru administrare.
CE ESTE ȘI CUM FUNCȚIONEAZĂ VACCINUL PRODUS DE ASTRAZENECA
Vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, iar intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni, anunță Comitetul național pentru vaccinare. Potrivit Agenţiei Europene a Medicamentului, determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi şi globule albe specializate care acţionează împotriva virusului, oferind astfel protecţie împotriva COVID-19. Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4 – 12 săptămâni de la prima doză.
Citește și Unii oameni pot fi testați pozitiv pentru Sars-Cov-2 chiar dacă le-a fost administrat vaccinul
Vaccinul AstraZeneca se bazează pe un virus gripal inactivat și modificat genetic și este un vaccin monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane „instrucţiunile” necesare producerii proteinei spike specifice coronavirusului care provoacă COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaşte că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism şi reacţionează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecţiei SARS-CoV-2.
Vaccinul AstraZeneca este disponibil în flacoane de 4 ml suspensie, cu 8 doze, respectiv de 5 ml suspensie, cu 10 doze. Vaccinul se păstrează la temperaturi între +2 și +8 grade Celsius, cu menținerea lanțului de frig impus de producător, și are o stabilitate de 6 luni înainte de prima utilizare.
Vaccinul se administrează doar intramuscular, în conformitate cu recomandările din RCP. Distribuția se realizează prin modalități standard, în mașini frigorifice, containere și cutii frigorifice, cu monitorizarea temperaturii, iar dozele de vaccin vor fi destribuite către depozite regionale și centrele de vaccinare.
Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România.
Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea națională care are competență în domeniul medicamentului de uz uman.
Citește și Studiu: Reinfectarea cu COVID-19 este puţin probabilă în primele 6 luni
Urmare a primirii autorizației din partea ANMDMR, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfășura, în calitate de distribuitor angro, operațiuni de deținere, custodie și livrare pentru medicamente cărora li se impun criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuție în lanțul rece (care necesită manipulare la temperaturi scăzute).
Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat, la 29 ianuarie 2021, acordarea autorizației condiționate de punere pe piață pentru vaccinul împotriva COVID-19, dezvoltat de compania AstraZeneca. Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a evaluat datele privind calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinului și a recomandat prin consens
acordarea de către Comisia Europeană a autorizației condiționate de punere pe piață.
Sursă: Comunicat de Presă