Acasă Articole OPERAŢIE REVOLUŢIONARĂ PENTRU REDAREA MOBILITĂŢII PACIENŢILOR PARALIZAŢI ÎN URMA ACCIDENTELOR

OPERAŢIE REVOLUŢIONARĂ PENTRU REDAREA MOBILITĂŢII PACIENŢILOR PARALIZAŢI ÎN URMA ACCIDENTELOR

0
7
sursa foto: pixabay.com

O operaţie revoluţionară, dar care este încă în faza de testare ar putea fi salvarea pacienţilor cu tertaplegie- paralizie completă a membrelor superioare și inferioare- rezultată din accidente de mașină sau sportive. Este vorba despre o intervenţie de triplu transfer de nervi combinat cu transfer de tendon.

Din 2014 şi până în prezent, 16 pacienţi au fost operaţi, iar 13 dintre ei, care  aveau fracturi de coloană cervicală la nivelul C5-C7, în urma cărora aveau membrele superioare și inferioare complet paralizate, au reușit să-și refacă mișcarea în mâini și în cot. Intervenţiile au fost făcute la mai puţin de 18 luni de la accident, iar rezultatele operaţiilor chirurgicale studiu au fost publicate recent în The Lancet.

Operaţia revoluţionară presupune, conform chirurgilor de la Austin Health din Melbourne, Australia,  atașarea nervilor funcționali deasupra leziunii nervilor spinali paralizați. La doi ani după operație și după o fizioterapie intensă, participanții implicați în studiu au reușit să-și atingă fața cu mâna și să-și deschidă mâna pentru a prinde, ridica și manipula obiecte. Restaurarea extensiei cotului a îmbunătățit capacitatea acestora de a propulsa scaunul rulant, de a se îmbrăca singuri și de a se transfera în pat sau în mașină, fără ajutor.

În plus, la 10 dintre pacienţi transferurile nervoase au fost combinate în mod unic cu transferuri de tendoane care au restabilit mișcarea mai naturală și controlul mai bun al motorului într-o singură mână, iar transferurile de tendoane au restabilit mai multă putere și capacitate mare de a ridica în cealaltă mână.

Deşi studiul este făcut pe un număr mic de persoane, respetiv 16, şi faptul că doar la 13 operaţia a fost o reuşită reprezintă totuşi un progres major, cred specialiştii.

 

sursa foto: pixabay.com

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.