Mai multe studii în domeniu arată că telefoanele mobile și alte dispozitive asemănătoare fără fir pun în pericol sănătatea creierului nostru. Specialiștii recomandă ca aceste aparate să fie folosite cu precauție mai ales de către copii și adolescenți.
Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea Orebro din Suedia, există o legătură între utilizarea telefonului mobil și o proteină din lichidul cefalorahidian care protejează creierul de influențele externe. Folosirea intensă a dispozitivelor wireless tinde să crească nivelul acestei proteine, denumită transtiretină, în sânge.
Citește și Sănătatea organismului nostru depinde de sănătatea creierului și de gradul de fericire
Telefonul mobil, responsabil de durerile de cap la copii
Studiul suedez s-a concentrat și pe simptomele asociate folosirii telefonului mobil de către copii și adolescenți. S-a constatat că acesta poate produce dureri de cap, tulburări astmatice și probleme de concentrare. Doar 2% dintre copii și adolescenți folosesc căștile atunci când vorbesc la mobil.
Citește și CELE MAI GRAVE AFECȚIUNI PROVOCATE DE MIGRENE
Folosirea telefonului mobil crește riscul tumorilor la creier
Alte studii desfășurate în ultimii ani arată că persoanele care au folosit telefoanele mobile timp de peste 10 ani prezintă un risc crescut de a dezvolta diverse tumori la nivelul creierului. Una dintre cercetări arată că foarte multe persoane riscă să dezvolte gliom, cel mai comun tip de cancer la creier, iar un studiu efectuat de specialiști americani și coreeni a demonstrat că utilizarea mobilului crește riscul apariției tumorilor cerebrale cu 25%.
Citește și Studiu: alimentele care “hrănesc” celulele canceroase
Ce recomandă specialiștii
- ține telefonul departe de cap. Atunci când vorbești, folosește de fiecare dată difuzorul sau căștile;
- limitează-te la convorbiri scurte. Nu mai sta ore întregi cu mobilul la ureche și folosește telefonul fix ori de câte ori poți;
- stabilește limite și în ceea ce privește utilizarea telefonului de către copilul tău. Nu-i cumpăra acestuia mobil încă de când a început să vorbească și explică-i pe înțelesul lui că telefonul mobil nu este un accesoriu indispensabil la vârste fragede.
Citește și TELEFOANELE MOBILE NE DEFORMEAZĂ SCHELETUL
Război global din cauza tehnologiei 5 G
Implementarea generației a cincea de tehnologie în rețele celulare fără fir, cunoscută publicului larg sub acronimul 5G, a declanșat un război global al marilor jucători în domeniu și al guvernelor din spatele acestora. Acest războiul e în plină desfășurare.
Marea Britanie și Germania au fost avertizate de Statele Unite ale Americii să nu accepte instalarea echipamentelor 5 G pe teritoriul lor pentru că ar putea reprezenta un pericol pentru securitatea națională.
Dezvoltarea tehnologiei 5G presupune o densificare a site-urilor de antene telecom de câteva ori față de cele existente, ceea ce înseamnă că implicit se va folosi o putere mai mică de emisie și radiație de câmp electromagnetic, susține Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM, autoritate care monitorizează și nivelul câmpului electromagnetic din țară. Nu neapărat radiațiile antenelor influențează în mod semnificativ corpul uman, ci telefonul pe care-l ții la ureche, care emite mai puternic când antena este mai departe, spune acesta.
Citește și Tableta sau telefonul, cea mai gravă formă de abandon a copilului
sursa foto: pixabay.com