Studiu: O nouă pistă pentru crearea unui tratament care să vindece SIDA

0
sursa foto: nypost.com

Oamenii de știință spanioli au descoperit o mutație genetică rară care determină o formă de distrofie musculară care afectează membrele, dar care protejează împotriva infecției cu HIV.

În ultimii ani s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește tratamentul pacienților cu HIV/SIDA. Cu toate acestea, rămâne în continuare o maladie care nu se poate vindeca.

Pacientul din Berlin”, singurul om care s-a vindecat complet de SIDA

Până acum, în istoria medicală a existat un singur pacient care s-a vindecat definitiv de SIDA. A fost numit ,,pacientul din Berlin”.

Totul a fost posibil datorită unei grefe de celule stem ce conțineau o mutație genetică rară. Acestea au reușit să confere organismului o imunitate naturală împotriva virusului HIV.

Citește și Meningita, boala care ucide în doar câteva ore, poate fi prevenită

Pacientul a primit acest tratament pentru leucemie

Ulterior s-a constatat faptul că bărbatul dezvoltase imunitate în fața virusului, fapt ce a dus la vindecarea sa de SIDA. Astfel, s-a stabilit că donatorul de la care proveneau celulele stem avea o mutație genetică extrem de rară, prezentă la doar 1% din populația nord-europeană.

O soluție terapeutică bazată pe transplantul de celule stem cu o astfel de mutație este aproape imposibil de realizat pentru că numărul de posibili donatori este extrem de mic. În plus, aceștia trebuie să fie și compatibili cu pacienții care vor primi grefele.

Citește și Insuficiența hepatică ar putea fi tratată fără a mai fi nevoie de transplant

Mutația genetică ce conferă imunitate împotriva virusului HIV

Cercetătorii spanioli de la Institutul de Sănătate Carlos al III-lea din Madrid au descoperit o nouă mutație genetică rară, care are același efect, de a conferi organismului imunitate naturală împotriva virusului HIV.

Mutația este responsabilă cu declanşarea unei maladii musculare ce afectează aproximativ 100 de persoane din întreaga lume. Cercetătorii spun că este mult mai rară decât cea descoperită în cazul „pacientului din Berlin”.
Mutația genetică a fost descoperită în urmă cu mai mulţi ani la o familie din Spania. Membrii acesteia erau afectaţi cu o maladie musculară extrem de rară, denumită distrofie musculară a centurilor de tip 1F.

Citește și AGRESIVITATEA, MOȘTENIRE GENETICĂ SAU COMPORTAMENT ÎNVĂȚAT?

Medicii care îi tratau au remarcat că o serie de cercetători care studiau HIV erau interesaţi, în cadrul unor studii separate, de aceeaşi genă, întrucât aceasta joacă un anumit rol în transportul virusului în interiorul celulelor.

Astfel, au intrat în contact cu geneticienii din Madrid. Aceștia au avut ideea de a încerca să infecteze cu HIV, în laborator, sânge prelevat de la membrii aceleiaşi familii.

Citește și 6 virusuri care pot declanșa cancerul

Limfocite natural rezistente la HIV

Cercetătorii au descoperit astfel că limfocitele pacienţilor care suferă de acea maladie musculară foarte rară erau natural rezistente la HIV, virusul neputând să pătrundă în interiorul lor.

Drumul este încă foarte lung înainte ca medicii să poată să exploateze această breşă şi să producă un nou medicament. Însă descoperirea acestei rezistenţe naturale confirmă că gena descoperită de noi poate fi considerată o altă ţintă interesantă de cercetare, care merită să fie luată în calcul pentru a stopa propagarea HIV” a declarat coordonatorul studiului, virusologul Jose Alcami.

Citește și Studiu: Alzheimerul ar putea fi reversibil. O proteină ar putea trata teribila maladie

700 de cazuri noi de îmbolnăviri cu HIV sunt confirmate anual în România

Aproximativ 700 de cazuri noi de îmbolnăvire cu HIV sunt depistate, anual, în țara noastră. Suntem și țara europeană cu cea mai târzie diagnosticare. Cu toate acestea, România nu a mai avut de 12 ani o strategie națională HIV/SIDA, iar prevenire n-am mai făcut deloc.

Citește și PKU – Boala genetică care te poate transforma într-o legumă. Cauze, simptome, prevenție, tratament

Peste 15.000 de pacienți români au nevoie de tratament anti HIV/SIDA

Statul român nu le poate asigura acestora medicamentele necesare, deși pe unii dintre ei chiar el i-a îmbolnăvit. În perioada 1988-1992, peste 13.000 de bebeluși au fost infectați cu HIV în spitalele din România. Astăzi, aproape 6.000 de supraviețuitori sunt tineri adulți care nu-și doresc altceva decât o viață normală.

Și, în prezent, o astfel de viață ar trebui să fie posibilă. Sunt cercetători care susțin că infecția cu HIV este una dintre ramurile medicinei care a evoluat cel mai bine și mai rapid.

Diferența dintre anii ‘80 și momentul actual o face tratamentul. Ceea ce era o afecțiune letală, fără posibilitatea de a fi tratată în anii ’80, a devenit o afecțiune cronică, tratabilă pe termen lung.

Citește și Tratamentele revoluționare, o șansă uriașă pentru pacienții cu cancer

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.