sursa foto: pixabay.com

Campanie de informare, educație și depistare a cancerului de piele

Unul din zece români moare anual din cauza cancerului de piele. Procentul este dublu faţă de cel înregistrat la nivelul Uniunii Europene, iar acest lucru indică faptul că, în România, cancerul de piele este subdiagnosticat și depistat cu precădere în formele avansate de boală.

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean Mureș, Societatea Română de Dermatologie, Asociația Medicilor de Familie Mureș și Liga Studenților din Târgu Mureș, a demarat în luna iunie o campanie de informare, educație și depistare precoce a leziunilor cutanate maligne.
„Asistăm la o creștere alarmantă a incidenței cazurilor de tumori cutanate maligne în rândul populației. Acest fapt este cauzat de expunerea prelungită la factorii cancerigeni, de lipsa de informare și educație a populației, precum şi de lipsa unui program național de screening al cancerelor cutanate, în general și a melanomului, în special. De asemenea, lipsa simptomatologiei subiective în formele incipiente de boală determină o prezentare tardivă a pacienților la medicul specialist. Ne propunem să urmărim evoluția incidenței cancerului de piele în municipiul Târgu Mureș, identificarea factorilor ce influențează depistarea relativ tardivă a diferitelor forme de cancer cutanat, precum și modul în care o campanie susținută de informare și educație a populației poate influența depistarea precoce a bolii.”, a explicat prof. dr. Silviu Horia Morariu, coordonatorul campaniei.
Campania din Târgu Mureş este gratuită şi se desfășoară la Clinica de Dermatologie și la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Clinic Județean Mureș, iar pentru consultaţie nu este nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie.
În paralel, o cunoscută companie de dermato-cosmetice a lansat campania “Zilele Protecției Solare”. Până pe 15 iulie, românii din peste 50 de orașe pot verifica gratuit dacă sunt expuşi riscului de a dezvolta cancer de piele. Aproximativ 300 de medici dermatologi din 32 de județe vor evalua, gratuit, starea de sănătate a pacienților.
Pentru a beneficia de o consultație gratuită, cei interesaţi trebuie să acceseze pagina de internet www.protectiasolara.ro, unde pot găsi lista orașelor și a medicilor participanți în campanie, pentru a-și face o programare în limita locurilor disponibile.

Cancerul de piele este una dintre cele mai frecvente forme de cancer, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Anual sunt depistate peste 200.000 de cazuri de cancer de piele la nivel mondial. Deși incidența este foarte mare, 90% dintre cazurile diagnosticate sunt tratabile, dacă sunt depistate la timp.
Cea mai eficientă metodă de prevenire a melanomului este, potrivit medicilor dermatologi, verificarea constantă a alunițelor. Aceasta poate fi realizată atât prin autoevaluare, cât și prin verificarea specializată, la medicul dermatolog.

 

 

SURSA: comunicat UMFST

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Analize medicale gratuite pentru persoanele de peste 40 de ani începînd cu 1 iulie

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat că, de la 1 iulie, persoanele care au peste …

Varianta Delta a coronavirusului, mult mai contagioasă. Medicii sunt în alertă

Varianta Delta a coronavirusului SARS CoV2, aflată la originea valului devastator de COVID-19 din India, este …

Anticorpii durează până la 12 luni după contractarea SRAS CoV-2 şi cresc semnificativ după vaccinare

Anticorpii generaţi ca răspuns la o infecţie cu SARS-CoV-2 durează între şase şi 12 luni …

Covid-19 ar putea deveni epidemie sezonieră până la iarnă

Pandemia Covid-19 va deveni probabil o epidemie până în toamnă sau iarnă, despre care se …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *