Acasă Articole Studiu: Brânza, ,,cocaina produselor lactate”. De ce este considerată un drog

Studiu: Brânza, ,,cocaina produselor lactate”. De ce este considerată un drog

0
12

Dacă sunteți printre cei care nu ar renunța niciodată la brânză, aflați că s-ar putea să fie mai mult decât o pasiune culinară. De-a lungul timpului s-au tot făcut studii care să explice consumul atât de răspândit de brânză. Rezultatul a fost că oamenii pot renunța mult mai ușor la ouă și carne și alte produse, dar nu și la brânză. Explicația este că acest aliment funcționează la fel ca un drog și creează dependență.

În lapte există o proteină numită cazeină, pe care o regăsim și în droguri. Acest produs chimic eliberează o substanță asemănătoare morfinei atunci când este digerată și produce plăcere. Asta explică și legătura strânsă dintre nou-născut și mamă. Deși laptele conține o cantitate mai mică de cazeină, pentru obținerea unui kilogram de brânză este nevoie de aproximativ 10 litri. Aşadar substanţa este ingerată în cantităţi mai mari.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Illinois, cazeina reprezintă circa 80% din proteinele pe care le conţine laptele de vacă. Problema devine cu atât mai gravă atunci când vine vorba despre ,,brânza de plastic”, adică cea procesată excesiv.

Citește și Brânza, aliment gustos, dar şi sănătos. Care sunt cele mai sănătoase brânzeturi

,,Cocaina produselor lactate”

Brânza este la mijlocul clasamentului în topul alimentelor care dau dependență. Pasionații de brânză înghit cantități mari de cazeină, proteina care dă peste cap receptorii din creier și activează acel mecanism de adicție.

Potrivit profesorului Neal Barnard, membru în Physicians Committee for Responsible Medicine, cazeina ,,se dezintegrează în timpul digestiei şi eliberează o gamă întreagă de opiacee, denumite casomorfine”.

Anumiţi savanţi consideră că efectul pe care brânza îl are asupra creierului este atât de puternic încât alimentul a fost denumit ,,cocaina produselor lactate”.

Citește și Atenție la consumul de lapte. Când poate deveni nociv

Pizza dă cea mai mare dependență, tocmai din cauza stratului de brânză

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Michigan au dorit să descopere care sunt produsele alimentare care au un efect asemănător drogurilor. Astfel, ei au aflat că pizza este una dintre mâncărurile care dau cea mai mare dependenţă, în principal din cauza toppingului său de brânză.

,,Cantitatea de grăsime pare să fie indicatorul predictiv de bază în ceea ce priveşte alimentaţia problematică, la nivel general, indiferent dacă individul experimentează simptomele dependenţei de mâncare”, a declarat Erica Schulte, una dintre autoarele studiului.

Citește și Mâncatul este o artă. Cum se combină corect alimentele ca să nu avem probleme digestive.

Cu cât sunt mai procesate alimentele, cu atât sunt mai poftite de organism

Savanții de la Universitatea din Michigan au analizat impactul alimentelor care creează dependență asupra a 500 de studenți. S-a constatat că cele mai multe alimente dau dependență din cauza modului în care sunt procesate. Cu cât sunt mai prelucrate și mai bogate în grăsimi, cu atât sunt mai poftite de către organism.

Totuși, pentru foarte multă lume brânza rămâne mult râvnită cu istoria, filozofia și sub toate formele ei.

Citește și Alege să fii sănătos. 3 diete detoxifiante sărace în grăsimi

Studiul, ajutor în tratamentul împotriva obezității

Nicole Avena, asistent universitar de farmacologie şi sisteme terapeutice la Şcoala de Medici Ichan de la Mount Sinai, New York, şi co-autor al studiului, explică importanţa descoperirilor prin faptul că acestea ar putea ajuta la modificarea felului în care este abordat tratamentul împotriva obezităţii.

,,Este posibil să nu fie o simplă situaţie de abţinere de la diverse alimente, ci, mai degrabă, un proces care implică metode precum cele de renunţare la fumat, alcool şi droguri”, a adăugat Avena.

Citește și Epidemie de obezitate infantilă în România! Lactate nesănătoase la rafturile pentru copii

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.