Studiu: Alergiile pot dezvolta boli mintale

0
sursa foto: www.webmd.com

La prima vedere, pare puțin probabil ca alergiile și sănătatea mintală să fie legate în vreun fel. Mâncărimea pielii și secrețiile nazale nu par a fi în mod special asociate cu problemele emoționale și cognitive. Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția că eczemele, rinita alergică sau astmul sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta boli mintale. Este rezultatul unui studiu, publicat recent în revista ,,Frontiers în Psychiatry”.

Timp de 15 ani, au fost analizate aproape 47.000 de persoane cu boli alergice, de toate vârstele, şi alte 140.000, fără afecte afecţiuni. Suspiciunile doctorului Tzeng au fost confirmate. Pe întreaga durată a studiului, 6,7% dintre participanţii fără afecţiuni alergice au dezvoltat o tulburare psihiatrică. În cazul celorlalţi, procentul a fost de 10,8%.

,,Am observat că unii pacienţi cu cele trei boli păreau să sufere emoţional. Prin urmare, am vrut să clarific dacă acestea sunt asociate cu tulburări psihiatrice” a transmis medicul Nian-Sheng Tzeng, de la Spitalul General Tri-Service din Taiwan, cel care a pus bazele studiului.

Citește și Mierea de albine, contraindicaţii şi atenţionări

Care este mecanismul din spatele acestei conexiuni

În ultimii ani, a existat un mare interes în studierea inflamațiilor și rolul lor în sănătatea mintală – în special în ceea ce privește depresia și anxietatea.

Relația este cel mai probabil una cu dublu sens: inflamațiile care se manifestă la nivelul pielii pot fi prezente și la nivel cerebral, și, pe de altă parte, este posibil ca stresul cauzat de o afecțiune alergică să agraveze simptomele psihiatrice care există deja.

Studiile anterioare au arătat că percepția pruritului (mâncărimilor) este de multe ori dată nu de severitatea bolii neapărat, ci de factori psihologici.

Citește și DEPRESIA LA BARBATI, MAI PROFUNDA SI GRAVA DECAT LA FEMEI

Au fost analizate şi fiecare afecţiune în parte

Eczema a produs cea mai uşoară creştere a riscului. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că anumite medicamente folosite în tratarea astmului bronşic reduc riscul de a dezvolta o tulburare psihiatrică.
,,Evaluarea stării emoţionale şi monitorizarea sănătăţii mintale ar putea contribui la evitarea problemelor de ordin psihiatric”, a mai adăugat profesorul Tzeng. Iar concluzia generală a cercetării a fost că rezultatele ar putea conduce la noi modalităţi prin care să fie tratate, pe viitor, afecţiunile de sănătate mintală.

Citește și Pacientul cu demență. Cine este și de ce are nevoie?

Deși studiul actual nu trage o concluzie clară, evaluarea stării emoționale și monitorizarea sănătății pacienților cu alergii, el ar putea contribui la evitarea problemelor psihiatrice. De asemenea, acest studiu oferă dovezi suplimentare privind legătura dintre sănătatea psihică și inflamație.

Citește și Beneficiile ceaiului pentru sănătatea creierului. Teanina, substanța din ceai care tratează schizofrenia

Sursa: www.medicalnewstoday.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.