Primul deces pus pe seama ţigărilor electronice, înregistrat în SUA. În ce situaţie se află România?

0
sursa foto: pixabay.com

Controversele legate de siguranța țigărilor electronice au atins un nou nivel, după ce un american a murit în urma unei boli pulmonare dezvoltate din cauza acestor dispozitive. Este prima moarte legată în mod direct de utilizarea țigărilor electronice.

Identitatea bărbatului nu a fost făcută publică, însă autoritățile americane spun că acesta locuia în statul Illinois și avea o vârstă cuprinsă între 17 și 38 de ani, scrie thesun.co.uk.

Sute de îmbolnăviri în decurs de un an, numai în SUA

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a anunţat că, din iunie 2018 până în prezent, aproape 200 de persoane au contractat boli respiratorii severe din cauză că au fumat țigări electronice. Este vorba atât despre persone adulte, cât și despre adolescenți care au folosit un dispozitiv de vaping sau o țigară electronică. Medicii spun că plămânii acestora aratau ca și cum ar fi reacționat la o substanță caustică.

Specialiştii explică de ce sunt atât de periculoase substanţele din ţigările electronice. Acestea conţin multe substanțe diferite – inclusiv arome, nicotoină, canabinoizi și solvenți – despre care există puţine informații privind problemele pe care le pot cauza.

Țigările electronice sunt promovate ca o alternativă mai sănătoasă la fumatul traditional sau chiar ca un instrument eficient pentru a ajuta oamenii să renunțe la fumat.

Experții au avertizat însă recent că doar o singură țigară electronică poate crește imediat riscul de a face un atac de cord sau un accident vascular cerebral, din cauza deteriorării vaselor de sânge ale corpului.

În România, copiii sunt atraşi de ţigările electronice

În România, în lipsa unei legislaţii clare, medicii susţin că din ce în ce mai mulţi tineri încep să folosească ţigări electronice cu lichid, în special cele cu arome. Acestea sunt foarte atrăgătoare pentru copii, au gust de cireşe, ciocolată, cremă de zahăr ars.

Nu există deocamdată suficiente informaţii ştiinţifice care să demonstreze consecinţele utilizării acestor dispozitive electronice asupra sănătăţii. Sunt voci care spun însă că se impune reglementarea de urgenţă a folosirii lor.

La noi, un proiect de lege care vizează interzicerea utilizării tuturor dispozitivelor şi ţigărilor electronice cu sau fără vapori în spaţii publice închise zace însă de un an şi jumătate în Parlament.

Citește și STUDIU: FUMATUL UNEI SINGURE ŢIGĂRI PE ZI, APROAPE LA FEL DE PERICULOS CA FUMATUL UNUI PACHET ÎNTREG

sursa foto: pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.