Un studiu nou despre fumat a scos la iveală o realitate crudă pentru fumători. Nu există diferenţă între fumatul unei singure ţigări sau a 20 de ţigări. Cu alte cuvinte, fumatul unei singure ţigări pe zi este, aproape, la fel de nociv ca fumatul unui pachet întreg.
Concret, o echipă de cercetătorii de la Institutul de Cancer de la University College din Londra a analizat rezultatele a 141 de studii şi a estimat riscurile asociate cu fumatul a una, cinci, sau 20 de ţigări pe zi. Iar concluzia a fost că fumatul unei singure ţigări pe zi scade doar la jumătate riscul apariţiei bolilor de inimă, în comparație cu fumatul a 20. Împărţit pe sexe, studiul a relevat că:
- bărbaţii care au fumat o ţigară pe zi prezentau un risc de 46% să facă bolile de inimă asociate cu fumatul a 20 de ţigări pe zi;
- femeile care au fumat o ţigară pe zi au prezentat un risc de 31% de a face boli de inimă asociate cu fumatul 20 de ţigări pe zi,
- bărbaţii care au fumat o ţigară pe zi au prezentat un risc de 41% de a suferi accident vascular cerebral asociat cu fumatul 20 de ţigări pe zi,
- femeile care au fumat o ţigară pe zi au prezentat un risc de 34% de a suferi un accident vascular cerebral asociat cu fumatul 20 de ţigări pe zi.
În plus, în cazul femeilor, riscul apariţiei bolilor cardiace a fost mai mult decât dublu în cazul fumatului unei țigări pe zi. În acest context, specialiştii au atras atenţia că singura metodă pentru a preveni aceste boli este renunţatea completă la fumat.
Între timp şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte consumul tot mai mare de ţigări electronice. Create cu scopul de a-i ajuta pe fumători să renunţe, în timp, la fumat, ţigările electronice au devenit chiar mai periculoase, explică OMS. Şi asta pentru că, vapatul în spaţiile publice sau la birou nu este interzis prin lege, aşă că mulţi fumători profită şi folosesc ţigara electronică şi în timp ce muncesc. Apoi, în timpul pauzelor, apelează la ţigările clasice.
De altfel, mai multe studii au concluzionat că majoritatea utilizatorilor folosesc în acelaşi timp ţigările electronice şi pe cele tradiţionale. OMS a avertizat că ţigările electronice au deschis şi tinerilor o nouă uşă spre dependenţă. Potrivit cifrelor, în lume sunt 1,1 miliarde de fumători convenţionali şi 367 de milioane de fumători de ţigări electronice.
Te-ar putea interesa și MEDSHOW, cu Emma Zeicescu – Alergii, astm, bronșită, cancer, cu dr. pneumolog, Magda Ciobanu
Citește și FUMATUL ȘI ALCOOLUL, DUȘMANII INIMII SĂNĂTOASE.
sursa foto: pixabay.com