sursa: skynews

Premieră medicală. Primul medicament pentru tratarea COVID-19 acasă, aprobat în UK

Primul medicament conceput pentru a trata formele simptomatice de COVID-19 a fost aprobat de autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie, scrie BBC. Comprimatul – molnupiravir – va fi administrat de două ori pe zi pacienților vulnerabili aflați la debutul bolii.

Molnupiravir, dezvoltat de compania americană de medicamente Merck (cunoscută ca MSD în Marea Britanie) și partenerul său Ridgeback Biotherapeutics, este primul medicament antiviral oral dedicat Covid-19.

În studiile clinice, pilula, dezvoltată inițial pentru a trata gripa, a redus riscul de spitalizare sau de deces cu aproximativ jumătate.

Secretarul pentru Sănătate din UK, Sajid Javid, a spus: „Astăzi este o zi istorică pentru țara noastră, deoarece Marea Britanie este acum prima țară din lume care a aprobat un antiviral care poate fi luat acasă pentru Covid”.

Primul tratament oral pentru Covid-19

Molnupiravir, dezvoltat de compania americană de medicamente Merck (cunoscută ca MSD în Marea Britanie) și partenerul său Ridgeback Biotherapeutics, este primul medicament antiviral oral dedicat Covid.

Pilula este concepută pentru a genera „erori” în codul genetic al virusului, împiedicând răspândirea acestuia în organism. Funcționează prin țintirea unei enzime pe care virusul o folosește pentru a se multiplica.

Merck a transmis că acest lucru ar trebui să îl facă la fel de eficient împotriva noilor variante ale virusului pe măsură ce acesta evoluează în viitor.

Citește și Studiu: Alzheimerul ar putea fi reversibil. O proteină ar putea trata teribila maladie

Autoritatea de reglementare din Marea Britanie, MHRA, a declarat că medicamentul a fost autorizat pentru utilizare la persoanele care au forme ușoare până la moderate şi cel puţin un factor de risc pentru dezvoltarea unor boli severe, cum ar fi obezitatea, bătrâneţea, diabetul sau bolile de inimă.

Directorul executiv al organizației, June Raine, a descris tratamentul ca fiind „un alt tratament terapeutic pe care să îl adăugați la arsenalul nostru împotriva Covid-19”.

Este primul antiviral din lume aprobat pentru această boală care poate fi luat pe cale orală, mai degrabă decât administrat intravenos”, a spus ea.

Acest lucru este important, deoarece înseamnă că poate fi administrat în afara unui cadru spitalicesc, înainte ca boala Covid-19 să treacă la un stadiu sever”.

Marea Britanie a comandat deja 480.000 de doze de medicament care urmează să fie livrate până la sfârșitul anului.

Studii clinice

Studiile clinice anterioare cu molnupiravir pe 775 de pacienți care s-au infectat recent cu Covid au avut următoarele concluzii:

  • 7,3% dintre cei care au primit medicamentul au fost internați, comparativ cu 14,1% dintre pacienții cărora li sa administrat un placebo sau o pastilă inactivă;
  • nu au existat decese în grupul celor care au primit molnupiravir, dar opt pacienți cărora li sa administrat un placebo în studiu au murit ulterior de Covid-19.

Rezultatele studiilor sugerează că molnupiravirul trebuie administrat în prima fază după dezvoltarea simptomelor pentru a avea efect. Un studiu anterior asupra pacienților care fuseseră deja internați cu formă severă de COVID a fost oprit după rezultate dezamăgitoare.

Aprobare globală

Merck este prima companie care a anunțat rezultatele studiului cu pilula care tratează Covid, dar alte companii lucrează la tratamente similare.

Rivalul său american, Pfizer, a început recent studiile în faza avansată a două tablete antivirale diferite, în timp ce compania elvețiană Roche lucrează la un medicament similar.

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Primele 2 cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate în România

Varianta Omicron a ajuns în România. Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu …

Primul studiu de secvenţiere pentru Omicron în 19 oraşe din România. Ce au descoperit cercetătorii

A fost realizat primul studiu pe bază de secvenţiere pentru varianţa Omicron în România, iar …

Simptomele infectării cu Omicron. Ce spune medicul care a depistat primul pacient

Medic sud-african care a diagnosticat primul pacient infectat cu Omicron a declarat că: Simptomele noii …

OMS avertizează: Persoanele care au trecut prin COVID, se pot reinfecta cu varianta Omicron

Riscul de reinfectare pentru persoanele care au trecut deja peste alte variante de Covid-19 crește …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *