Peste 10 mii de bucureșteni testați gratuit pentru anticorpi la COVID-19

Primăria Capitalei a dat luni startul unei campanii de testare a populației cu teste de tip anticorpi în încercarea de a stabili gradul de imunizare a populației și cum a circulat noul coronavirus în rândul bucureștenilor.Campania urmărește să testeze cu teste de tip anticorpi 10.500 locuitori ai Capitalei, selectați de Institutul Național pentru Sănătate Publică, într-un eșantion reprezentativ.

La Arena Națională are loc cel de-al doilea program de testare a populației din Bucuresti.

Evoluția pandemiei COVID-19 impune stabilirea nivelului de circulație a noului coronavirus.Testarea extinsă a cetățenilor este singura metodă, certificată de specialiști, prin care se poate face acest lucru.

Primăria Capitalei și ASSMB, împreună cu primăriile de sector și cu suportul științific al Institutului de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”, au lansat astăzi Programul „SUNT IMUN LA COVID?” – un screening sistematic pentru a investiga seroprevalența acestui virus la nivelul Capitalei.

Este o campanie complementară proiectului „TESTĂM PENTRU BUCUREȘTI” – care a generat un interes uriaș în rândul bucureștenilor, astfel încât, după doar 72 de ore, avem deja înscriși 9 000 de participanți

Noul programul vizează testarea pentru anticorpi a 10.500 de persoane, este finanțat de Primăria Capitalei și de primăriile de sector și ține cont de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Citește și: Măşti de protecţie gratuite pentru 2,3 milioane de persoane

EȘANTIONARE / ÎNSCRIERE

Persoanele ce vor fi testate în cadrul acestui program, în mod voluntar, sunt locuitori ai Capitalei, selectați prin metoda eșantionării într-un număr proporțional cu mărimea sectorului în care locuiesc.

Persoanele au fost selectate aleator pentru a îndeplini criteriile de vârstă și sex necesare formării unui eșantion edificator pentru studiul care va fi elaborat, la final, de către Institutul de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”.

Citește și:AstraZeneca ar putea începe furnizarea unui vaccin anti-COVID-19 în septembrie

Cei aproximativ 10.500 de voluntari incluși în program sunt împărțiți pe sectoare, în funcție de mărimea acestora, astfel: cei mai mulți vor fi din Sectorul 3 – circa 2.500, iar cei mai puțini din Sectorul 1 – circa 1.200;

Fiecare persoană din eșantion va primi o scrisoare în care este detaliat proiectul și este invitat să participe ca voluntar, fiind cerut, astfel, acordul său prealabil de participare.

Cei anunțați se pot înscrie online, pe www.assmb.ro, la secțiunea „Sunt Imun la Covid?”, în vederea completării chestionarului de studiu.

Citește și: Purtatul măștii și termoscanarea au devenit obiligatorii începând de azi

După înscriere, participanții vor fi contactați de personalul medical din rețeaua școlară a PMB și vor fi programați pentru testare pe baza unui număr de înregistrare alocat fiecărui participant la testare;

Așadar, sunt incluse în program persoanele care răspund scrisorii de invitație și care își exprimă acordul informat de participare la studiu.

Testarea propriu-zisă începe la sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul celei următoare și se va derula în spații special amenajate la Arena Națională.

Fiind o testare voluntară pentru identificarea anticorpilor împotriva virusului SARS-Cov-2, este utilizată metoda de testare prin teste rapide pentru identificarea anticorpilor IgM și IgG.

Este a doua campanie de testare desfășurată de Primăria București. Vineri, 22 mai demarând programul de testare cu aparate Real Time PCR pe scară largă a persoanelor asimptomatice, la care se pot înscrie 11.000 de bucureșteni pe bază de voluntariat.

 

Despre mihai angiu

Ai putea fi interesat și de

Coronavirus, o simplă răceală sau gripă? Simptomele care fac diferența între gripă, răceală şi noul coronavirus

Răceala, gripa și Covid-19 sunt cauzate de viruși diferiți, dar pot avea simptome similare. Tuşeşti, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *