OMS avertizează Europa să nu relaxeze restricțiile:„Situaţia din India poate avea loc oriunde”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat un avertisment către Europa împotriva unei relaxări a restricţiilor, după o scădere „semnificativă” a îmbolnăvirilor de Covid. Astfel, OMS a transmis că „situaţia din india poate avea loc oriunde”.

Organizația Mondială a Sănătății spune că prin nerespectarea restricțiilor sanitare, Europa s-ar putea confrunta cu o criză sanitară asemenea celei din India.

Pentru prima dată în două luni noile cazuri au scăzut în mod semnificativ săptămâna trecută. Totuşi, rata contagierilor în întreaga Europa rămâne ridicată„, a declarat la o conferinţă de presă online directorul regional al biroului pentru Europa al OMS, Hans Kluge.

Citește și Studiu. Doar 2% dintre bolnavii de COVID îmbolnăvesc alte persoane

Kluge a precizat că, deşi numărul pacienţilor spitalizaţi şi al deceselor continuă să scadă, ameninţarea rămâne „prezentă” şi că virusul are un mare potenţial de a provoca „efecte devastatoare„.

Peste 215 de milioane de doze de vaccin administrate în Europa

Aproape jumătate dintre cazurile înregistrate în regiunea europeană de la declanşarea pandemiei au fost detectate în primele patru luni ale acestui an, unde 5,5% din populaţie a avut COVID-19, iar 7% a completat procesul de vaccinare, a reamintit responsabilul OMS-Europa.

Aproape peste 215 de milioane de doze au fost administrate pe continent şi aproximativ 16% din populaţie a primit măcar o doză, un procent care se ridică la 81% în cazul lucrătorilor sanitari (în 28 din 53 de ţări ale regiunii).

Acolo unde rata de vaccinare a categoriilor de risc este înaltă, scade numărul spitalizărilor şi al deceselor. Vaccinurile salvează vieţi, vor schimba direcţia pandemiei şi vor ajuta să-i punem capăt„, a explicat Kluge.

Variantă indiană responsabilă de escaladării epidemiei în Asia

Oficialul OMS a precizat însă, că vaccinurile sunt „un instrument” care trebuie complementat cu supravegherea noilor variante, urmărirea cazurilor şi alte măsuri de sănătate publică.

Citește și Reacția post-vaccinare care-ți poate spune dacă ai avut Covid-19

OMS consideră că noua variantă indiană, care s-ar putea afla în spatele escaladării pandemiei în sudul Asiei, este „de interes” şi nu „de îngrijorare” (cum este cazul celei britanice, sud-africane şi braziliene), potrivit ultimului raport epidemiologic publicat miercuri.

Kluge a precizat că această mutaţie este investigată şi că ar putea fi implicaţi şi alţi factori, subliniind că un lucru similar s-ar putea întâmpla şi în alte părţi.

Se poate crea furtuna perfectă în orice parte lumii, unde procesul vaccinării scade, iar măsurile sunt relaxate prematur„, a avertizat el.

Varianta indiană B 1.617a fost descoperită în 17 ţări, printre care și România. Persoanele vaccinate (7,7%) sunt mai numeroase decât persoanele bolnave de Covid-19 – 5,5% dintre europeni, potrivit OMS.

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

STUDIU. Șase vaccinuri diferite împotriva Covid-19 sunt sigure și eficiente atunci când sunt utilizate ca a treia doza

Studiul de fază 2, publicat joi în revista medicală The Lancet, a analizat siguranța și …

Primele 2 cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate în România

Varianta Omicron a ajuns în România. Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu …

Primul studiu de secvenţiere pentru Omicron în 19 oraşe din România. Ce au descoperit cercetătorii

A fost realizat primul studiu pe bază de secvenţiere pentru varianţa Omicron în România, iar …

OMS avertizează: Persoanele care au trecut prin COVID, se pot reinfecta cu varianta Omicron

Riscul de reinfectare pentru persoanele care au trecut deja peste alte variante de Covid-19 crește …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *