Institutul Cantacuzino, fără autorizație pentru niciun tip de vaccin! La 100 de ani de la înființare, Cantacuzino produce suplimente alimentare

Medical TV continuă seria de dezvăluri despre situația în care a ajuns una dintre cele mai importante instituții de interes strategic în domeniul asigurării protecţiei stării de sănătate a populaţiei României.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” este instituție de drept public care desfășoară activități de interes strategic în domeniul asigurării protecției intereselor esențiale ale siguranței stării de sănătate a populației”. Aceasta este denumirea oficială a unui colos științific care a contribuit zeci de ani, direct sau indirect, la salvarea a milioane de vieți.

Citește și EXCLUSIV | Institutul Cantacuzino: Nu producem vaccinuri dar oferim “diagnostic microbiologic performant”

Aici au fost produse de-al lungul timpului vaccinuri care au oprit epidemii la granițele României dar și alte seruri terapeutice care au prelungit vieți până când medicina modernă a descoperit leacurile salvatoare.

De la jumătatea anilor 2000, institutul a început să cunoască declinul.

Ultimul succes al specialiștilor de aici a fost producția în regim autohton a unui vaccin împotriva virusul A/H1N1, la scurt timp după confirmarea primelor cazuri pe teritoriul României, în 2009. Acest lucru a dus la economii substanțiale pentru bugetul de stat dar și stoparea pandemiei la nivel național.

Cantacuzino, creier fără mușchi

Deși, potrivit anunțurilor oficiale, ar fi trebuit să găsim în spitale și în farmacii vaccinuri antigripale românești, la această oră institutul nu mai deține nicio autorizație de punere pe piață pentru niciun tip de medicament.

Medical TV a verificat nomenclatoarele Agenției Naționale a Medicamentului iar singurele companii care au dreptul de a vinde vaccinuri pe piața din România au sediile în Franța și în Belgia.

Potrivit unui răspuns transmis redacției pe marginea cazurilor de difterie înregistrate la granița de nord a României, Institutul se rezumă în prezent doar la „diagnostice microbiologice performante”.

Mai mult, Medical TV a descoperit că singurul produs pus pe piață de fostul colos științific este un banal supliment alimentar.
SOD NATURAL este un supliment alimentar și este singurul produs care poate fi vândut de Insitutul Cancacuzino pe piața din România. (sursa: cantacuzino.mapn.ro)

Potrivit descrierii oficiale, SOD NATURAL un „suc de orz verde 100% natural, ce conține: vitamine, minerale, oligoelemente, aminoacizi esențiali și compuși micromoleculari cu acțiune antioxidantă”.

Institutul a reușit să pună pe piață acest produs pentru că  suplimentele alimentare nu trebuie să fie autorizate în acest sens.

Din 2017, „Cantacuzinose află sub controlul Ministerului Apărării Naționale iar ultimele declarații consistente din spațiul public cu privire la destinul institutului au aparținut fostului ministrului de resort, Mihai Fifor.

Potrivit acestuia, „vom putea să reluăm producția de vaccin la Cantacuzino, în parteneriat cu o companie farmaceutică de calibru, de talie europeană”.

Medical TV a transmis o solicitare în scris Ministerului Apărării cu privire la principalele motive pentru care încă nu a fost începută producția de seruri, la doi ani de la preluarea Institutului. Vom publica răspunsul imediat ce îl vom primi.

Despre Medical Tv

Ai putea fi interesat și de

CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA | Bilanț oficial 16 septembrie – 1.700 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus

Crește alarmant numărul cazurilor noi de COVID-19. În ultimele 24 de ore, în România au …

Un comentariu

  1. Prof. Alexandrescu este in institut si, in afara de a discredita, nu face nimic pentru reluarea productiei de vaccinuri. Trist personaj!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *