EXCLUSIV | Institutul Cantacuzino: Nu producem vaccinuri dar oferim “diagnostic microbiologic performant”

În contextul înmulțirii cazurilor de difterie de la granița de Nord a României și a lipsei de vaccinuri antigripale, Medical TV a aflat în ce stadiu se afla producția de seruri autohtone. Institutul Cantacuzino, pe vremuri un colos științific în domeniu microbiologiei, a ajuns astăzi să ofere doar expertiză în cazul în care ar apărea vreun focar pe teritoriul României.

În urma dezvăluirilor Medical TV cu privire la numărul insuficient de doze de vaccin antidifteric, Institutul Cantacuzino, cel care pe vremuri dădea „ora exactăîn domeniul microbiologiei, a transmis că încă nu are capacitate de producție.

Asta deși este considerată o insituție de interes strategic în domeniul asigurării protecţiei stării de sănătate a populaţiei României. Specialiștii de aici au împins difteria peste granițele României încă din anii ’50 și s-au ocupat îndeaproape ca acest lucru să ramâna așa zeci de ani.

Din 2017, Institutul a trecut de la Ministerul Sănătații la Ministerului Apărării Naționale.

Vara sanie, iarna vaccinuri?

În vara acestui an, a fost comunicat public faptul că a început pregătirea personalului în perspectiva producerii vaccinului antigripal. Mai mult, o echipă de specialiști ar fi început și primele teste pe substrat biologic, pentru realizarea loturilor experimentale.

La aproape jumătate de an distanță, Cantacuzino este limitat doar la a face analize. În urma unei solicitări de presă înaintată de Medical TV pe marginea producției de ser antidifteric, Institutul a transmis că, în caz de nevoie poate oferi doardiagnostic microbiologic performant al cazurilor suspecte de difterie”.

Redăm, mai jos, răspunsul integral la întrebarea „Când va începe producția de ser antidifteric pentru grupele de vârstă 2 ani, 6 ani și 14 ani?

Apreciem interesul Medical TV pentru reflectarea în mass-media a activității Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ,,Cantacuzino”, instituţie ce desfăşoară activităţi de interes strategic în domeniul asigurării protecţiei stării de sănătate a populaţiei României.

La solicitarea dumneavoastră transmisă în 2 decembrie 2019, referitoare la producția de ser antidifteric, vă informăm că: Institutul ”Cantacuzino”, încă de la înființare, a preparat anatoxina difterică, folosită singură, apoi, în combinație cu anatoxina tetanică și bordetella pertussis (agentul etiologic al tusei convulsive), ceea ce a determinat eliminarea, în anii `50 a difteriei în România, stare ce a fost menținută prin vaccinarea generațiilor următoare.

În contextul situației epidemiologice actuale, influențate direct de fenomenul de globalizare și de migrare a populației, autoritățile de sănătate publică din România supraveghează cu atenție apariția „cazurilor de import” și, în funcție de declanșarea unui focar, la nevoie, achiziționează vaccinuri adecvate situației.

Menționăm faptul că, Institutul efectuează diagnostic microbiologic performant al cazurilor suspecte de difterie.

Vă asigurăm că, în momentul în care Național de Cercetare-Dezvoltare MedicoMilitară ,,Cantacuzino”, va produce noi produse, informațiile vor deveni publice prin intermediul mass-media.

De asemenea, Medical TV a solicitat Ministerului Apărării să transmită care sunt principalele motive pentru care încă nu a fost începută producția de seruri. Până la această oră nu am primit niciun răspuns.

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Bacteriile rezistente la antibiotic fac ravagii |”Ne îndreptăm către o eră post-antibiotică, în care o rană simplă sau o infecție dentară poate fi fatală.”

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că niciunul dintre antibioticele dezvoltate până în prezent nu este …

Este gata noua platforma de vaccinare. Iată tot ce trebuie să ştii înainte de a te programa

Platforma de programare pentru vaccinul anti-COVID a fost deja modificată. Oamenii pot alege cu ce …

PENTAGON| Un microcip poate detacta infecția cu noul coronavirus înainte de apariția simptomelor

Oamenii de știință de la Pentagon au creat un microcip care poate detecta infecția cu …

SURSE| Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, demis! Cine preia interimatul ministerului

Potrivit unor surse, Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, va fi demis. Premierul Florin Cîțu s-a întâlnit …

Un comentariu

  1. Constantinescu Mihail

    Mai mare rușinea că de când a fost preluat de Ministerul Apărării nu s a făcut NIMIC în vederea producerii de vaccinuri pe care le-a produs acest institut !? Păcat că se dorește distrugerea/dispariția

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *