Suntem în plin sezon rece, iar până acum vremea a fost destul de blândă cu noi, dar cu siguranţă vor urma perioade cu temperaturi foarte scăzute. La noi iernile sunt caracterizate de zile şi nopţi cu temperaturi de -10 sau-15 grade, şi chiar mai mult, de aceea este bine să ştim cum să ne protejăm de efectele negative pe care gerul le poate avea asupra organismului nostru. În acest context, Direcţiile de Sănătate publică au transmis un set de recomandări pentru populaţie.
Citeşte şi: Supa, elixirul sănătății pe timp de iarnă. Top 5 beneficii ale consumului de ciorbă ori supă caldă
În primul rând, în zilele şi nopţile geroase ar trebui evitate deplasările ori expunerea la frig timp îndelungat, mai ales pentru categoriile de risc: vârstnici, bolnavi cronici (cu afecţiuni cardiace, respiratorii, reumatismale, renale, bolnavii dializaţi), copiii foarte mici sau cei care au diverse afecţiuni, gravidele cu risc sau cele în ultimul trimestru de sarcină, persoane cu dizabilităţi psiho-neuro-motorii.
Dacă totuşi, deplasarea nu poate fi amânată este absolut necesară folosirea unor haine adecvate, călduroase, din bumbac sau lână, în mai multe straturi, iar încălţămintea să fie călduroasă, eventual îmblănită şi să nu fie strâmtă sau udă.
Citeşte şi: Medicamentul minune din bătrâni: slănină cu ceapă şi un pahar de pălincă
O atenţie deosebită trebuie acordată şi extremităţilor (mâini şi picioare), dar şi feţei, iar în perioadele geroase este recomandată evitarea ori reducerea consumului de alcool şi fumatul.
Chiar dacă zăpada este motiv de distracţie pentru copii, trebuie evitată expunerea lor timp îndelungat la frig pentru a evita eventualele degerături. În cazul în care acestea apar este necesară introducerea zonei cu probleme în apă călduţă de 34-37 de grade, consum de lichide calde, NU FIERBINŢI, iar dacă situaţia se înrăutăţeşte să ne prezentăm la medic.
Citeşte şi: Virozele respiratorii sau răceala sezonului schimbător. Simptome, cauze şi metode de prevenţie.
Totuşi sunt şi câteva lucruri pe care NU este recomandat să le facem în caz de degerături:
- NU masaţi ori frecaţi zonele degerate
- NU expuneţi zona degerată la temperaturi foarte ridicate, cum ar fi căldura uscată degajată de calorifere sau sobe şi nici încălzirea zonei cu apă fierbinte
- NU administraţia băuturi alcoolice persoanelor cu degerături
- evitaţia automedicaţia atât în cazul degerăturilor cât şi al gripei ori răcelilor