Un loc de muncă stresant cu multe sarcini de îndeplinit şi multe termene limită de respectat creşte nivelul de stres din organism. Iar acest lucru se traduce prin faptul că organismului este obligat să secrete, în cantităţi mai mari, doi hormoni: epinefrină și norepinefrină, care îşi lasă amprenta asupra inimii.
Citeşte şi: Spune „adio” stresului. Cele mai eficiente tehnici de a combate stresul
Cercetătorii de la Harvard Women’s Health Watch au observat că stresul cronic obligă inima să lucreze mai mult, iar hormonii stresului pot restricţiona vasele de sânge ceea ce duce astfel la creşteri bruşte ale tensiunii arteriale, scrie dcmedical.ro.
Mai grav este, atrag atenţia medicii, că aceşti hormoni secretaţi de organism în condiţii de stres pot ridica sau menţine un nivel mare al tensiunii arteriale chiar şi atunci când factorul stresant a fost îndepărtat. În plus, din cauza situaţiilor stresante apărute des la locul de muncă, unele persoane pot adopta obiceiuri nesănătoase , precum o alimentaţie dezechilibrată, renunţarea la mişcare şi la programul de odihnă şi înlocuirea acestora cu alcool ori tutun. Toate acestea se rasfrâng apoi în starea de sănătate şi implicit în sănătatea cardiovasculară.
Citeşte şi: STUDIU: TENSIUNEA ARTERIALĂ AR PUTEA FI MĂSURATĂ CU UN SELFIE DE PE TELEFONUL MOBIL
Specialiştii atrag atenţia ca, cea mai bună metodă de prevenţie a stresului este conştientizarea lui şi adoptarea unor metode de reducere prin gestiona simplă a simptomele, cum ar fi meditația, respirația profundă sau exercițiile fizice regulate.