sursa: ASSMB

CLAR PENTRU COPII| 4.000 de copii vor beneficia de sprijin financiar pentru achiziționarea unei perechi de ochelari

4.000 de copii din București vor beneficia de un sprijin de 500 de lei pentru achiziționarea unei perechi de ochelari în cadrul proiectului „CLAR – pentru COPII, lansat luni, 18 mai, de  Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

Citește și Semnal de alarmă: 2,2 miliarde de oameni suferă de deficienţe de vedere sau orbire. Miopia, cea mai frecventă afecțiune

Prin noul proiect, 4.000 de copii vor beneficia de sprijin financiar  pentru confecționarea unei perechi de ochelari de vedere – rame și lentile. Este alocată o sumă de maxim 500 de lei pentru fiecare beneficiar în parte, anunță Primăria Capitalei

  • Înscrierile încep pe 18 mai și se desfășoară online, pe site-ul dedicat proiectului – http://clar.assmb.ro (la Secțiunea „Înscriere în proiect”). Tot pe site-ul ASSMB se află lista cu unitățile afiliate proiectului, regulamentul, documente-tip și alte detalii utile pentru înscriere.
  • Vor beneficia de acest proiect copiii cu vârsta de până la 17 ani cu domiciliul stabil sau viză de reședință în Municipiul București, obținută cu cel puțin 6 luni înainte de depunerea cererii de aplicare în cadrul proiectului. De asemenea, solicitanții trebuie să aibă recomandare medicală de la oftalmolog.
  • Proiectul se va derula în perioada 2020-2021 și are ca obiectiv remedierea problemelor de vedere în rândul copiilor, cu impact asupra calității vieții, inclusiv beneficii economice prin diminuarea cheltuielilor aferente tratamentelor oftalmologice ulterioare sau bolilor generale asociate.

Citește și Cum îţi dai seama că ai nevoie de ochelari de vedere. Cele 7 semne care ar trebui să te trimită la oftalmolog.

Problemele de vedere la copii

O vedere bună este unul dintre elementele cheie în dezvoltarea unui copil, de la starea generală de sănătate a acestuia, până la performanța școlară. Este esențial ca un specialist să verifice acuitatea vizuala a unui copil în stadiile importante ale dezvoltării lui sau oricând este suspectată vreo problemă. Majoritatea problemelor pot fi astfel evitate sau corectate rapid.

Problemele de vedere la copii sunt adeseori diagnosticate tardiv, deoarece cei mici nu sunt întotdeauna capabili să descrie modificarile ce apar in acest sens. De aceea, controlul regulat la oftalmolog reprezintă cea mai eficienta metoda de preventie, dar si calea sigura de diagnostic prompt.

Ca regulă generală, valabilă și în cazul ochilor, cu cât o problemă este identificată mai devreme, cu atât ea va putea fi tratată mai eficient. De aceea, este recomandat controlul periodic al copiilor, pentru a detecta din timp orice potentială problemă și de a o remedia cât se poate de repede.

Controalele de screening vizual la copii pot identifica în afara de vicii de refracție și alte probleme cu impact vizual major: strabism, ambliopie, cataractă congenitală, patologie retiniană, etc.

Cel mai des observate în cazul viciilor de refracție la copii sunt strângerea/clipitul ochilor, privitul aproape la televizor, frecarea ochilor sau chiar aplecatul în față pentru a vedea mai bine. De asemenea, pot apărea sensibilitate la lumină sau lăcrimare excesivă și chiar evitarea activităților care presupun un anumit efort vizual. În cazul școlarilor, se observa că întâmpină dificultăți în cititul de aproape sau la tablă, nu își pot focaliza privirea și chiar pierd rândul când citesc folosindu-se de degete pentru a urmări mai bine. Pot apărea și dureri de cap sau senzația de oboseală oculară.

În cazul în care unul dintre ochi are vedere mai slabă, cel mai puternic va deveni dominant și creierul va începe să ignore mesajele din partea celuilalt, încetând dezvoltarea conexiunilor nervoase care duc la acesta. De aceea, este extrem de importantă examinarea regulată a copilului de către un medic oftalmolog pediatru. Verificarea copiilor ar trebui facută pe etape de vârstă, primele verificări pot fi făcute la grădiniță, apoi în primul an de școală.

sursă: ASSMB

Citește și DR. MONICA POP: OCHELARII DE SOARE LA COPII FAC NUMAI RĂU

Te-ar putea interesa și Vederea încețoșată – de ce apare şi cum poate fi prevenită

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă infecție …

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre care …

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită acum …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.